Перейти на украинский язык Перейти на английский язык

Центральна міська бібліотека
ЦБС Шевченківського району м. Харкова

«Україна моя вишивана»

«Україна моя вишивана» «Україна моя вишивана»

Щороку в середині травня українці відзначають День вишиванки - яскраве і сповнене традицій свято, присвячене нашому національному одягу. Бібліотека - філія №35 для дітей пропонує переглянути етнографічний екскурс «Україна моя вишивана», а також відвідати в бібліотеці виставку вишитих робіт, що присвячені Дню вишиванки. 
Історія української вишиванки налічує багато століть, а кількість різноманітних візерунків і технік неможливо порахувати. Це свято люблять дорослі та діти, із задоволенням вбираючись у вишиті сорочки. Всесвітній день вишиванки відзначають щорічно в третій четвер травня. День вишиванки заснувала Леся Воронюк, студентка Чернівецького університету. Вона запропонувала студентам обрати один день і всім разом прийти на заняття у вишиванці. Спочатку у вишитому одязі до університету прийшли кілька десятків студентів. Потім до акції долучилися деякі викладачі, а з роками свято ставало дедалі популярнішим. Датою урочистості було обрано третій четвер травня, тобто будній день. Це підкреслює, що вишиванка може бути звичайним повсякденним елементом гардероба, а не лише святковим одягом. 

«Україна моя вишивана» «Україна моя вишивана»

Точний період появи українських вишиванок встановити не можна, але відомо, що зачатки цього ремесла існували за кілька тисячоліть до нашої ери. Археологи знаходили залишки стародавнього посуду з візерунками, схожими на вишиванку. Мистецтво вишиванки стрімко розвивалося в Київській Русі. У ті часи вишиті сорочки були дуже дорогими і доступними лише для багатіїв. Існували спеціальні школи вишивальниць при школах і монастирях, які здебільшого працювали на замовлення знатних осіб. 
З 17 століття мистецтво вишиванки почало поширюватися в народі. Вишивати вміла кожна українка. Дівчата вишивали рушники на своє майбутнє весілля і демонстрували родичам нареченого. Поступово вишиванки стали доступнішими і все частіше використовувалися в побуті. З'явилися не тільки жіночі, а й чоловічі вишиті сорочки. 

«Україна моя вишивана» «Україна моя вишивана»

З українських класиків вишиванки полюбляв Іван Франко, поєднуючи їх із піджаками та жупанами. Українська вишиванка має свої традиційні особливості в різних регіонах.
Приміром, широко відома полтавська техніка вишивки білою ниткою по білій тканині, у чернігівських - тонкі та мініатюрні стібки, а в закарпатських - яскраві та строкаті різнокольорові малюнки.
Дуже популярними в День вишиванки є різноманітні конкурси, виставки, розпродажі та майстер - класи, пов'язані з вишиванками. 


На нашому сайті з'явився ресурс, який допоможе знайти найближчу до вас бібліотеку, дізнатися, як з нею зв'язатися і скористатися її послугами. Будемо ближче в цифровому і реальному світі!
Сьогоднішній день в історії

Міжнародний день грамотності;

Календар подій
ПнВтСрЧтПтСбНд
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Банери партнерів

Проверка тИЦ и PR
Центральна міська бібліотека централізованої бібліотечної системи Шевченківського району м. Харкова

Адреса: Україна, Харків, 61058, вул. Данилевського, б. 34
Телефон: (057) 705-19-90.
Телефон: +38 096-860-08-20.
E-mail: citylibbelin@gmail.com
Розклад роботи - з 10.00 до 18.00
Вихідний день – вівторок, влітку: субота та неділя
Санітарний день – останній день місяця
Детальна контактна інформація
©Copyright ЦМБ ЦБС Шевченківського району м. Харкова
2011-2024