Перейти на украинский язык Перейти на английский язык

Центральна міська бібліотека
ЦБС Шевченківського району м. Харкова

Голокост. Історична правда.

До Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту
 
24 жовтня 1941 року Харків був окупований Вермахтом. А 14 грудня 1941 року за наказом військового коменданта міста генерала Путкамера всіх євреїв у дводенний термін зобов'язали переселитися в гетто. За свідченнями джерел, щодня з гетто виводили групи по 250–300 чоловік, яких вели на розстріл в Дробицький Яр. Уже на початку 1942 року харківське гетто припинило своє існування. Також в яру розстрілювали полонених червоноармійців і психічно хворих людей. Всього, за даними Державного архіву Харківської області, було розстріляно близько 16000-20000 чоловік.
 
В секретних німецьких донесеннях часто з розчаруванням згадувалося про те, що українці не підтримують акцій проти євреїв. «Майже ніде населення не було втягнено в дії проти євреїв,» — йдеться в одному з донесень нацистської окупаційної влади. В іншому донесенні писалося: «Антисемітизму расистського та ідеологічного характеру в населення майже немає» та «…для репресій проти євреїв українському населенню бракує як верховодів, так і духовного запалу». Проте в перші місяці окупації німці намагалися створити враження, що масові страти євреїв є суто українською справою. Мовляв, то була реакція місцевого населення на столітнє гноблення українців євреями.
 
Багато українців, ризикуючи життям, рятували євреїв від знищення. Єврейському меморіальному музеєві Яд ва-Шем та ентузіастам вдалося встановити 2 363 прізвища рятівників-українців, які одержали почесне звання «Праведник народів світу».
 
29 січня керівник літературного клубу «Літtera» Лідія Яківна Прилуцька присвятила чергове засідання тим трагічним подіям  і провела вечір пам’яті про жертв Голокосту з оглядом історичних подій під назвою «Голокост. Історична правда».
Лідія Яківна Прилуцька розповіла слухачам про ізраїльський меморіал Катастрофи та Героїзму Яд ва-Шем, що знаходиться на Горі Пам’яті в Єрусалимі і є символом та нагадуванням людству про страшну світову трагедію. Лідія Яківна, працюючи викладачем в єврейському ліцеї «Шаалавім», багато разів приїздила до Ізраїлю і кожного разу, знов і знов приходила до меморіалу Яд ва-Шем, щоб вклонитися закатованим чоловікам, жінкам і дітям…
 
Звучить сумна мелодія, дивляться з-під куполу обличчя замордованих жертв страшного злочину, скрізь розташовані речі-експонати – щоденники, листи, дитячі іграшки, малесенькі черевички… –  передають увесь біль та гіркоту однієї з найбільших трагедій в історії людства, нагадуючи про страчені надії і мрії… А люди йдуть і йдуть мовчазною рікою – хто мовчки втирає сльози, хтось не може стримати беззвучні ридання…
 
Сьогодні, в пам'ять про страшні події, що відбувалися 80 років потому в світі, ми схиляємо голови, вшановуючи пам’ять про жертв нацизму з надією на те, що світ більше ніколи не здригнеться від такого жахіття…. 

Харківський Будинок вченихМеморіал Катастрофи та Героїзму Яд ва-Шем, що знаходиться на Горі Пам’яті в ЄрусалиміВиступ керівниці літературного клубу «Літtera» Лідії Яківни Прилуцької


На нашому сайті з'явився ресурс, який допоможе знайти найближчу до вас бібліотеку, дізнатися, як з нею зв'язатися і скористатися її послугами. Будемо ближче в цифровому і реальному світі!
Календар подій
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Банери партнерів

Проверка тИЦ и PR
Центральна міська бібліотека централізованої бібліотечної системи Шевченківського району м. Харкова

Адреса: Україна, Харків, 61058, вул. Данилевського, б. 34
Телефон: (057) 705-19-90.
Телефон: +38 096-860-08-20.
E-mail: citylibbelin@gmail.com
Розклад роботи - з 10.00 до 18.00
Вихідний день – вівторок, влітку: субота та неділя
Санітарний день – останній день місяця
Детальна контактна інформація
©Copyright ЦМБ ЦБС Шевченківського району м. Харкова
2011-2024