Перейти на украинский язык Перейти на английский язык

Центральна міська бібліотека
ЦБС Шевченківського району м. Харкова

«Нові надходження»

«Нові надходження»

«Нові надходження»«Нові надходження»Центральна міська бібліотека пропонує познайомитися з новинками літератури, що надійшли до нашого фонду в першому півріччі. Цікаві автори та різноманітні жанри порадують наших відвідувачів. З метою представлення читачам у бібліотеці оформлено оглядову поличку «Нові надходження». Нові книги – дуже різні та на будь-який смак: це і художня література, і нон-фікшн від українських та зарубіжних авторів.
Нон-фікшн, або нонфік - це нехудожні твори, що спираються на реальні події, факти та історії. У дослівному перекладі термін означає «не вигадка». Науково-популярні, документальні та мемуарні тексти – все це входить у поняття нон-фікшн. Якщо говорити простіше, нонфік це прикладна література. У категорію нон-фікшн потрапляє широкий спектр книжкової продукції, включаючи мемуари, есеї, енциклопедії та словники, науково-популярну літературу, книги з психології та особистісного зростання, філософію та багато іншого.
Кожному знайдеться щось до вподоби. Знайомтеся, вибирайте, приходьте до нас за новими книгами, та захоплюючого вам читання!
Для більш докладнішого ознайомлення з новинками представляємо анотований список. Серед запропонованих видань – твори українських та зарубіжних авторів (представлено книги за 2018-2024 рр. видання). Бібліографічні описи книжок згруповано по розділах, а в розділах – за алфавітом авторів чи назв. 

«Нові надходження»

Художня література

«Твір, який читають, має теперішнє; 
твір, який перечитують, має майбутнє»
О. Дюма-син
Авіт, Клелі. Я тут : роман / Клелі Авіт ; пер. з фр. В. Мотрук . – Харків : Фабула, 2024 . – 239 с.
Роман Клелі Авіт — це сучасна версія «Сплячої красуні»: про кохання та надію. Ельза, гляціолог й альпіністка, після нещасного випадку в горах уже п’ять місяців перебуває в комі. Перед її сім’єю та лікарями постає питання про відключення жінки від систем життєзабезпечення… Тібо опиняється в тій самій лікарні і випадково потрап¬ляє в палату Ельзи. Йому важко повірити, що вона не просто спить, і поступово в нього виникає переконання, що вона чує і розуміє кожне його слово. Тібо починає регулярно відвіду¬вати хвору, і для Ельзи його візити стають ковтком свіжого повітря, надією на порятунок…
На сьогодні роман перекладений 26 мовами. Така величезна популярність свідчить, що авторці вдалося торкнутися найважливіших і найболючіших питань у людських стосунках.
 
Вогняний, Ярослав. Зоряне небо : [для дітей будь-якого віку] / Ярослав Вогняний . – Харків : ФОП Бровін О. В., 2024 . – 52 с. : іл. 
Ця дивовижна книжечка призначена для дітей будь-якого віку. Але вона буде дуже корисна і для всіх дорослих. Адже в оповіданні розкривається те, про що має думати і що обов’язково має знати Людина Розумна. Тому до цієї книжки увійшли найважливіші для дітей авторські праці. Усе те – життєво важливе, що має закладатися в дітей із самого раннього віку. Щоб вони виросли справжніми людьми – розумними, сердечними і вболіваючими душею за свою Батьківщину і життя на Землі.
 
Гічкок, Бонні-Сью. Запахи чужих домівок : [роман] / Бонні-Сью Гічкок ; пер. з англ. Л. В. Лебеденко . – Харків : Ранок, 2024 . – 223 с. – (Young Adults. Сучасна проза).
Дебютний роман Бонні-Сью Гічкок миттєво увірвався в усі можливі списки премій, здобув безліч нагород, а номінований був на ще більшу їх кількість.
Аляска пронизує кожну його сторінку. Сувора земля, де хвилі здатні поглинути цілу рибальську флотилію, а косатки полюють зграями, щоб вкрасти тріску просто з рибальських гачків. Ця холодна й безжальна краса протиставлена історіям людей, чотирьох підлітків, яким у пошуках себе і свого місця в цьому світі іноді доводиться хапатися за все, що тільки можна, навіть за звичайну червону стрічку…
 
