Перейти на украинский язык Перейти на английский язык

Центральна міська бібліотека
ЦБС Шевченківського району м. Харкова

«Новинки – книги в дар»

«Новинки – книги в дар»«Новинки – книги в дар»

Центральна міська бібліотека продовжує постійну співпрацю з різними волонтерськими та благодійними організаціями, видавництвами. Цього разу ми отримали в дар нові книжки від Благодійної організації «БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД «БГВ» та за підтримки видавництва «Ранок». Дякуємо за внесок в розвіток читання та популяризації книги в Україні. 
До уваги читачів – твори українських та зарубіжних авторів, як художня література, так і нон-фікшн. Зокрема широко представлена дитяча література – є книжечки для різних вікових категорій. У бібліотеці оформлено книжкову поличку «Новинки – книги в дар» де проводяться огляди для читачів. 
Кожному знайдеться щось до вподоби. Знайомтеся, вибирайте, приходьте до нас за новими книгами, та захоплюючого вам читання!
Для більш докладнішого ознайомлення з новинками пропонуємо переглянути анотований список. Представлено книги 2019-2024 рр. видання. Бібліографічні описи книжок згруповано по розділах за жанрами та віковими категоріями, а в розділах – за алфавітом авторів та хронологією в серії.
Дитяча література
«Книга домчить до будь-яких берегів»
Чарльз Діккенс
 
Для молодшого та середнього шкільного віку

«Новинки – книги в дар»

Баншерус, Юрґен. Дуель детективів : [для дітей мол. та серед. шк. віку] / Юрґен Баншерус ; пер. з нім. О. О. Гергелійник; іл. Ральфа Бучкова . – Харків : Ранок, 2023 . – 80 с. : іл. – (Справа для Квятковського).
У Квятковського проблеми: ходять чутки, що з’явився новий детектив, вправніший і кмітливіший. Ясна річ, юний детектив не стане миритися із конкурентом. Адже в районі затісно для двох сищиків! Дуель покаже, хто з них кращий.
 
Баншерус, Юрґен. Собаки, капелюхи та негідники : для дітей мол. та серед. шк. віку / Юрґен Баншерус ; пер. з нім. О. О. Гергелійник ; іл. Р. Бучкова . – Харків : Ранок, 2023 . – 80 с. : іл. – (Справа для Квятковського) . - Відзначено премією ім. Хансйорга Мартіна . Премія за найкращий кримінальний роман року для юного читача.
Містом прокотилася жахлива новина: десь поряд ходить злий пес, який кидається на людей. Квятковському випадає нагода познайомитися із власником собаки. Але от дивина! Чоловік стверджує, що його улюбленець абсолютно безпечний. Кому Квятковський має повірити? Детектив з’ясує правду!
 
Баумбах, Мартіна. Осінь на Бузиновій вулиці : [для дітей мол. та серед. шк. віку] / Мартіна Баумбах ; пер. з нім. І. Вікторової; іл. Верени Кертінг . – Харків : Ранок, 2021 . – 128 с. : іл. – (Рік на Бузиновій вулиці).
Ця книга розповість вам про пригоди п’ятьох друзів, які мешкають в одному будинку на Бузиновій вулиці. Кожен новий день приносить їм веселощі, цікаві пригоди й життєві уроки. А ще маленькі й великі радощі, із яких і складається щасливе дитинство: запускання повітряних зміїв, порятунок їжачка, вирізання ліхтарика з гарбуза… Розгортай книгу та насолоджуйся затишними історіями про справжню дружбу, доброту та взаємодопомогу.
 
Ґалбрейт, Брі. Венздей Вілсон береться за власну справу : [для дітей мол. і серед. шк. віку] / Брі Ґалбрейт ; пер. з англ. Валерії Колодій; іл. Морган Гобл . – Харків : Ранок, 2024 . – 144 с. : іл. – (Венздей Вілсон).
Третьокласниця Венздей Вілсон має двох мам, молодшого братика, друга-розумника і… цілий гурт недругів! А ще вона чудово вміє створювати правила, складати списки й генерувати просто безліч підприємницьких ідей! І коли дівчина вже ось-ось готова втілювати свою першу бізнес-справу, стається халепа… Чарівна історія про дівчину Венздей Авґуста Вілсон, яка всім серцем прагне придумати ідеальну бізнес-ідею та збирається стати підприємицею.
Книга з незвичним підходом - визначення словникових слів, пов'язаних з бізнесом, наведені у виносках по всьому тексту.
 
