Перейти на украинский язык Перейти на английский язык

Центральна міська бібліотека
ЦБС Шевченківського району м. Харкова

«Невідоме про відомих майстрів пензля»

«Невідоме про відомих майстрів пензля»«Невідоме про відомих майстрів пензля»

Щороку у другу неділю жовтня в Україні відзначається День художника. Напередодні свята у Центральній міській бібліотеці відбулась година цікавих повідомлень «Невідоме про відомих майстрів пензля», де відвідувачі дізналися багато цікавих фактів про видатних художників України. Захід доповнила книжкова виставка «День художника України», на якій представлена література містить життєписи майстрів образотворчого мистецтва різних періодів існування України. Видання щедра оздоблені ілюстративними матеріалами, що викликають справжнє естетичне насолоджене у кожного поціновувача прекрасного.
Тарас Шевченко — велетень української літератури. Але чи багато нам відомо про художника Шевченка? Саме він був одним із основоположників критичного реалізму і першим видатним майстром офорту у вітчизняному мистецтві. Він прекрасно володів усіма відомими тоді засобами графічного зображення. Талант художника проявився в Шевченка значно раніше, ніж талант поета.
Український художник, Ілля Рєпін — уродженець Харківщини, нащадок козацького роду на прізвисько Ріпа, листувався з друзями українською мовою та підписував себе як Ріпин.
Його улюблений ученик Микола Пимоненко, майстер жанрового живопису, був старшим викладачем у Київській рисувальній школі саме в ті роки, коли в ній курси малювання старанно відвідувала юна Лариса Косач, котра ще і не замріювалася стати письменницею Лесею Українкою.

«Невідоме про відомих майстрів пензля»«Невідоме про відомих майстрів пензля»

І вже своїм учителем у мистецтві називав Миколу Пимоненка Казимир Малевич — один із найвідоміших художників у світі. Його картина «Чорний квадрат» стала найвідомішою авангардистською роботою у світі, змінивши назавжди все подальше мистецтво. Малевич — один з небагатьох художників, який у своїй творчості торкнувся теми Голодомору 1930-х років. На картині «Де серп і молот, там смерть і голод» зображено людські фігури, а замість їхніх облич — серп, молот, хрест і труна. Лаконічно. Промовисто. Геніально.
А от ще одному, в майбутньому видатному, художнику не судилося стати учнем Івана Айвазовського. У шість років він став сиротою, тому вимушений був заробляти сам собі на життя. Навчання і робота були йому не до душі. Він увесь час малював. Якось хист хлопчика до малювання помітив хлібороб, у якого той працював, та й порадив їхати у Феодосію до Айвазовського в учні. Але Айвазовського не вразила манера малювання юнака, він довірив йому лише змішування фарб, а згодом доручив пофарбувати паркан. Ображений хлопець полишив майстра. Роки по тому, щоб потрапити на виставку, де експонувалася лише одна картина колишнього учня-невдахи, люди шикувалися у довжелезні черги. Це була картина «Ніч на Дніпрі» Архипа Куїнджі.
Володимир Винниченко — визначний українець, що стояв біля витоків нашої державності, автор усіх делегацій, універсалів та законодавчих проєктів УНР, перший голова Директорії УНР і до того ж видатний письменник мав непересічний талант художника. Ще за життя автора його картини експонувалися на виставках Європи, де отримували схвальні відгуки художників і мистецтвознавців.
Але більше всього присутніх вразила розповідь про життя Катерини Білокур, геніальної художниці з народу, захоплення роботами якої виказував сам Пікассо. Навряд він знав, що в неї не було ні фахової, ні шкільної освіти, ні навіть паспорта. 


На нашому сайті з'явився ресурс, який допоможе знайти найближчу до вас бібліотеку, дізнатися, як з нею зв'язатися і скористатися її послугами. Будемо ближче в цифровому і реальному світі!
Календар подій
ПнВтСрЧтПтСбНд
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Банери партнерів

Проверка тИЦ и PR
Центральна міська бібліотека централізованої бібліотечної системи Шевченківського району м. Харкова

Адреса: Україна, Харків, 61058, вул. Данилевського, б. 34
Телефон: (057) 705-19-90.
Телефон: +38 096-860-08-20.
E-mail: citylibbelin@gmail.com
Розклад роботи - з 10.00 до 18.00
Вихідний день – вівторок, влітку: субота та неділя
Санітарний день – останній день місяця
Детальна контактна інформація
©Copyright ЦМБ ЦБС Шевченківського району м. Харкова
2011-2024