Перейти на украинский язык Перейти на английский язык

Голокост. Історична правда.

До Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту
 
24 жовтня 1941 року Харків був окупований Вермахтом. А 14 грудня 1941 року за наказом військового коменданта міста генерала Путкамера всіх євреїв у дводенний термін зобов'язали переселитися в гетто. За свідченнями джерел, щодня з гетто виводили групи по 250–300 чоловік, яких вели на розстріл в Дробицький Яр. Уже на початку 1942 року харківське гетто припинило своє існування. Також в яру розстрілювали полонених червоноармійців і психічно хворих людей. Всього, за даними Державного архіву Харківської області, було розстріляно близько 16000-20000 чоловік.
 
В секретних німецьких донесеннях часто з розчаруванням згадувалося про те, що українці не підтримують акцій проти євреїв. «Майже ніде населення не було втягнено в дії проти євреїв,» — йдеться в одному з донесень нацистської окупаційної влади. В іншому донесенні писалося: «Антисемітизму расистського та ідеологічного характеру в населення майже немає» та «…для репресій проти євреїв українському населенню бракує як верховодів, так і духовного запалу». Проте в перші місяці окупації німці намагалися створити враження, що масові страти євреїв є суто українською справою. Мовляв, то була реакція місцевого населення на столітнє гноблення українців євреями.
 
Багато українців, ризикуючи життям, рятували євреїв від знищення. Єврейському меморіальному музеєві Яд ва-Шем та ентузіастам вдалося встановити 2 363 прізвища рятівників-українців, які одержали почесне звання «Праведник народів світу».
 
29 січня керівник літературного клубу «Літtera» Лідія Яківна Прилуцька присвятила чергове засідання тим трагічним подіям  і провела вечір пам’яті про жертв Голокосту з оглядом історичних подій під назвою «Голокост. Історична правда».
Лідія Яківна Прилуцька розповіла слухачам про ізраїльський меморіал Катастрофи та Героїзму Яд ва-Шем, що знаходиться на Горі Пам’яті в Єрусалимі і є символом та нагадуванням людству про страшну світову трагедію. Лідія Яківна, працюючи викладачем в єврейському ліцеї «Шаалавім», багато разів приїздила до Ізраїлю і кожного разу, знов і знов приходила до меморіалу Яд ва-Шем, щоб вклонитися закатованим чоловікам, жінкам і дітям…
 
Звучить сумна мелодія, дивляться з-під куполу обличчя замордованих жертв страшного злочину, скрізь розташовані речі-експонати – щоденники, листи, дитячі іграшки, малесенькі черевички… –  передають увесь біль та гіркоту однієї з найбільших трагедій в історії людства, нагадуючи про страчені надії і мрії… А люди йдуть і йдуть мовчазною рікою – хто мовчки втирає сльози, хтось не може стримати беззвучні ридання…
 
Сьогодні, в пам'ять про страшні події, що відбувалися 80 років потому в світі, ми схиляємо голови, вшановуючи пам’ять про жертв нацизму з надією на те, що світ більше ніколи не здригнеться від такого жахіття…. 

Харківський Будинок вченихМеморіал Катастрофи та Героїзму Яд ва-Шем, що знаходиться на Горі Пам’яті в ЄрусалиміВиступ керівниці літературного клубу «Літtera» Лідії Яківни Прилуцької


На нашому сайті з'явився ресурс, який допоможе знайти найближчу до вас бібліотеку, дізнатися, як з нею зв'язатися і скористатися її послугами. Будемо ближче в цифровому і реальному світі!
Календар подій
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Банери партнерів

Проверка тИЦ и PR
Центральна міська бібліотека ім. В. Г. Бєлінського

Адреса: Україна, Харків, 61058, вул. Данилевського, б. 34
Телефон: (057) 705-19-90.
Телефон: +38 097-158-98-41.
E-mail: citylibbelin@gmail.com
Розклад роботи - з 10.00 до 18.00
Вихідний день – вівторок, влітку: субота та неділя
Санітарний день – останній день місяця
Детальна контактна інформація
©Copyright ЦМБ ім. В. Г. Бєлінського
2011-2024