Перейти на украинский язык Перейти на английский язык

Центральна міська бібліотека
ЦБС Шевченківського району м. Харкова

Хто ти Гілберт Кіт Честертон?

«Більшість сучасних філософів готові пожертвувати щастям заради прогресу, 
тоді як тільки в щастя і полягає сенс будь-якого прогресу»
Гілберт Кіт Честертон
Хто ти Гілберт Кіт Честертон?Хто ти Гілберт Кіт Честертон?Він написав близько 80 книжок. Його перу належать кілька сотень віршів, 200 оповідань, 4000 есе, ряд п'єс. Романи: «Людина, яка була Четвергом», «Куля і Хрест», «Перелітний шинок» та інші. У 70-ті роки читачі зачитувалися циклом його детективних новел з головними персонажами священником Брауном та Хорном Фішером.
Гілберт Кіт Честертон - англійський письменник, поет, філософ, драматург, журналіст, оратор, християнський діяч, ілюстратор, біограф і мистецтвознавець кінця XIX - початку XX століть, як з'ясувалося, практично не знайомий читачам нашої бібліотеки. Ось, власне, чому у Бібліотеці-філії №17 ім. Л. Л. Гіршмана для людей з порушенням зору наприкінці травня відкрилася виставка, яка була присвячена цьому дивовижному письменнику, котрий сам себе таким не вважав.
Бувши одним із найпопулярніших авторів Британії, Честертон писав: «Я ніколи не ставився навсправжки до моїх романів і розповідей і не вважаю себе, по суті, письменником» — і віддавав перевагу слову «журналіст». Гілберта К. Честертона цікавило суспільство та його проблеми, політика та духовність, освіта та виховання.

Хто ти Гілберт Кіт Честертон?Хто ти Гілберт Кіт Честертон?

Його намагалися звинувачувати в антисемітизмі, але він відчував глибоку відразу до правління Адольфа Гітлера, тільки воно встигло початися. Про це у своєму відгуку про покійного Честертона в 1937-му напише реформістський рабин і сіоністський лідер Стівен Уайз: «Коли прийшов гітлеризм, Честертон одним із перших заговорив з усією прямотою і відвертістю великого духу. Благословення його пам'яті!»
Честертон був великою людиною у прямому та переносному значенні: у цього великого мислителя зріст був 1 метр 93 сантиметри, і важив він близько 130 кілограмів. Над цим часто жартували. Якось він сказав своєму другові Бернарду Шоу: «Якщо хтось подивиться на тебе, то подумає, що в Англії був голод!». Шоу відповів: «А якщо подивляться на тебе, то подумають, що ти його влаштував».
А ще він був затятим і віртуозним сперечальником. То був його улюблений спосіб міркування. Його полеміка заворожувала. До того ж вона була перейнята гумором і приносила слухачам незвичайну насолоду. Найкраще про мистецтво Честертона сперечатися сказав Льюїс: «Мені не було потреби погоджуватись з Честертоном, щоб отримувати від нього радість. Його гумор такого роду, який подобається мені найбільше. Це не «гостроти», розподілені по сторінці, як родзинки по тесту булочки, і вже зовсім не заданий заздалегідь тон недбалого жартування, який немає сил переносити; гумор тут невіддільний від самої суті суперечки, діалектика суперечки їм «зацвітає», як сказав би Аристотель. Шпага грає в променях сонця не тому, що фехтувальник про це дбає, просто бій йде не на жарт і рухи дуже спритні».

Хто ти Гілберт Кіт Честертон?Хто ти Гілберт Кіт Честертон?

Честертон звеличував у своїй творчості диваків і дивацтва, але зовсім не тому, що був екстравагантним. Він бачив, що «сучасний світ перекинувся нагору ногами та зберегти в ньому рівновагу можна, лише вставши на голову».
Виставка, присвячена його творчості діятиме до кінця червня.
Крім цього, в нашій бібліотеці читачі можуть познайомитися з біографією Гілберта Кіт Честертона, переглянути відео фільм про його життя, отримати його книги, прослухати книги онлайн або завантажити на флешку електронні чи аудіо версії деяких книг автора. Завжди раді кожному читачеві.


На нашому сайті з'явився ресурс, який допоможе знайти найближчу до вас бібліотеку, дізнатися, як з нею зв'язатися і скористатися її послугами. Будемо ближче в цифровому і реальному світі!
Календар подій
ПнВтСрЧтПтСбНд
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Банери партнерів

Проверка тИЦ и PR
Центральна міська бібліотека централізованої бібліотечної системи Шевченківського району м. Харкова

Адреса: Україна, Харків, 61058, вул. Данилевського, б. 34
Телефон: (057) 705-19-90.
Телефон: +38 096-860-08-20.
E-mail: citylibbelin@gmail.com
Розклад роботи - з 10.00 до 18.00
Вихідний день – вівторок, влітку: субота та неділя
Санітарний день – останній день місяця
Детальна контактна інформація
©Copyright ЦМБ ЦБС Шевченківського району м. Харкова
2011-2024