Ґалбрейт, Брі. Венздей Вілсон розставляє крапки : [для дітей мол. і серед. шк. віку] / Брі Ґалбрейт ; пер. з англ. Валерії Колодій; іл. Морган Гобл . – Харків : Ранок, 2024 . – 144 с. : іл. – (Венздей Вілсон).
У новій історії про підприємицю Венздей нові виклики: захистити брата від кепкувань, започаткувати прибуткову справу, перевершити конкуренток Емм. Рішуча й винахідлива Венздей, звісно, прагне розставити крапки в усіх справах (і якомога більшій кількості клієнтів, до речі). Та спершу вона має знайти відповіді на свої запитання. Чому її найкраща подруга Рубі минулого літа перестала з нею дружити? Як зарадити неприємній ситуації у школі? І до чого тут узагалі Радж — брат Рубі?
 
Ґатті, Алессандро. Гучне викрадення у паризькому банку : [для дітей мол. та серед. шк. віку] / Алессандро Гатті, Давіде Морозінотто ; пер. з іт. Д. С. Заруцька; іл. Стефано Турконі . – Харків : Ранок, 2024 . – 128 с. : іл. – (Детективи з вусами ; Кн. 6).
У кварталі Монмартр панує справжній хаос. Мешканці скаржаться на постійний шум вночі, посеред дня обрушується найміцніший підземний тунель, а всалоні краси щоранку знаходять сліди посторонніх. Друзі-детективи вже виявили, що причиною всьому підозріла трійця чоловіків. Але що вони замислили? Може пограбування? Хай там як, коти стануть на заваді цим планам.
 
Ґатті, Алессандро. Таємна справа про зниклі ковбаски / Алессандро Ґатті сандро ; Іл. Стефано Турконі; [пер. з італ. Д. С. Заруцька] . – Харків : Ранок, 2024 . – 128 с. : іл. – (Детективи з вусами).
Олів’є Бонне приймає у себе рідного брата Луїзона, щоб той за декілька днів взяв участь у конкурсі на найкращі ковбаски Франції. Маючи при собі два ящики смачнючих ковбасок, чоловіки вирішують залишити їх зберігатися у підвалі будинку. Але вже на наступний ранок ящики опиняються порожніми! Поки Луїзон звинувачує своїх прямих конкурентів, коти-детективи будують власні версії. Для дітей віком від 6 років, які полюбляють детективи і котиків.
 
Джемісон, Сесилія. Приймак чорної Туанетти : для молод. та серед. шк. віку / Сесилія Джемісон ; пер. Л. І, Дубовик ; іл. Е. Є. Флерової . – Харків : Ранок, 2020 . – 288 с. : іл. – (Класичні романи).
Історія розповідає про долі двох дітей - Філіпа і Деї. Філіп живе в покинутій садибі разом зі своєю прийомною матір'ю, чорної Туанеттой. Хто його справжні батьки, він ніколи навіть не цікавився, адже скільки себе пам'ятає був під опікою матусі Туанетти. Мати Деї померла, і дівчинка живе з батьком. Після втрати дружини він не може оговтатися від хвороб і ні з ким не спілкується, крім своєї дочки. Одного разу, в звичайний торговий день, друзі зустрічають художника, який абсолютно змінить їхне життя…
 
Іст, Нік. Агент Ласка і Банда жахливих лисів : [для дітей мол. та серед. шк. віку] / Нік Іст ; пер. з англ. О. Ю. Барабаш . – Харків : Ранок, 2022 . – 192 с. : іл. – (Агент Ласка ; Кн. 1).
Перед вами найгумористичніша детективна серія, що коли-небудь існувала. Сполучене Лісовіття потребує найловкішого супершпигуна Агента Ласку. У лісі орудує Банда жахливих лисів, яку очолює генійка кримінального світу пані фон Пухнастик. Створюючи справжній хаос у лісі, розвідка Лісовіття впевнена, що банда має на меті втілити у життя значно більший задум. Чи зможе Ласка разом зі своїм другом Доркінсом розвідати плани лисів та попередити злочин?
 
