Перейти на украинский язык Перейти на английский язык

Центральна міська бібліотека
ЦБС Шевченківського району м. Харкова

«Українська берегиня Олена Пчілка»

«Українська берегиня Олена Пчілка»«Українська берегиня Олена Пчілка»«Українська берегиня Олена Пчілка»

У червні 2024 року Україна відзначає 175-річчя від дня народження Олени Пчілки (Ольги Петрівни Косач) – української письменниці, меценатки, перекладачки, етнографині, фольклористки, публіцистки, громадської діячки, члена-кореспондента Всеукраїнської академії наук.
До ювілею письменниці у Бібліотеці сімейного читання відбувся перегляд відеоролика «Українська берегиня Олена Пчілка: цікаві факти про життя і творчість». Багато хто пам'ятає Олену Пчілку як матір Лесі Українки та дитячу письменницю зі шкільного курсу літератури. Проте її внесок у розвиток української культури значно ширший і глибший. Вона перекладала класиків світової літератури, зокрема Овідія, Міцкевича, Ґете, Андерсена, Гюґо, досліджувала український народний орнамент, її наукові праці в ділянці українського фольклору та етнографії, такі як «Українські узори», «Про легенди й пісні», «Українське селянське малювання на стінах», мають велике значення і досі. Олена Пчілка займалася видавничою та просвітницькою діяльністю, була активною учасницею національно-визвольного та феміністичного рухів. Саме про це дізналися наші читачі під час знайомства з відеороликом.

«Українська берегиня Олена Пчілка»«Українська берегиня Олена Пчілка»

Крім того, вона написала багато дитячих творів, включаючи поезії, казки, оповідання та п’єси, справжні перлини, написані  люблячим серцем. Багато з них були представлені на нашій книжково-ілюстративній виставці «Олена Пчілка - дітям». Серед дитячих поезій письменниці – є один дуже відомий віршик «Гарбузова родина», який знають усі. Напевне, про гарбуза та його родичів і в майбутньому буде знати не одне покоління українських дітей. Ми вирішили нагадати нашим маленьким читачам цей чудовий віршик. У нашому кінозалі всі бажаючі подивились відеоролик «Ходить гарбуз по городу». А після перегляду - тест на уважність «Гарбузова родина». Всі чудово впорались із завданням!
Олена Пчілка - визначна постать, яка зробила величезний внесок у розвиток української літератури та культури! Її спадщина залишається невичерпним джерелом натхнення для багатьох поколінь. Один із прозових творів Олени Пчілки має назву «Світло добра і любові». І саме цими словами можна охарактеризувати все подвижницьке життя літераторки.


На нашому сайті з'явився ресурс, який допоможе знайти найближчу до вас бібліотеку, дізнатися, як з нею зв'язатися і скористатися її послугами. Будемо ближче в цифровому і реальному світі!
Сьогоднішній день в історії

Міжнародний день грамотності;

Календар подій
ПнВтСрЧтПтСбНд
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Банери партнерів

Проверка тИЦ и PR
Центральна міська бібліотека централізованої бібліотечної системи Шевченківського району м. Харкова

Адреса: Україна, Харків, 61058, вул. Данилевського, б. 34
Телефон: (057) 705-19-90.
Телефон: +38 096-860-08-20.
E-mail: citylibbelin@gmail.com
Розклад роботи - з 10.00 до 18.00
Вихідний день – вівторок, влітку: субота та неділя
Санітарний день – останній день місяця
Детальна контактна інформація
©Copyright ЦМБ ЦБС Шевченківського району м. Харкова
2011-2024