Перейти на украинский язык Перейти на английский язык

«Мандри під хвилями океану»

«Мандри під хвилями океану» «Мандри під хвилями океану»

8 лютого виповнюється 195 років від дня народження французького письменника Жуля Верна. І в мить пам'ять підказує нам спогади з дитинства: таємничий капітан Немо, фантастичний корабель «Наутілус», захоплююча подорож навколо світу океанами і морями. Бібліотека-філія № 22 підготувала буктрейлер «Мандри під хвилями океану» за романом «20 000 льє під водою».
Жуль Верн одержав листа від письменниці Жорж Санд із подякою за надіслані романи «Подорож до центру Землі» і «Із Землі на Місяць». Молодий автор був зворушений прихильністю великої письменниці. Та особливо йому запала в душу одна фраза з її листа: «Сподіваюся, що незабаром Ви поведете нас у морські глибини і Ваші герої мандруватимуть у підводних апаратах, удосконалених Вашими знаннями та фантазією». Ці слова надихнули письменника на створення науково-фантастичного пригодницького роману «20 000 льє під водою».
20 тис. льє — це понад 80 тис. кілометрів, що майже вдвічі більше за окружність Землі. Назва роману стосується не глибини під водою, а довжини шляху, який подолали герої. Первісним сюжетом книжки було море й любов до нього. Однак Жуль Верн визнавав, що підводні простори таємничіші та цікавіші за морську поверхню. У березні 1869 року було розпочато публікацію роману з передмовою автора: «Сподіваюся, що й ця подорож під водами океану збагатить і зацікавить читачів так само, як і попередні, коли не більше… Бажання хоч би там що відкрити цей цікавий, вигадливий, майже невідомий світ коштувало мені неабияких зусиль і труднощів».
Складність, за зізнанням самого Жуля Верна, полягала в тому, щоб «зробити правдоподібними зовсім неймовірні речі». А щоб переконати своїх сучасників, письменникові недостатньо було подати вагомий «реалістичний матеріал», — треба було змусити читачів мандрувати в уяві разом на підводному човні. Для цього він застосовує певні художні засоби.  Розповідь у романі ведеться від першої особи: професор Аронакс, працівник Паризького музею природничої історії, автор багатьох робіт з океанології, змальовує те, що він бачив під водою. Основним чинником переконливості є наукові дані, якими рясніє роман. Взяті з наукових праць відомості й детальні описи підводної флори та фауни, будови морського дна подаються в романі цілими блоками через певні інтервали. Це саме стосується й посилань на історичні події, а також конкретні географічні маршрути «Наутілуса». 
Цікаво, що перший електричний підводний човен, побудований у 1886 році двома англійцями, назвали «Наутілусом» на честь вернівського судна. Перший атомний підводний човен, спущений на воду в 1955, також називався «Наутілус».
Жуль Габріель Верн разом із Гербертом Веллсом вважається засновником жанру наукової фантастики. Його романи швидко завоювали неймовірну популярність у світі. Зі 108 наукових передбачень письменника-провидця на сьогодні не справдилося лише 10. Працюючи над своїми творами, Верн завжди дотримувався двох правил: писати романи й оповідання зі щасливим кінцем і якомога повчальні. Не маючи освіти науковця, він провів більшу частину свого часу у дослідженнях для своїх творів та намагався бути реалістичним і дотримуватися фактів у деталях. Жуль Верн був невтомним мандрівником. На власній яхті «Сен-Мішель-III» він двічі обійшов Середземне море, відвідав Португалію, Італію, Гібралтар, Північну Африку, а в Римі Папа Лев XIII благословив Жуля і його книги.

Бажаємо вам приємного перегляду, якщо виникне бажання  отримати «живу» книжку, приходьте до бібліотеці, вул. Клочківська, 261. 


На нашому сайті з'явився ресурс, який допоможе знайти найближчу до вас бібліотеку, дізнатися, як з нею зв'язатися і скористатися її послугами. Будемо ближче в цифровому і реальному світі!
Календар подій
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Банери партнерів

Проверка тИЦ и PR
Центральна міська бібліотека ім. В. Г. Бєлінського

Адреса: Україна, Харків, 61058, вул. Данилевського, б. 34
Телефон: (057) 705-19-90.
Телефон: +38 097-158-98-41.
E-mail: citylibbelin@gmail.com
Розклад роботи - з 10.00 до 18.00
Вихідний день – вівторок, влітку: субота та неділя
Санітарний день – останній день місяця
Детальна контактна інформація
©Copyright ЦМБ ім. В. Г. Бєлінського
2011-2024