Іст, Нік. Агент Ласка і підступний доктор Сноу : [для дітей мол. та серед. шк. віку] / Нік Іст ; пер. з англ. О. Ю. Барабаш . – Харків : Ранок, 2022 . – 208 с. : іл. – (Агент Ласка ; Кн. 2).
Агент Ласка весь рік чекав на Грандіозні зимові ігри. Але просто напередодні він відчуває, що перебуває в небезпеці: страшна тінь, що переслідує його, таємничі повідомлення триматися подалі. Але і на чемпіонаті кояться дива! Просто на очах зникають спортсмени і цілі команди. Чи вдасться супершпигуну Ласці та його вірному другові Доркінсу вийти на слід злочинця та врятувати Грандіозні зимові ігри?
 
Іст, Нік. Агент Ласка і Король-злодій : [для дітей мол. та серед. шк. віку] / Нік Іст ; пер. з англ. О. Ю. Барабаш . – Харків : Ранок, 2023 . – 224 с. : іл. – (Агент Ласка ; Кн. 3).
По всьому Лісовітті розкидані листівки про велич Короля-злодія, а тим часом у мешканців позникали блискучі речі. Для команди РЛ6 поки загадка, ким може бути цей грабіжник, але ясно одне – на його боці усі ворони та граки, які чинять справжній безлад в лісі.
Багато ілюстрований детектив сподобається дітям віком від 7 років.
 
Старовинні українські легенди: [для дітей мол. та серед. шк. віку] / уклад. Т. С. Жабська; іл. С. В. Овчаренко. – Харків: Ранок, 2022. – 80 с.: іл.
Унікальне, багато ілюстроване літературно-художнє видання дає змогу ознайомитися з ле¬гендами та переказами різних етнографічних регіонів України, відчути неповтор¬ні народні інтонації, живу розмовну мову, глибинні моральні та естетичні почуття, а також іскрометний гумор українського народу. В яскравих художніх образах відтворено характерні особливості українського побуту, одягу, оздоблень, зброї та ритуальних предметів.
Матеріали, зібрані видатними етнографами ХІХ століття, надано відділом рідкісної книги Державної наукової бібліотеки ім. В. Г. Короленка.
 
Для середнього шкільного віку
 

«Новинки – книги в дар»

Баркер, Клер. Гав'яз Пеппер - пес-привид . Друзі назавжди : [для мол. та серед. шк. віку] / Клер Баркер ; іл. Р. Коллінз ; пер. з англ. М. Калініченка, О. Куцан . – Харків : Жорж, 2023 . – 272 с. : іл. – (Художня література).
Родину Пепперів у Бартонширі знають усі. Уже 900 років покоління цих найдивакуватіших лордів в історії Англії мешкають у своєму маєтку, колекціонують капелюхи, влаштовують швидкісні спуски на перилах і вперто не помічають жодних проблем навколо. Тож коли голова місцевої Ради вирішує привласнити старовинний будинок Пепперів, захищати рідний дім доводиться Гавчику — дворнязі з довгими вухами і великим серцем. Та, на жаль, господарі — навіть улюблена Вінні Пеппер! — не помічають його і не зважають на попередження. І все через те, що Гавчик так невчасно став привидом…
 
Вайт Дж. А. Архімагія / Дж. А. Вайт ; пер. з англ. І. В. Білодід . – Харків : Ранок, 2024 . – 304 с. – (Школа Тіні ; Кн. 1).
Корделія разом з родиною перебирається із сонячної Каліфорнії до похмурого Нью-Гемпширу. Дівчина не в захваті від переїзду, а надто від нової школи. Корделія намагається звикнути до гнітючої архітектури будинку, аж поки не усвідомлює: коридорами школи Тіні блукають примари й вона чи не єдина, хто їх бачить. Попри страх Корделія починає слідкувати за привидами й помічає, що для них школа — це пастка. Своїми спостереженнями дівчина ділиться з новими друзями: Бенджі, який також бачить примар, та розумницею Агнесою. Разом вони починають допомагати нещасним душам звільнитися, однак навіть не уявляють, яким могутнім темним силам вони кидають виклик.
 
Вайт Дж. А. Визволення : [для дітей серед. шк. віку] / Вайт Дж. А. ; пер. з англ. І. В. Білодід . – Харків : Ранок, 2024 . – 272 с. – (Школа Тіні ; Кн. 2).
Перший рік навчання в школі Тіні змінює життя Корделії. Вона звикає до похмурих краєвидів Нью-Гемпширу, знаходить вірних друзів й улюблену справу. Звільнення привидів дарує їй справжнє задоволення. Однак друзі не розділяють захоплення Корделії. Агнеса з головою поринає у створення «Визволителя» — приладу, що має назавжди очистити школу від духів. Бенжді майже весь час проводить із новою подружкою. Однак Корделія продовжує свою справу, аж поки помічає, що в школі коїться щось підозріле. Дівчинка марно намагається попередити друзів про небезпеку — її слів ніхто не бере до уваги. Тож чи готова Корделія залишитися сам на сам із могутнім ворогом, здатним піти на все заради своєї підступної мети?
 