Ґрем, Вінстон. Росс Полдарк. Корнуоллський роман (1783-1787) : [кн. 1 із циклу "Полдарки"] / Вінстон Ґрем ; пер. з англ. Т. Мухамедшина . – Харків : Ранок : Фабула, 2018 . – 479 с.
Головні події цієї саги розгортаються наприкінці XVIII — у першій чверті XIX століття, місце дії — англійське графство Корнуолл. Головний герой роману «Росс Полдарк», що відкриває цикл,— молодий британський офіцер, який брав участь у Війні за незалежність США, після смерті батька повертається до рідної домівки. За його відсутності родинний маєток прийшов в остаточне запустіння, а його наречена Елізабет, вважаючи Росса загиблим, заручилася з його кузеном Френсісом Полдарком. Але в один із днів, коли Росс випадково втручається у бійку підлітків-голодранців на ярмарку і виявляє, що один з них — зовсім юна дівчина, життя його кардинально змінюється…
«Полдарки» користуються в сучасній Англії заслуженою по¬пулярністю і любов’ю читачів. Саме тому ВВС двічі адаптувала весь цикл у телесеріали — в 1975–1977 і в 2015 роках.
 
Дессен, Сара. Більше ніколи / Сара Дессен ; пер. з англ. Д. М. Малюга . – для старш. шк.віку . – Харків : Ранок, 2024 . – 431 с. – (Young Adults. Сучасна проза).
Поряд зі старшим братом Пейтоном Сідні завжди відчувала себе невидимкою. Не дивно, він харизматичний, привабливий і безстрашний. Та віднедавна схильний втрапляти в халепи. Останньою стала аварія: сівши за кермо у нетверезому стані, Пейтон збив хлопця і тепер відбуває покарання у вʼязниці. Поки мати занадто переймається життям брата за ґратами, Сідні знову не може знайти підтримки в батьків, якої так потребує. Маючи бажання втекти від хаосу в домі, дівчина знайомиться з Лейлою та її дружною сімʼєю. Перебуваючи із Чатемами, Сідні нарешті може бути собою, ділитися почуттями й, головне, вийти з тіні брата. Та чи зможе дівчина стати «побаченою» й у власній родині?
Від авторки бестселерів New York Times; понад 15 романів для підлітків, п'ять з яких отримали відзнаку за внесок у молодіжну літературу; романи екранізують.
 
Єщенко, Марина. Хороша пам'ять : за підтримки Українського ПЕН і сприяння Міністерства культури Чеської республіки / Марина Єщенко . – Харків : Фабула, 2024 . – 223 с.
Коротке оповідання — це вищий пілотаж, вершина майстерності прозаїка, і рідкісні автори наважуються працювати у цьому жанрі. Марині Єщенко у збірці «Хороша пам'ять» це вдалося. Її герої — українці та українки, які пережили тяжкі воєнні травми і всіма силами намагаються зберегти волю до життя, психічну стійкість та оптимізм. За кожним оповіданням у дві-три сторінки виразно стоїть реальна доля у всій її глибині та драматизмі. Тут усе складно й неоднозначно, письменниця не пропонує тривіальних рішень, а справжній глибинний пафос її прози часом навмисно приховується за іронією і словесною грою.
 
Клівленд, Карен. Секретна інформація : роман / Карен Клівленд ; пер. з англ. І. Шевченко . – Харків : Ранок : Фабула, 2019 . – 336 с.
Героїня роману Карен Клівленд — молода жінка, аналітик контррозвідки ЦРУ. Вона має невідкладне завдання — розкрити керівників мережі російських «сплячих агентів» у Сполучених Штатах. Отримавши доступ до комп’ютера особи, яка, скоріш за все, є резидентом, Вівіан виявляє секретні досьє російських агентів, які перебувають на території США під глибоким прикриттям й очікують сигналу до дії. Кілька кліків мишкою — і її світ змінюється до невпізнанності. Відтепер її робота, чоловік, навіть її четверо дітей опиняються під загрозою. Героїня стикається з болісним вибором між лояльністю та зрадою, вірністю присязі та підступністю, любов’ю та підозрою. Вона розуміє, що не може довіряти практично нікому, і з цим потрясінням їй ще належить упоратися… 
 
Паттерсон, Джеймс. Кросс : роман / Джеймс Паттерсон ; пер. з англ. Яни Сєрої; дизайн. обклад. І. І. Нестеренко . – Харків : Фабула, 2022 . – 304 с.
Поліційний детектив Алекс Кросс обіцяє своїй родині відійти від справ, бо його професія створює чимало проблем для близьких. Він повертається до приватної практики, адже є дипломованим психотерапевтом. Та незабаром стається низка неймовірно жорстоких убивств, і Кросс упізнає «стиль» серійного вбивці М’ясника, підозрюваного в убивстві коханої дружини самого детектива. Тоді, 12 років тому, маніяку вдалося висковзнути, та чим же закінчиться протистояння детектива й кілера тепер?

