Перейти на украинский язык Перейти на английский язык

«А все ж таки Землі по орбіті літати!»

до 550-річчя від дня народження Миколи Коперника

«А все ж таки Землі по орбіті літати!»

«Я ліг на траву, і очі мої наповнились зірками» (Айріс Мердок)
Напевно, космос є всередині нас, інакше чому, коли ми втомлюємося від буденності, очі піднімаються до неба, щоб знайти там свою зірку? 550 років тому народилася людина, великий вчений, автор геліоцентричної системи світу, революціонер астрономії Микола Коперник... 
У бібліотеці-філії № 17 ім. Л. Л. Гіршмана для людей з вадами зору з нагоди цієї дати підготували невелику поличку «А все ж таки Землі по орбіті літати!» Яким був цей велетень науки? 
Досі суперечать поляки та німці з питання національності вченого. Однак суперечка ця безглузда: Коперник був і тим, і тим, а, враховуючи величину його особистості, він давно належить світові. Безперечно Коперник був високоосвіченою людиною.

«А все ж таки Землі по орбіті літати!»

Він блискуче закінчив цілу низку навчальних закладів:
- Краківську академію, де вивчав астрономію, математику, філософію та природничі науки.
- Боллонський університет. Предметом вивчення була юриспруденція. Коперник, який ніколи не захоплювався правом, здобув цю освіту, щоб обійняти посаду в Вармінській єпархії і мати кошти для зайняття наукою.
- в Італії він вивчав медицину та отримав докторський ступінь в університеті Феррарі.
- у Падуанському університеті займався філологією. Перекладав з грецької на латину «Листи» візантійського державного діяча VII століття Феофілакта Сімокатті, його епістолярні міркування про кохання та мораль.
Невідомо, чи був Коперник художником, проте існує копія XVI століття автопортрета Коперника (оригінал втрачений), яка прикрашає відомий астрономічний годинник Страсбурзького кафедрального собору.

«А все ж таки Землі по орбіті літати!»

Під час польсько-тевтонської війни 1519-1521 р.р. він виявив себе, як хоробрий, вірний підданий польського короля та чудовий організатор: відмовившись здатися, організував успішну оборону, коли тевтонські лицарі спробували захопити його замок в Ольштині. А в післявоєнний час брав участь у розробці єдиної грошової одиниці для тевтонської та польської частин Пруссії.
Незважаючи на всі свої таланти, Микола Коперник був надзвичайно сором'язливий. Сумніваючись у тому, що зможе пояснити свої погляди сучасникам, він відмовлявся друкувати свої роботи і був дуже самотній. Легенда свідчить, що його велика книга «Про обертання небесних сфер» була надрукована в березні 1543 і була привезена Копернику в день його смерті…

Приходьте до нас у бібліотеку-філію № 17 ім. Л. Л. Гіршмана для людей з вадами зору, і ви дізнаєтеся значно більше про життя та творчість великого астронома з книг, які є у нашому фонді. 


На нашому сайті з'явився ресурс, який допоможе знайти найближчу до вас бібліотеку, дізнатися, як з нею зв'язатися і скористатися її послугами. Будемо ближче в цифровому і реальному світі!
Календар подій
ПнВтСрЧтПтСбНд
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Банери партнерів

Проверка тИЦ и PR
Центральна міська бібліотека ім. В. Г. Бєлінського

Адреса: Україна, Харків, 61058, вул. Данилевського, б. 34
Телефон: (057) 705-19-90.
Телефон: +38 097-158-98-41.
E-mail: citylibbelin@gmail.com
Розклад роботи - з 10.00 до 18.00
Вихідний день – вівторок, влітку: субота та неділя
Санітарний день – останній день місяця
Детальна контактна інформація
©Copyright ЦМБ ім. В. Г. Бєлінського
2011-2024