Міроу, Бенедикт. Містл-Енд. Пробудження грифона : [для дітей серед. шк. віку] / Бенедикт Міроу ; пер. з нім. О. В. Губич . – Харків : Ранок, 2022 . – 400 с. – (Містл-Енд ; Кн. 1).
Тема магії та друїдів. Автор – відомий у Німеччині режисер, який отримав безліч міжнародних нагород, як-от: the Diaposon d’Or, Classical Music Awards та KLASSIK ECHO.
Седрік переїжджає до невеличкого містечка у Шотландії разом зі своїм батьком і гадки не має, які пригоди чекають на нього попереду. Тільки коли грифон, стражник міста, з’являється вночі перед хлопчиком із випробуванням, Седрік розуміє, що не тільки жителі Містл-Енду мають магічні здібності. Він один із останніх друїдів у світі, і тепер йому потрібно тренувати свої навички, щоб підтримувати баланс між людьми, магією та природою. Попереду на Седрика чекає велика битва. Чи зможе хлопець без знань про свою силу, але маючи вірних друзів, вийти з бою переможцем?
 
Міроу, Бенедикт. Містл-Енд. Полювання починається : [для дітей серед. шк. віку] / Бенедикт Міроу ; пер. з нім. О. В. Губич . – Харків : Ранок, 2022 . – 352 с. – (Містл-Енд ; Кн. 2).
Фестиваль вогнів обертається для Містл-Енду жахливою пожежею! І тільки Седрік своєю друїдською магією може врятувати місто, яке стало для нього другою домівкою. От тільки ця пожежа — лише привід, щоб викрасти «Книгу загублених шляхів». Це магічний артефакт, який дає змогу миттєво подорожувати світом. А його викрадення може призвести до великої війни між магічними істотами та загрожує самому існуванню Містл-Енду! У цій захопливій пригоді діти розкриють чимало таємниць та знайдуть вірних друзів.
 
Міроу, Бенедикт. Містл-Енд. Загроза знищення : [для дітей серед. шк. віку] / Бенедикт Міроу ; пер. з нім. О. В. Губич . – Харків : Ранок, 2023 . – 464 с. – (Містл-Енд ; Кн. 3).
Магічне видіння в Стелларіумі, старому небесному проєкторі, викликало переполох у громаді Містл-Енду. На Самайн (день, коли потойбіччя та світ живих майже торкаються одне одного), Кратч верхи на драконі має напасти на місто й зруйнувати Містл-Енд. Здається, загроза неминуча. Тільки магія давніх друїдів може дати надію на перемогу. Але ж Седрік геть не обізнаний із нею і навчається їй навпомацки. Залишається тільки шукати контактів із німфами та давніми друїдами, щоб заповнити прогалини Седрікових знань. Саме тому друзі знову мають вирушити в подорож.

Монтгомері, Люсі. Енн з острова Принца Едуарда : (скорочено) : [для дітей серед. шк. віку] / Люсі Монтгомері ; пер. з англ. Л. І. Дубовик ; іл. Н. Анікіна . – Харків : Ранок, 2022 . – 272 с. : іл. – (Класичні романи).
Продовження роману Люсі Монтґомері «Енн із Авонлеї». Головній героїні — вісімнадцять, вона їде з рідного містечка, щоб вступити до Редмондського університету. Книга охоплює чотири роки навчання Енн Ширлі, протягом яких дівчина заводить нові знайомства, вчиться вести господарство, видає заміж подруг, та й сама отримує не одну пропозицію від шанувальників. Які ще щасливі і сумні події очікують героїню в цей час — читайте на сторінках роману «Енн з острова Принца Едуарда» серії «Класичні романи». Адаптований переклад. 
 