«Нові надходження»

Перес-Реверте, Артуро. Капітан Алатрісте : роман / Артуро і Карлота Перес-Реверте ; пер. з ісп. Іларії Шевченко; іл. В. О. Савчука . – Харків : Фабула, 2023 . – 224 с. : іл.
Чи можна назвати найманця людиною честі? Виявляється, так, коли йдеться про головного героя популярного історико-пригодницького роману Артуро і Карлоти Перес-Реверте.
Відважний вояк Дієго Алатрісте бідує після поранення і змушений погоджуватися на сумнівні заробітки. Отримавши чергове замовлення, капітан несподівано для себе самого опиняється у вирі небезпечних ¬інтриг Мадридського двору. І шпаги замало — тут треба швидко думати, а ще не зраджувати себе.
Яскрава історія капітана Алатрісте та його юного слуги Іньїго Бальбоа, що розгортається в Іспанії на початку 1620-х років, знайшла чимало прихильників в усьому світі, а згодом надихнула кінематографістів на дві екранізації.
 
Сент-Обін, Едвард. Не зважай : роман : кн. 1 : [із циклу "Патрік Мелроуз"] / Едвард Сент-Обін ; пер. з англ. Ольга Тільна . – Харків : Ранок : Фабула, 2021 . – 191 с.
Патрік мешкає у великому будинку з мамою і татом, але найприхильнішою до нього людиною є економка Іветта. Хлопчик живе у власному світі вигаданих ігор і дитячих страхів, але єдине батькове покарання переносить його у світ дорослих. Тепер він ще самотніший, ніж був до цього. Перший роман «Не зважай» із циклу «Патрік Мелроуз» знайомить читача з дитинством головного героя і показує атмосферу, у якій він виростав. Життя англійського аристократа й американської багатійки підкорялося «високим» стандартам, за якими головним було зовнішнє, блискуче і зверхнє, а справжні проблеми і переживання завжди залишалися десь там, за щільно зачиненими дверима спалень.
 
Тайлер, Енн. Турист мимоволі : роман / Енн Тайлер ; пер. з англ. Н. Лазаревич . – Харків : Фабула : Ранок, 2020 . – 400 с.
Мейкон Лірі, головний герой роману Енн Тайлер,— неймовірний педант і прихильник «системи» майже в усьому. Він ненавидить подорожувати, але заробляє на життя написанням путівників. Через рік після трагічної загибелі сина-підлітка дружина пропонує Мейкону розлучитися. Саме з цього моменту у героя розпочинається абсолютно нове життя. Він як слід роздивиться своїх родичів, зустріне жінку, яка зачепить його за живе і врешті-решт зробить дуже важливий вибір, що визначить його майбутнє.
 
Нон-фікшн
«Чого б ти не навчався, ти навчаєшся для себе»
Петроній
Башкіна, Поліна. 12 місяців. Рік сенсу: як знайти покликання й жити щасливо / Поліна Башкіна . – Харків : Ранок : Фабула, 2021 . – 335 с. : іл.
Хто з нас не зазнавав вигоряння на роботі? І що ми після цього зробили? «Відпочину — і все минеться»,— думаємо ми, але підсвідомо вже знаємо, що не минеться, тільки посилиться. Така тривога — здоровий механізм психіки, який говорить про те, що час міняти своє життя. Але як міняти? І що робити?
Поліна Башкіна звільнилася з високооплачуваної офісної роботи і присвятила цілий рік пошуку покликання: за 12 місяців змінила 12 професій. А ще знайшла 12 Героїв — людей, які не побоялися життєвих труднощів, залишили стару професію і взялися робити те, що припало їм до душі. У цій книзі Поліна розповідає про свій досвід, про покликання, яке таки знайшла, а також дає невеликий тренінг: як визначити, чи варто звільнятися, і як знайти свою місію навіть без настільки тривалої подорожі.
 
