Перейти на украинский язык Перейти на английский язык

«Геній детективів»

Напевно, багатьом із тих, хто цікавився колись детективною літературою, відоме ім'я знаменитого майстра цього жанру Джеймса Гедлі Чейза. Однак, як не дивно, це ім'я вигадане і було псевдонімом людини, яку звали Рене Брабазон Реймонд.
 
Рене Реймонд народився у столиці Великобританії 24 грудня 1906 року. Він навчався у найстарішому навчальному закладі країни – Королівській школі в Рочестері. 
Кинувши навчання, недовго попрацював клерком у банку, а потім зайнявся торгівлею книгами. Знайомство з найширшим колом покупців подарувало майбутньому письменнику нескінченну галерею характерів, а власний досвід він неодноразово втілював у персонажах, які працюють у торгівлі «від дверей до дверей».
 
Захоплений читанням, обізнаний уподобаннями аудиторії, Реймонд виявляє перспективну нішу в літературній творчості – гостросюжетні гангстерські історії. Перший роман - "Немає орхідей для міс Блендіш" - він створює всього за шість уїк-ендів 1939 року. Автор, який ніколи не бував у США, чию уяву розбурхала історія банди матусі Баркер і синів, написав книгу, користуючись лише картами та словниками сленгу.
Дебютний твір Рене Реймонд опублікував під псевдонімом, що нагадував ім'я американського автора. До війни виходять ще п'ять детективів, створених Джеймсом Гедлі Чейзом. У 1941 році письменник поповнив ряди льотчиків ВПС Великої Британії. У 1944 році, залишивши службу в авіації, Джеймс Чейз пише ще кілька книг, ґрунтуючись на гангстерських історіях, але після десятого роману - "Реквієм блондинкам" - вирішує звернутися до теми лондонської злочинності. Можливо, цьому сприяє програний судовий процес. За позовом американського автора Реймонда Чандлера суд визнає його винним у порушенні авторських прав – плагіат знайдено якраз у «Реквієм блондинкам». Чейза зобов'язують принести публічні вибачення.
 
Наступну книгу «Набагато смертоносніше за чоловіків» автор видає під новим псевдонімом Емброуз Грант. В 1948 виходить продовження детектива про викрадення міс Блендіш «Плоть орхідеї». Рене Реймонд стає одним із найплідніших європейських авторів: на рік публікуються 3-4 книги.
У 1951 році з'являється роман «А життя таке коротке», дія якого відбувається в повоєнній Великобританії. Книжка вийшла під псевдонімом Реймонд Маршалл.
Драматичність сюжетів Джеймса Чейза приваблює кінодіячів.
 
1960 року письменник відвідує Далекий Схід. Вражений побаченим, після повернення до Європи він створює романи «Лотос для міс Квон» та «Труну з Гонконгу». У цей же час виходить детектив «Пастка», який буде екранізовано у Голлівуді через 38 років.
У 60-х Джеймс Чейз створює 20 романів, у тому числі «Гриф – птах терплячий». Свій ритм роботи письменник зберігав аж до смерті, випускаючи 1-2 книги на рік.
 
Джеймс Чейз одружився ще до письменницького дебюту. Шлюб із Сільвією Рей він уклав, коли йому було 25 років. Пара виховала сина. У 1956 році письменник перевіз сім'ю до Франції, а через 13 років переїхав з дружиною до Швейцарії. 
Книгу "Репортер Кейд" письменник присвятив дружині. У тексті посвячення він назвав її своєю «дружиною, секретарем, кухарем, перекладачем, водієм та правою рукою» і відзначив доброту та розуміння, які оточували його протягом спільного із Сільвією життя.
 
Життя письменника обірвалося у 1985 році, 6 лютого він помер у своєму будинку у Швейцарії. Однак його захоплюючими романами зачитуватиметься не одне покоління.
Для любителів детективів бібліотека-філія №22 представляє віртуальну виставку «Геній детективів», присвячену 115-й річниці від дня народження Джеймса Гедлі Чейза.


На нашому сайті з'явився ресурс, який допоможе знайти найближчу до вас бібліотеку, дізнатися, як з нею зв'язатися і скористатися її послугами. Будемо ближче в цифровому і реальному світі!
Календар подій
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Банери партнерів

Проверка тИЦ и PR
Центральна міська бібліотека ім. В. Г. Бєлінського

Адреса: Україна, Харків, 61058, вул. Данилевського, б. 34
Телефон: (057) 705-19-90.
Телефон: +38 097-158-98-41.
E-mail: citylibbelin@gmail.com
Розклад роботи - з 10.00 до 18.00
Вихідний день – вівторок, влітку: субота та неділя
Санітарний день – останній день місяця
Детальна контактна інформація
©Copyright ЦМБ ім. В. Г. Бєлінського
2011-2024