Перейти на украинский язык Перейти на английский язык

Знати і пам'ятати «Про місця бойової слави і пам'ятні місця Дзержинського району м.Харкова»

Заступник голови ради Дзержинської районної організації ветеранів України в м.Харкові Білоус Іван Кирилович

 Краєзнавчий фонд бібліотеки сімейного читання №25 поповнився інформаційною збірникою «Про місця бойової слави і пам'ятні місця Дзержинського району м.Харкова». Збірку підготував і видав заступник голови ради Дзержинської районної організації ветеранів України в м.Харкові Білоус Іван Кирилович до 70-річчя визволення міста Харкова від німецько-фашистських загарбників. Як розповідає сам автор, ідея написання збірки народилася, коли з'ясувалося, що повних і систематизованих відомостей про пам'ятники, меморіальні дошки, героїв Великої Вітчизняної війни Дзержинського району м.Харкова просто немає. Тому Іван Кирилович взяв на себе цю місію, вважаючи, що пряма справа ветеранів - зберігати і популяризувати пам'ять про славну історію нашого міста, його гідних громадянах, тим самим, роблячи свій внесок і в краєзнавчу роботу і в патріотичне виховання. 

Першою в інформаційній збірці йде стаття «Звільнення Харкова та Дзержинського району», де детально описуються бої за місто. Статтю ілюструє карта бойових дій радянських військ на Харківському напрямку влітку 1943 року. 

Другий розділ містить інформацію про пам'ятки Дзержинського району, адреси, за якими вони знаходяться, і відомості про те, чому і кому вони присвячені. Тут особливо зворушливий пам'ятник дітям-жертвам фашистської окупації по вулиці Сокольничиській, 8, загиблим від голоду та медичних експериментів, які проводили над ними гестапівські лікарі-нелюди: «Вони пішли від нас дітьми, щоб зійти травою, квітами і назавжди залишитися з нами».

Наводиться також таблиця поховань, що мають відношення до Великої Вітчизняної війни з адресами. Наприклад, братська могила жертв фашизму 1943 року по вулиці Галана, 3 (​​проспект Правди, 13), на якій встановлено пам'ятний знак з написом «Зупинися, живий, перед цим каменем. Віддай честь тим, хто тут лежить. Вони померли до кінця нескорені за те, щоб ти сьогодні міг би жити ».  Не втрачена і могила невідомого танкіста, який загинув у 1943 році за визволення м. Харкова в Лісовому масиві на околиці житломасиву Олексіївка. Білоус І.К. намагається домогтися від керівництва міста перенесення поховання до іншої братської могили, де харків'яни могли б гідно віддавати данину поваги безіменному герою. 

Про місця бойової слави і пам'ятні місця Дзержинського району м.Харкова

У розділі «Пам'ятні місця» наведені проспекти, вулиці і провулки Дзержинського району, названі на честь героїв-визволителів та коротка їх історія, а також адреси встановлених меморіальних дошок. На вулиці 23 Серпня встановлено меморіальну дошку на честь повного визволення міста Харкова від німецько-фашистських загарбників у роки Великої Вітчизняної війни 1941-1945 рр. В боях за визволення Харкова особливо відзначилися 10 стрілецьких дивізій, яким згодом було присвоєно почесне найменування «Харківські». На площі Конституції, 7 встановлена ​​меморіальна дошка про те, що в цій будівлі розташовувався штаб народного ополчення харків'ян. На території Харківського інституту банківської справи НБУ за адресою проспект Перемоги, 55 встановлена ​​гранітна плита, на якій висічені слова бійця загону захисників, викладача Харківського обліково-кредитного технікуму:  

«Знову на параді стрункими рядами на тихій алеї тополі стоять,

Вони охороняють бойову славу ту, що нам залишив бойовий загін.

Коли на алею прийдуть ветерани, ви їм вклоніться до самої землі,

Вони в сорок першому лягали під танки, вони від фашизму Батьківщину врятували.

Прийдуть молоді, ви їм розкажіть, як бійці загону в нерівному бою,

Ворога перемогли і як міцно любили навіки рідну Вітчизну свою ».

Інформаційна збірка має 2 додатки. Перший містить відомості про мережі музеїв вищих і середніх навчальних закладів, науково-проектних інститутів Дзержинського району міста Харкова, серед яких «Центральний музей 57 армії», що відкрився у вересні 1980 року в ХСШ № 99; інтернаціонально-патріотичний музей «Нормандія-Неман. Рух опору », заснований у квітні 1985 року на базі ХСШ № 109; Музей-комплекс імені Молодої Гвардії, функціонуючий з жовтня місяця 1960 року в гімназії № 116; куточки бойової слави в Харківській інженерно-педагогічній академії та Харківському інституті «Енергосталь» та ін.

Другий додаток являє собою список Героїв Радянського Союзу, що проживали в Дзержинському районі, де вказані імена, прізвища, по батькові; дати життя героїв; дати указів про присвоєння почесного звання; адреси.

Своєрідний підсумок автор підводить в заключенні, відзначаючи величезний збиток, нанесений Харкову окупантами. Відновлювати місто буквально негайно після його звільнення допомагала вся країна, і Харків теж намагався не залишатися в боргу - вже в 1948 році промисловість Харкова досягла довоєнного рівня випуску продукції.

Інформаційна збірка «Про місця бойової слави і пам'ятні місця Дзержинського району м.Харкова» являє собою цінний узагальнюючий матеріал для багатьох категорій читачів - і для тих, які цікавляться історією рідного міста, і для тих, кому збірка буде корисною у виконанні професійних обов'язків.


На нашому сайті з'явився ресурс, який допоможе знайти найближчу до вас бібліотеку, дізнатися, як з нею зв'язатися і скористатися її послугами. Будемо ближче в цифровому і реальному світі!
Календар подій
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Банери партнерів

Проверка тИЦ и PR
Центральна міська бібліотека ім. В. Г. Бєлінського

Адреса: Україна, Харків, 61058, вул. Данилевського, б. 34
Телефон: (057) 705-19-90.
Телефон: +38 097-158-98-41.
E-mail: citylibbelin@gmail.com
Розклад роботи - з 10.00 до 18.00
Вихідний день – вівторок, влітку: субота та неділя
Санітарний день – останній день місяця
Детальна контактна інформація
©Copyright ЦМБ ім. В. Г. Бєлінського
2011-2024