Гругман, Рафаель. Військові злочини проти жінок = The War Crimes Against Women / Рафаель Гругман . – Харків : Фабула, 2024 . – 271 с.
Чому скоюються військові злочини проти жінок? Що відбувається під час тривалих бойових дій, коли в суспільстві порушується демографічний баланс, а мільйони жінок і чоловіків стають самотніми? Багато чого траплялося на окупованих територіях і фронтах Другої світової війни: п’яний розгул і безладні статеві зв’язки, солдатські борделі, масові вбивства і групові зґвалтування. Після 1945 року деякий час здавалося, що людство здобуло жорстокий урок і подібні злочини більше ніколи не повторяться. Але настав рік 2022, найтрагічніший в післявоєнній європейській історії. Онуки тих, хто наприкінці Другої світової мародерствував, убивав і ґвалтував у Берліні, Будапешті, Відні та Кенігсберзі почали чинити те саме у Бучі, Маріуполі, Херсоні та іншіх українських містах.
Чому це сталося? Історія нічому не вчить народи, якщо безкарними залишаються злочини минулого. І злочини проти людяності, скоєні путінською Росією в Україні, ще один доказ тому. Саме цьому присвячена книжка американо-українського письменника й публіциста.
 
Ейкафф, Джон. Завершуй : отримуй радість від виконаних справ / Джон Ейкафф ; пер. з англ. Я. Машико . – Харків : Фабула : Ранок, 2022 . – 192 с.
Якщо кожного понеділка ви хочете записатись у спортзал, якщо в шафі кілька місяців лежить недоплетений светр, якщо вже кілька років збираєтесь зробити перестановку в кімнаті, то ця книжка для вас. Джон Ейкафф розповідає, як правильно сформувати й оцінити мету, надати їй вимірюваного вигляду для кращого відслідковування результатів. Він говорить про перешкоди, які траплятимуться на шляху, і ділиться секретами їх подолання. Спираючись на власний досвід й історії інших людей, автор виводить універсальні правила, які допоможуть не кинути розпочате ні наступного дня, ні на півдорозі, ні вже перед самим фінішом. Завдяки простим, але дієвим порадам Ейкаффа ви будете досягати своїх цілей і доводити справи до кінця.
 
Лінскі, Доріан. Міністерство Правди : біографія роману Джорджа Орвелла "1984" / Доріан Лінскі ; пер. з англ. О. Татаренко . – Харків : Ранок : Фабула, 2020 . – 351 с.
Доріан Лінскі створив авторитетну, глибоку та неймовірно сучасну «біографію книги». Адже «1984» Дж. Орвелла — це не просто роман; це ключ до розуміння сучасного світу, невичерпна скарбниця ідей і мемів. Досить поглянути на те, як сьогодні все ширше використовуються орвеллівські поняття «Старший Брат», «Поліція думки», «дводумство», «новомова», горезвісна формула «2 + 2 = 5». Лінскі дослідив не тільки коло ідей і подій, що призвели Орвелла до створення всесвітньо відомого роману, але і його глибокий і тривалий вплив на світову політику, соціальні відносини і культуру на всіх рівнях — від елітарного до популярного. Месидж, закладений у «1984», із легкістю подолав багато десятиліть: «Не дозволяй цьому статися. Усе залежить від тебе» — і йдеться тут навіть не про тоталітаризм, не про Велику Брехню фашистських і комуністичних утопій, а про «брехню середнього масштабу», яка постійно спотворює реальність у XXI столітті.
 
Ольховська, Олена Михайлівна. Мінна безпека у коміксах : [для дітей шк. віку] / Олена Ольховська, Юлія Єрьоменко ; іл. В. Савчука, О. Курдюмової . – Харків : Ранок : Кенгуру, 2023 . – 16 с. : кольор. іл. – (Перший посібник з мінної безпеки).
Через активні бойові дії на території нашої країни повсюди можна натрапити на заміновану землю! Вибухонебезпечні предмети становлять неабияку загрозу для здоров'я і життя людей. Особливо це стосується дітей! Як захистити наших занадто довірливих непосид, яких цікавить усе на світі? Перш за все, давши їм знання про правила безпечної поведінки в небезпечних умовах. Це дійсно може врятувати життя!
Це навчальне видання знайомить дітей з різними небезпечними ситуаціями, у вигляді цікавих коміксів. Дитина дізнається, як слід вчиняти, побачивши вибухівку, навчиться обережної поведінки.
 
