Перейти на украинский язык Перейти на английский язык

Центральна міська бібліотека
ЦБС Шевченківського району м. Харкова

«Харизматична проповідниця»

«Харизматична проповідниця»?«Харизматична проповідниця»«Харизматична проповідниця»

Цього року Україна відзначає 175-річчя з дня народження Олени Пчілки, видатної письменниці, фольклористки, перекладачки, публіцистки та громадської діячки. Її твори стали безцінним скарбом української літератури, а її життя та діяльність надихають українців вже протягом багатьох поколінь.
З цього приводу Центральна міська бібліотека підготувала презентацію «Харизматична провідниця» з цікавими фактами про героїню цього дня.
Народжена в 1849 році, Олена Пчілка, справжнє ім'я якої Ольга Косач, з раннього віку виявляла інтерес до літератури та української мови. Її батько, Петро Драгоманов, відомий публіцист та політичний діяч, прищепив їй любов до народної творчості та повагу до української культури.
Творчий шлях Пчілки розпочався у 1880-х роках, коли вона почала публікувати свої вірші та оповідання. Її твори відзначалися щирим патріотизмом, глибоким ліризмом та тонким розумінням народної психології. Пчілка використовувала псевдонім, щоб відрізнятися від свого брата, Михайла Драгоманова, відомого публіциста.
Пчілка є авторкою багатьох відомих творів, серед яких збірки віршів «Думки-мережанки», «Співомовки», збірки оповідань «Оповідання для дітей і дорослих», казки «Три брати-богатирі», «Скарб», «Царівна Птаха», а також численні переклади творів Гоголя, Шекспіра та інших.
Крім літературної діяльності, Пчілка вела активну громадську діяльність. Вона була однією з перших українських феміністок, боролася за рівні права для жінок, виступала за доступ до освіти для всіх верств населення, також брала участь у національно-визвольному русі, захищаючи українську мову та культуру.
Спадщина Пчілки продовжує жити в її творах, які й досі читаються та вивчаються в Україні та за її межами. Її творчість є цінним скарбом української культури, який надихає нові покоління письменників, митців та громадян.


На нашому сайті з'явився ресурс, який допоможе знайти найближчу до вас бібліотеку, дізнатися, як з нею зв'язатися і скористатися її послугами. Будемо ближче в цифровому і реальному світі!
Календар подій
ПнВтСрЧтПтСбНд
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Банери партнерів

Проверка тИЦ и PR
Центральна міська бібліотека централізованої бібліотечної системи Шевченківського району м. Харкова

Адреса: Україна, Харків, 61058, вул. Данилевського, б. 34
Телефон: (057) 705-19-90.
Телефон: +38 096-860-08-20.
E-mail: citylibbelin@gmail.com
Розклад роботи - з 10.00 до 18.00
Вихідний день – вівторок, влітку: субота та неділя
Санітарний день – останній день місяця
Детальна контактна інформація
©Copyright ЦМБ ЦБС Шевченківського району м. Харкова
2011-2024