Перейти на украинский язык Перейти на английский язык

Центральна міська бібліотека
ЦБС Шевченківського району м. Харкова

«Незвичайна жінка - аристократка духу»

«Незвичайна жінка - аристократка духу»

Української поетеси, прозаїку, драматургу, перекладачу, літературному критику Олени Петрівни Пчілки 175 років. Бібліотека - філія № 35 для дітей пропонує читацькій аудиторії відео-прем’єру «Незвичайна жінка - аристократка духу»
Олена Пчілка невтомною працею на терені української культури зробила значний внесок до духовної скарбниці свого народу. На ниві письменства вона трудилась близько шестидесяти літ, випробувавши перо в усіх літературних жанрах: драми та комедії, повісті та оповідання, байки та ліричної поезії, епічної поеми й поетичних перекладів. 
Людина з широким світоглядом і ґрунтовою освітою, Олена Петрівна зажила слави в історії української журналістики, зокрема як мистецтвознавець, критик та популяризатор українського мистецтва. Її діяльність, як фольклориста і етнографа, є ще одним проявом її самобутнього таланту і заслуговує пильної уваги дослідників. 
Вона любила і знала українське слово, українську народну творчість. Записала цілу низку пісень, обрядів, народних звичаїв, опублікувала дослідницьку працю «Український орнамент». Як справжній майстер вона плекала слово і творила його. Дала життя означенню, без якого просто уявити не можна нинішній словник - «мистецтво». З її легкої руки в нашій мові прижилися «переможець», «променистий», «палкий». 
Збагатила українську літературу перекладами і переспівами з Овідія, Гете, Андерсена, Гюго, Міцкевича та багатьох інших. Олена Пчілка - один з родоначальників української дитячої літератури. Її перу належать численні поезії, казки, оповідання, ціла низка п'єс, які побачили світло рампи на сцені організованого нею дитячого аматорського театру. 
Не всі знають, що вона належить до числа перших українських жінок - видавців. Завжди вірна демократичним і гуманістичним ідеалам, стояла на позиціях реалізму і народності, своєї творчістю і громадською діяльністю прагнула служити справі розквіту української літератури і культури.
Приємного перегляду! За книгами Олени Пчілки до нас у бібліотеку!


На нашому сайті з'явився ресурс, який допоможе знайти найближчу до вас бібліотеку, дізнатися, як з нею зв'язатися і скористатися її послугами. Будемо ближче в цифровому і реальному світі!
Сьогоднішній день в історії

Міжнародний день грамотності;

Календар подій
ПнВтСрЧтПтСбНд
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Банери партнерів

Проверка тИЦ и PR
Центральна міська бібліотека централізованої бібліотечної системи Шевченківського району м. Харкова

Адреса: Україна, Харків, 61058, вул. Данилевського, б. 34
Телефон: (057) 705-19-90.
Телефон: +38 096-860-08-20.
E-mail: citylibbelin@gmail.com
Розклад роботи - з 10.00 до 18.00
Вихідний день – вівторок, влітку: субота та неділя
Санітарний день – останній день місяця
Детальна контактна інформація
©Copyright ЦМБ ЦБС Шевченківського району м. Харкова
2011-2024