Ольховська, Олена Михайлівна. Основи мінної безпеки / Олена Ольховська, Юлія Єрьоменко . – Харків : Ранок : Кенгуру, 2023 . – 64 с. : іл. 
Перед вами не звичайне видання. Це ваш помічник з минної безпеки! У легкій і цікавій формі він навчить основних правил поведінки, які допоможуть зберегти здоров’я і життя в умовах сьогодення.
Є тут й інтерактивні завдання-активіті, вікторина і тест, що допоможуть краще засвоїти матеріал. А теорію у книзі надано у вигляді доступної інфографіки. Книжка допоможе попередити нещасні випадки і травмування через необачне поводження з мінами та вибухонебезпечними предметами. Бережіть себе і дітей!
 
Ріва, Марія. Життя Марлен Дітріх : у 2-х томах / Марія Ріва ; пер. з англ. О. Татаренко . – Харків : Ранок : Фабула, 2019 .
Спогади Марії Ріва, дочки харизматичної зірки сцени та екрана Марлен Дітріх, шокували шанувальників актриси, чию славу протягом десятиліть підтримували не тільки її ролі в кіно, але також їдка дотепність, фантастична амбітність, неймовірна енергія та ореол бісексуальної містики. Велика Марлен оживає на цих сторінках у всіх своїх втіленнях: музи, матері, дружини, коханки, еталона голлівудської зірки, творця нових уявлень про красу та жіночність. Марія Ріва написала абсолютно чесну книгу, глибоку і багатопланову, насичену унікальними подробицями голлівудського життя, нічого не приховуючи і не прикрашаючи. Саме завдяки цьому «Життя Марлен Дітріх» вважається одним із кращих життєписів, що побачили світ наприкінці ХХ століття.

«Нові надходження»

Ріделл, Андерс. Книжкові злодії : про нацистські розкрадання бібліотек Європи та спроби повернути літературну спадщину / Андерс Ріделл ; пер. зі швед. Володимир Криницький . – Харків : Ранок : Фабула, 2020 . – 400 с. : іл.
Нацисти протягом усього часу, що мали владу, грабували бібліотеки — спочатку на території Німеччини, а потім у всіх захоплених землях. Кількість утрачених (загублених у вирі війни й остаточно знищених) книжок обчислюється мільйонами примірників. Книжки не були настільки унікальними і не мали значної матеріальної цінності, як-от витвори мистецтва, натомість мали цінність ідеологічну, адже передусім спеціальні бригади грабували бібліотеки ворогів нацизму. Знищували не просто книжки, знищували культурну, національну ідентифікацію цілих громад. Залишки довоєнних книгозбірень ще й сьогодні розсіяні в багатьох європейських містах. Андерс Ріделл прагне відтворити шлях нацистських книжкових злодіїв і віддати шану тим, хто намагався їм протистояти.
 
Руденко, Сергій. Бій за Київ / Сергій Руденко ; худож. Нікіта Тітов . – Харків : Фабула, 2023 . – 207 c. – (HISTORY).
«Бій за Київ» — це журналістське дослідження про події російсько-української війни, а саме оборону Києва.
Твір складається з окремих есеїв, що висвітлюють короткі епізоди оборони столиці та в єдності утворюють велику панораму подій початку повномасштабного вторгнення. Книжка висвітлює не лише характер боїв за українську столицю, а й характери захисників Києва. Головною дійовою особою кожного з есеїв є люди, що потрапили у вир війни.
 
Книжок багато не буває. Приємного читання!
Матеріал підготовлений ІБВ ЦМБ 


На нашому сайті з'явився ресурс, який допоможе знайти найближчу до вас бібліотеку, дізнатися, як з нею зв'язатися і скористатися її послугами. Будемо ближче в цифровому і реальному світі!
Сьогоднішній день в історії

Міжнародний день грамотності;

Календар подій
ПнВтСрЧтПтСбНд
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Банери партнерів

Проверка тИЦ и PR
Центральна міська бібліотека централізованої бібліотечної системи Шевченківського району м. Харкова

Адреса: Україна, Харків, 61058, вул. Данилевського, б. 34
Телефон: (057) 705-19-90.
Телефон: +38 096-860-08-20.
E-mail: citylibbelin@gmail.com
Розклад роботи - з 10.00 до 18.00
Вихідний день – вівторок, влітку: субота та неділя
Санітарний день – останній день місяця
Детальна контактна інформація
©Copyright ЦМБ ЦБС Шевченківського району м. Харкова
2011-2024