Саґар, Енді. Крихітка Єстедей і чайник хаосу : [для дітей серед. шк. віку] / Енді Саґар ; пер. з англ. Т. В. Марунич ; іл. Маріне Госслін . – Харків : Ранок, 2024 . – 384 с. : іл. – (Крихітка Єстедей ; Кн. 2).
«Шалений бенкет» — без перебільшення, подія року у світі фей! Видатні відьми й відьмаки сходяться в затятому змаганні за звання найфеєричнішого кулінара. Скипають чайники, літають казанки, танцюють ложки, ллється рікою чай — учасники готові на все, щоб потішити вимогливу Королеву фей. От тільки заворожені гурманським шоу глядачі навіть не підозрюють, що на них чатує страшна небезпека…Єстедей, Джек і Мадриґал змушені взяти участь у змаганні, щоб повернути Чаклунську світлицю, затягнуту в інтриги Світлого двору. Та вони ще не знають, що мають не лише перемогти, а й розгадати таємницю залізної оси — адже від цього залежить доля світу людей і світу фей.
 
Для старшого шкільного віку
 
Мак-Фолл, Клер. Провідник : [для дітей старшого шк. віку] / Клер Мак-Фолл ; пер. з англ. А. О. Юрченко . – Харків : Ранок, 2024 . – 384 с. – (Провідник ; Кн. 1).
Світовий бестселера від Клер Мак-Фолл «Провідник» вмить підкорить всі дівочі серця! Чи можливе кохання після смерті? Юна Ділан гине під час аварії потяга й потрапляє до пустки – загадкового місця між двома світами. Там на неї чекає провідник Трістан. Поволі між дівчиною та її провідником виникають незнанні їм раніше почуття. Але в кожного з них свій шлях, і вони не можуть залишитися разом. Чи, можливо, знайдеться лазівка, що допоможе змінити долю?.. 

Мак-Фолл, Клер. Порушники : [для дітей старшого шк. віку] / Клер Мак-Фолл ; пер. з англ. А. О. Юрченко . – Харків : Ранок, 2022 . – 352 с. – (Провідник ; Кн. 2).
Світовий бестселер. Серія перекладене понад 15 мовами. Запланова екранізація компанією  Legendary Entertainment. Після загибелі в аварії потяга Ділан опинилася в пустці, де зустріла провідника до потойбіччя — Трістана, який набув подоби юнака. Долаючи всілякі небезпеки, підлітки покохали одне одного та знайшли спосіб повернутися до реального світу. Але їхню втечу з пустки помітила провідниця Сюзанна. Їй теж закортіло вирватися з неволі й відчути принади справжнього життя. 
 
Мак-Фолл, Клер. Вигнанці : [для дітей старшого шк. віку] / Клер Мак-Фолл ; пер. з англ. А. О. Юрченко . – Харків : Ранок, 2023 . – 336 с. – (Провідник ; Кн. 3).
Втеча із потойбіччя для Ділан і Трістана призвела до дір в завісі між двома світами. Саме через них до світу живих пролазили мари. Уклавши угоду із Інквізитором і знищивши всі розриви, пара легко відбулась. Та чортівня все одно діється, хоча і достатньо далеко від місць, де проходили провідники зі своїми душами. Виявилось, що завіса може стоншуватися, коли виникає дисбаланс. Тому в потойбіччя треба повернути дві душі, щоб все стало як раніше. Приголомшлива фінальна частина епічної історії кохання розставить всі крапки.
 
Шультер, Забіне. Темна епоха. Загроза : [для дітей ст. шк. віку] / Забіне Шультер ; пер. з нім. М. М. Пухлій . – Харків : Ранок, 2021 . – 256 с. – (Темна епоха ; Кн. 1). 
Перед вами новий фентезійний роман, сповненний темних загроз, прихованої магії, захопливих двобоїв і романтичних почуттів. Ліз вимушена переїхати до столиці. Вона сподівається на краще. Однак уже перша зустріч із новим сусідом обертається невдачею. Зухвалий сусід, маючи норовливий характер, не готовий миритися з новою галасливою сусідкою. Але перше враження найчастіше буває оманливим, і їхні почуття стрімко набирають обертів. Та яке майбутнє може бути між звичайною дівчиною та Воїном? Невже їхнє кохання приречене?
 
