Перейти на украинский язык Перейти на английский язык

Шляхами Григорія Сковороди

До 300-річчя від дня народження видатного філософа Григорія Сковороди
3 грудня 2022 р.
 

Шляхами Григорія Сковороди

 
Ми продовжуємо знайомимо читачів та гостей нашої бібліотеки з творами харківських літераторів, які вони присвятили нашому земляку, всесвітньовідомому українському філософу Григорію Сковороді. 
 
Талановита харківська поетеса, письменниця та перекладачка Леонтина Красношапка ділиться своїми спогадами…
 
Леонтина Красношапка

Можна зруйнувати – вбити ні
 
Сьогодні, коли світ відзначає 300-річяя від дня народження Григорія Савича Сковороди, я пригадала як літературна спільнота Харкова відзначала 290-річний ювілей всесвітньовідомого українського філософа.
Злива почалася з ранку, але, незважаючи на негоду, у бік села Сковородинівка потяглися люди. Село раніше називалося Пан-Іванівка (Золочівський район). Там і провів останні роки життя великий філософ, письменник, поет, ерудит і байкар. Крім того, Григорій Савич ще чудово грав на скрипці. Він вважав, що у природі – краса і гармонія, а в суспільстві – несправедливість. А для того, щоб змінити навколишній світ, треба кожному змінити себе. Його ідея – пізнай себе, а пізнавши – удоскональ, щоб правильно визначити своє місце в суспільстві та принести більше користі. 
У селі створено музей Григорія Савича Сковороди, з яким ми і приїхали познайомитися.
Ми з цікавістю оглядали садибу, заходили до кожного приміщення в будиночку, у яких бував Григорій Савич, довго стояли біля зовсім маленької кімнати де видатний філософ провів останні дні свого життя…
Дощ, очевидно, зрозумів, що йому не вдасться перешкоджати шанувальникам Григорія Савича Сковороди, незабаром поступився місцем сонцю. Біля центральної будівлі розпочався концерт, в якому взяли участь талановиті музиканти та літератори Харківщини. 
Після концерту ми довго спілкувалися, фотографувалися, гуляли мальовничим парком… Нас привітно зустрічав старий яблуневий сад, і дуб-гігант, і криниця, і ставок, які зберегли пам'ять про геніального українця. 
Ми милувалися околицями та ласували яблуками і не могли уявити, що через 10  років усе буде знищено російською ордою.
Але ж ворог не зможе вбити ні нашу культуру, ні нашу мову, ні нашу єдність. Ми відбудуємо кожен куточок музею-садиби Григорія Савича Сковороди, а сьогодні ми із пошаною в своїх серцях, наперекір мерзотним сподіванням ворога, відзначаємо 300-річчя від дня народження всесвітньовідомого українського філософа Григорія Савича Сковороди.  


На нашому сайті з'явився ресурс, який допоможе знайти найближчу до вас бібліотеку, дізнатися, як з нею зв'язатися і скористатися її послугами. Будемо ближче в цифровому і реальному світі!
Календар подій
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Банери партнерів

Проверка тИЦ и PR
Центральна міська бібліотека ім. В. Г. Бєлінського

Адреса: Україна, Харків, 61058, вул. Данилевського, б. 34
Телефон: (057) 705-19-90.
Телефон: +38 097-158-98-41.
E-mail: citylibbelin@gmail.com
Розклад роботи - з 10.00 до 18.00
Вихідний день – вівторок, влітку: субота та неділя
Санітарний день – останній день місяця
Детальна контактна інформація
©Copyright ЦМБ ім. В. Г. Бєлінського
2011-2024