Перейти на украинский язык Перейти на английский язык

«З Україною в серці»

«З Україною в серці»

16 лютого - день народження Семена Гулак-Артемовського, найяскравішого українського співака та композитора. І я ловлю себе на думці, що цього дня ми неодмінно зібралися б у Бібліотеці-філії № 17 для людей з вадами зору ім. Л. Л. Гіршмана. І звучала б його музика, і розповіді про його долю та долю його творчості... А потім би ми, як завжди, довго це обговорювали та сперечалися. І співали... Так, обов'язково співали б! Протяжно і потихесеньку заспівала б Марина, а через пару хвилин полилася б по всій бібліотеці широко і роздольно українська пісня, рівної якої за співучістю своєю немає в цілому світі!
Розкидала війна по містах і країнах наших читачів, і поки що можна тільки мріяти про такі зустрічі. Сумуємо ми, нудьгують наші читачі, опинившись за кордоном. Сумують за батьківщиною, як сумував за нею майже все своє життя Семен Степанович Гулак-Артемовський. Сумував в Італії та Франції, де навчався та дебютував, як оперний співак. Тужив у Росії, де жив і творив більшу частину свого життя. Сумував до самої смерті... 
І ця глибинна туга виливалася у його композиторській діяльності. Щоб він ні писав, його музика була пронизана духом української народної пісенності, її колоритом. Безперечно його найбільшим досягненням як композитора стала опера «Запорожець за Дунаєм» - перша українська національна опера! Лібрето до опери написав український історик Микола Костомаров, він же підказав композитору її сюжет. А партію найколоритнішого героя опери виконав сам Гулак-Артемовський. Про створення та долю цієї опери написано багато цікавих статей, і ви можете знайти їх в інтернеті.

«З Україною в серці»

А мені хотілося б звернути вашу увагу на пісні, які стали воістину народними.
Хто не знайомий з його «Стоіть явір над водою»? Ця пісня присвячена Тарасу Шевченку, з яким вони були ровесниками та друзями, дуже близькими по духу людьми. «Благородніший ти із людей, брате-друже мій єдиний, Семене» - писав в одному зі своїх листів до Гулака-Артемівського Тарас Шевченко. Багато арій з творів Гулака-Артемовського виконують великі майстри вокалу, а мільйони людей вважають ці пісенні шедеври народними. Сміються, слухаючи «Тепер я турок - не козак», сумують над «Місяцю ясний, зорі прекрасні…», завмирають від звучання «Там, за тихим за Дунаєм…»
«Талановита людина талановита у всьому» - цей вислів дуже підходить до такої людини, як Семен Степанович Гулак-Артемовський. Блискучий співак, талановитий композитор, автор багатьох п'єс, романсів та пісень, обдарований художник-мініатюрист. І - найдивовижніше для мене - автор «Статистично-географічних таблиць міст Російської імперії» і «Проекту Санкт-Петербурзького водогону»… Він так і не став своїм у Росії, де кілька десятиліть дарував людям радість. Не став, бо не зміг, не сховів! І був викинутий із театру і всіма забутий... До 1935 не знали навіть точної дати його народження, а до 1952 - невідомою залишалася його могила.
Прочитайте про нього, своїх треба знати! І послухайте... Поплачемо і посміємося разом!
P.S. А в нашій бібліотеці ви можете познайомитись із такими виданнями: 
- З піснею в серці : до 200-річчя від дня народж. С. С. Гулак-Артемовський //
Календар знаменних і пам’ятних дат. – 2013. – № 1. – С. 72–76.
- Кауфман Л. Семѐн Гулак-Артемовский / Л. С. Кауфман. – Киев : Музична Україна, 1981. – 52 с.


На нашому сайті з'явився ресурс, який допоможе знайти найближчу до вас бібліотеку, дізнатися, як з нею зв'язатися і скористатися її послугами. Будемо ближче в цифровому і реальному світі!
Календар подій
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Банери партнерів

Проверка тИЦ и PR
Центральна міська бібліотека ім. В. Г. Бєлінського

Адреса: Україна, Харків, 61058, вул. Данилевського, б. 34
Телефон: (057) 705-19-90.
Телефон: +38 097-158-98-41.
E-mail: citylibbelin@gmail.com
Розклад роботи - з 10.00 до 18.00
Вихідний день – вівторок, влітку: субота та неділя
Санітарний день – останній день місяця
Детальна контактна інформація
©Copyright ЦМБ ім. В. Г. Бєлінського
2011-2024