«Новинки – книги в дар»
Шультер, Забіне.Темна епоха. Надія : для дітей ст. шк. віку / Забіне Шультер ; пер. з нім. М. М. Пухлій . – Харків : Ранок, 2021 . – 352 с. : фото . – (Темна епоха ; Кн. 2).
Після того як Ліз відновлює свої спогади, їй важко відкинути минуле і залишити Семюеля позаду. Її почуття провини перед ним не дозволяє їй і Ніку знову зблизитися. Нік, натомість, упевнений, що його почуття глибокі, і готовий чекати на рішення Ліз. Проте підступність Темних не дає двом закоханим можливості відпочити від пережитого та все обміркувати. Ситуація погіршується щодня, Темних стає дедалі більше, Воїни не витримують нападів, а Ліз, наймогутніше Джерело Академії, досі вважається зрадницею...
 
Художня література
«Хороша та книга, яку відкриваєш смакуючи,
 а закриваєш — збагатившись»
Амос Олкотт
Винниченко, Володимир. Хочу! : роман / Володимир Винниченко . – Київ : Ще одну сторінку, 2024 . – 304 с.
Андрій Халепа – перспективний поет, втомлений богемним петербурзьким життям, і зараз він тримає в руках револьвер. Ні, він хоче покінчити з життям не через зраду коханки чи напад того дивного старого зі звинуваченнями у ренегатстві. Чому ж Халепа ренегат, відступник?! І що то за пані була разом зі старим?.. Утім ця зустріч стане знаковою трохи згодом. А поки лунає постріл...
Роман написаний Володимиром Винниченком 1915 року, але тема національного питання, й зокрема самоідентифікації, резонує з нашим сьогоденням як ніколи. Деякі фрази персонажів викликають нестримне обурення, інші дивують наївністю, а є й такі, які хочеться розібрати на цитати.
 
Вулф, Вірджинія. Орландо : біографія / Вірджинія Вулф ; пер. з англ. Тамари Дуда . – Київ : Ще одну сторінку, 2024 . – 278, [2] с. 
«Орландо» - дивовижний, найзагадковіший роман Вірджинії Вульф, що спантеличував навіть палких шанувальників її творчості. Що це за твір – біографія людини, яка живе 300 років та ще й змінює уві сні стать? Чи містифікація, вишукана літературна гра майстра? Своєрідне освідчення в коханні? Спосіб пізнати себе, відкрити і прийняти свою самість? Чи полеміка з мінливим світом і прийняття невідворотньої плинності часу? А може, сміливий крок до внутрішньої свободи? Ви маєте змогу дошукатися відповідей самотужки…
 
Карі, Ольга. Та що ти знаєш про війну?! / Ольга Карі . – Київ : Ще одну сторінку, 2024 . – 432 с.
Книжка художніх репортажів про важливість і цінність жіночого досвіду проживання війни — в окупації, в евакуації, у статусі біженки, у статусі ВПО, у тилових містах, у прифронтових містах, жінок молодих, жінок старших, з дітьми, з дітьми з інвалідністю, без дітей, з тваринами, із старенькими рідними — і подолання знецінення внеску жінок, які не були на передовій чи у війську, в перемогу. В основі книги — розмови із жінками про виклики, досвіди, емоції, з якими їх зіштовхнула повномасштабна війна. Охоплює теми: краса на війні, знецінення власних страждань і власного досвіду, домашній аб’юз, облаштування життя в евакуації, облаштування життя — власного та дітей — за кордоном, на новому місці, в статусі ВПО чи біженки, втрата дому, поколіннєве ретравмування (історії вірменок, чиї предки тікали від геноциду в Туреччині сто років тому, а потім тікали від війни в Карабасі, і тепер — з Донбасу — це в межах родової історії однієї родини), досвід виживання в окупації і виїзду на безпечні території, про творчість, яка рятує на війні, про бізнес, заснований жінками під час війни, про нову емоційну зрілість, місячні та жіноче здоров’я на війні та розмови про те, яким буде життя після війни.
 
Нечуй-Левицький, Іван. Хмари : Повість / Іван Нечуй-Левицький . – Київ : Ще одну сторінку, 2024 . – 448 с.
Середина ХІХ століття. У Києві набувають популярності просвітні твори, утверджуються ідеї народництва. Молоде студентство надягає українську свитку як знак своєї національності, як символ гордості за свою культуру, як протест проти деспотизму до українського народу. Починають лунати заклики до навчання простого люду: створення народних шкіл, видання книжок рідною мовою... У центрі повісті — декілька поколінь київської інтелігенції. Одні — віддані прихильники тодішнього ладу, інші — готові плекати й поширювати науку, рідну культуру. Чи подолають ці ідеї опір царського самодержавства? Чи не затягнуть цих щирих поривань чорні хмари імперської системи, що вже нависли над тонкими променями українського пробудження?
 
