Перейти на украинский язык Перейти на английский язык

«Слави козацької пісняр»

«Слави козацької пісняр»

21 лютого в бібліотеці-філії № 22 відбулась літературна година, присвячена дню народження видатного українського письменника, автора історичних та пригодницьких романів Володимира Малика (справжнє прізвище Сиченко). Він відомий далеко за межами України, адже його твори перекладалися багатьма іноземними мовами. За свою літературну працю Малик був удостоєний премії імені Лесі Українки.
 
Володимир Кирилович народився у 1921 року в селі Новосілки на Київщині. Початкову освіту здобув у середній школі сусіднього села. Вдома мати, дідусь і бабця розповідали хлопцю про славне минуле наших пращурів. Він зростав серед українських народних пісень. Коли навчився читати, то настільною книгою став шевченківський «Кобзар». Він уголос читав домашнім твори Тараса Григоровича, бо мама була неписьменною, а молодший брат ще не ходив до школи. По закінченню навчання вступив до університету на філологічне відділення. Тоді ж почав віршувати. З початком німецько-радянської війни навчання довелося перервати. 
 
Малик вступив до лав нерегулярних збройних формувань. Потрапив у полон і був вивезений до Німеччини в концентраційний табір. Два роки Володимир провів неначе в пеклі. Лише в жовтні 1945 він повернувся додому. Проте доля колишніх полонених у Радянському Союзі була сумнозвісною, їх, як неблагонадійних просто відправляли у табір – ГУЛАГ. Малика теж могли відправити, але він був надто хворий, тому помирати його відправили додому. Проте, мати зуміла виходити сина. Він не помер.

«Слави козацької пісняр»

По закінченню війни почав працювати викладачем у Ясногородській середній школі, та продовжив навчання на заочному відділенні. Після отримання диплому перебрався у Лубни. Саме тут Малик надихнувся героїчною минувшиною і задумав оспівати народних звитяжців у своїх творах. Але спочатку вивчав історію, відвідував архіви, де збирав необхідну інформацію. Їздив у Карпати та на Поділля, знайомився із нащадками Кармалюка та Довбушів. З-під пера Володимира Малика народилися казки для дітей. Найвідоміші з них – «Чаріний перстень», «Микита Кожум’яка», «Месник з лісу», «Червона троянда». Окрім того, автор створив повісті «Чорний екватор», «Двоє над прірвою», «Слід веде до моря».
 
У 1968 Володимир Малик написав історичний роман «Посол Урус-Шайтана», за рік вийшов ще один – «Фірман-султан». У цих творах автор описав боротьбу українського народу за свободу і незалежність у другій половині ХVІІ століття. Із 1976 до 1977 вийшли ще два романи «Чорний вершник» і «Шовковий шнурок». Ці праці стали тетралогією «Таємний посол». У 1983 за «Посол Урус-Шайтана», «Шовковий шнурок» та «Князь Кий» (написаний до 1500-річчю заснування Києва) письменника вшанували літературною премією імені Лесі Українки.
Володимир Малик також відомий літературний критик. Він рецензував твори українських письменників.
 
Видатний письменник залишив у спадок цілу низку історичних романів, якими зачитуються й нині. Для майстра слова це і є найбільше визнання, бо його твори живуть, а разом із ними живе й автор. Ви любите читати історичні романи? Ви цікавитесь історією? У бібліотеці-філії № 22 ви маєте можливість познайомитися з виставкою історичних творів Володимира Малика та обрати собі книгу до душі. Чекаємо на вас.


На нашому сайті з'явився ресурс, який допоможе знайти найближчу до вас бібліотеку, дізнатися, як з нею зв'язатися і скористатися її послугами. Будемо ближче в цифровому і реальному світі!
Календар подій
ПнВтСрЧтПтСбНд
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Банери партнерів

Проверка тИЦ и PR
Центральна міська бібліотека ім. В. Г. Бєлінського

Адреса: Україна, Харків, 61058, вул. Данилевського, б. 34
Телефон: (057) 705-19-90.
Телефон: +38 097-158-98-41.
E-mail: citylibbelin@gmail.com
Розклад роботи - з 10.00 до 18.00
Вихідний день – вівторок, влітку: субота та неділя
Санітарний день – останній день місяця
Детальна контактна інформація
©Copyright ЦМБ ім. В. Г. Бєлінського
2011-2024