Підмогильний, Валер'ян Петрович. Сонце сходить : вибрані твори / Валер'ян Підмогильний . – Київ : Ще одну сторінку, 2024 . – 280, [3] с. - Зміст : Важке питання ; Гайдамака ; Військовий літун ; Історія пані Ївги ; Сонце сходить ; Смерть : оповідання . Остап Шаптала ; Повість без назви : повісті.
Валер’ян Підмогильний (1901–1937) — український письменник і перекладач, представник покоління «Розстріляного відродження», життя якого обірвав сталінський режим. Насолодитися мовою, глибиною образів, авторського стилю можна у добірці, куди входять твори: «Сонце сходить», «Важке питання», «Гайдамака», «Остап Шаптала», «Військовий літун», «Історія пані Ївги», «Смерть» та «Повість без назви...» — останній незавершений твір, який називають унікальним прикладом інтелектуального й психологічного роману в українській літературі XX ст.
 
Пчілка, Олена. Вибране : художня проза, автобіографія / Олена Пчілка ; упоряд. і передм. Анастасії Бідонько . – Київ : Ще одну сторінку, 2024 . – 414 с. – (Рядки з тіні) . - Зміст : Товаришки ; Півтора оселедця (Пригода з нашої бувальщини) ; Чад ; Недокурок : проза . Автобіографія.
На сторінках цієї книжки вмістилися не лише вибрані оповідання, а й незакінчена повість «Недокурок», досі ніде не видавана, у якій письменниця встигла створити оригінальний психологічний портрет головного героя, хоч і не встигла закінчити його історію. Проте не менш важливу частину книжки становить майже втрачена «Автобіографія» Олени Пчілки — текст, зібраний воєдино з уривків рукописів, машинописів та стародруків, репресованих незадовго по смерті письменниці й розпорошених по темних кутках архівних полиць. Настав час пролити на нього світло.
 
Шварц, Дана. Анатомія : історія кохання : роман / Дана Шварц ; пер. з англ. Наталії Гоїн . – Харків : Жорж, 2024 . – [339], 4 с. – (Художня література).
Goodreads Choice Award, номінація в категорії Best Young Adult Fiction (2022). Гейзел — наречена майбутнього віконта, якій кортить стати хірургом більше, ніж вдало вийти заміж. Джек — викрадач трупів, який просто намагається вижити в місті, де так легко померти. Їхня випадкова зустріч відкриває для Гейзел нові можливості: вивчати анатомію не за підручниками, а на практиці й нарешті потрапити на курс до найвидатнішого хірурга країни, доктора Бічема. Однак у місті знову спалахує епідемія, яка кілька років тому забрала життя тисяч людей. Влада не зважає на загрозу, тож Гейзел та Джеку самотужки доведеться розкопувати таємниці, заховані не тільки в безіменних могилах, але й серед живих мешканців Единбурга.
 
«Новинки – книги в дар»
Шварц, Дана. Безсмертя : історія кохання : роман / Дана Шварц ; пер. з англ. Наталії Гоїн ; за ред. Романа Трифонова . – Харків : Жорж, 2024 . – 394, [4] с. – (Художня література).
ПРОДОВЖЕННЯ ГОТИЧНОГО МІСТИЧНОГО РОМАНУ «АНАТОМІЯ: ІСТОРІЯ КОХАННЯ». Гейзел живе усамітнено в занедбаному родинному маєтку, присвячуючи весь час лікуванню пацієнтів і роботі над трактатом. Події минулого року тепер здаються такими нереальними, що іноді вона сумнівається, чи не примарилося їй усе це: поцілунок у могилі, етереум, безсмертя Бічема, Джек… Єдина втіха — улюблена робота, але й через неї зрештою виникають великі проблеми і Гейзел ризикує потрапити на шибеницю. Щоб уникнути покарання, вона має вирушити до Лондона і знайти причину загадкової хвороби принцеси Шарлотти, онуки короля Георга ІІІ. Але схоже, що лікувати доведеться не тільки принцесу, а й весь гламурний королівський двір, заражений смертельними таємницями та підступними змовами.
 
Нон-фікшн
«Книга ж — це джерело освіти, 
знання і якщо збагачення, 
то збагачення культурного і душевного»
Максим Рильський
Адізес, Іцхак Калдерон. Сила протилежностей : як бізнес-методика допомагає створити гармонічну сім'ю / Іцхак Калдерон Адізес ; пер. з англ. В. Стельмах . – Харків : Ранок : Фабула, 2019 . – 176 с.
У сучасному світі немає місця сваркам у стосунках. Уся споживацька культура каже, що ідеальні пари без конфліктів існують, отже, треба лише шукати свою половинку. Досить у це вірити! Іцхак Калдерон Адізес заперечує цю теорію, натомість пропонує свою — про необхідне доповнення партнерів одне одного. Це особливо важливо сьогодні, коли попередня модель сім’ї з усталеними ролями чоловіка і дружини зруйнована, а нова ще не сформувалась. Адізес розробив методику, за якою стосунки — це живий організм, а проблеми спричинюються нестачею певних «вітамінів» у раціоні. У першій частині книжки «Сила протилежностей» автор знайомить читача із принципами цієї методики, а в другій пропонує терапевтичні заходи для урегулювання конфліктів і встановлення гармонії в парі.
 
Вожжов, Сергій Анатолійович. Мрія на мільйон. Рушай у світ грошей та бізнесу : [для дітей серед. і старшого шк. віку] / Сергій Вожжов ; іл. Юлії Вус . – Харків : Ранок, 2021 . – 144 с. : іл. – (Розширення світогляду). 
Зрозуміло про гроші і підприємництво для найвибагливішої і найнепосидючішої аудиторії — для підлітків. Сергій Вожжов, підприємець і бізнес-тренер, достеменно знає і розуміє цю аудиторію, бо багато років викладає тинейджерам фінансову грамотність.
Отже про складні дорослі речі: гроші, витрати і заробіток, облік, бізнес-проєкт, фінансування, банки, інвестиції, страхування, податки… — словом, про механізми, що діють в сфері бізнесу і фінансів. А крім того ще й про менеджмент, про компетенції, тренінги. Усе це мовою, зрозумілою для підлітків, і в цікавій формі квесту.
І звісно, книжка містить не тільки теорію. Адже теорія, навіть зрозуміло викладена і дотепно проілюстрована, — ніщо без практичних завдань. Тож читачі мають виконувати завдання разом з героями книжки (до речі, не такими вже й «вигаданими»). Хай не всі потім розпочнуть власний бізнес, проте набудуть корисних знань, життєво необхідних в сучасному світі.
 
«Новинки – книги в дар»
Пайн, Корі. Живи працюй працюй працюй здохни: подорож до безжального нутра Кремнієвої долини / Корі Пайн ; пер. з англ. О. Петюх . – Харків : Фабула, 2023 . – 248 с.
Одного дня талановитий британський журналіст і невдатний підприємець Корі Пайн задумав сміливий план. Він вирішив запустити новий стартап у Кремнієвій долині і заробити на ньому $30 мільярдів, паралельно пишучи про це книжку. З мільярдами у Пайна не склалося, проте вийшло блискуче журналістське розслідування. Покинувши останні ілюзії щодо колиски безжалісного підприємництва, Пайн довів оманливість ідеології знаменитої мекки айтішників. Ба більше, автор переконливо показав, що володарі новітніх технологій мріють захопити увесь світ. І в цьому світі «звичайним» людям уготовано незавидну долю — покірно тицяти пальцем по екрану ґаджету. Написано гостро, дотепно і захопливо.
 
Книжок багато не буває. Приємного читання!

Матеріал підготовлений ІБВ ЦМБ 


На нашому сайті з'явився ресурс, який допоможе знайти найближчу до вас бібліотеку, дізнатися, як з нею зв'язатися і скористатися її послугами. Будемо ближче в цифровому і реальному світі!
Календар подій
ПнВтСрЧтПтСбНд
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Банери партнерів

Проверка тИЦ и PR
Центральна міська бібліотека централізованої бібліотечної системи Шевченківського району м. Харкова

Адреса: Україна, Харків, 61058, вул. Данилевського, б. 34
Телефон: (057) 705-19-90.
Телефон: +38 096-860-08-20.
E-mail: citylibbelin@gmail.com
Розклад роботи - з 10.00 до 18.00
Вихідний день – вівторок, влітку: субота та неділя
Санітарний день – останній день місяця
Детальна контактна інформація
©Copyright ЦМБ ЦБС Шевченківського району м. Харкова
2011-2024