Перейти на украинский язык Перейти на английский язык

«Немає загадки таланту. Є вічна загадка любові»

Ювілейна поличка до 90-річчя Г. Тютюнника
 
Григір Тютюнник є одним з представників української літературної думки середини ХХ століття. Новеліст народився 5 грудня 1931 року в селі Шилівка Зіньківського району, що на Полтавщині. Дитячі роки письменника були окутані страшними подіями спочатку його батька Михайла заарештували та репресували як «ворога народу», а згодом розпочалася Друга світова війна. Після арешту батька хлопчик виховувався в родині свого дядька Филимона Васильовича на Луганщині. Згодом дядько пішов на фронт, а одинадцятирічний Григір, рятуючись від голоду, пішов пішки окупованою територією до рідного села на Полтавщині. Свої недитячі пригоди під час Другої світової війни митець поклав в основу повісті «Климко».
Деякий час майбутній новеліст працював токарем в залізничному депо на Луганщині. Після чого навчався на філологічному факультеті в Харківському університеті, де зустрів свою майбутню дружину Людмилу. 
Літературну творчість Григір розпочав з оповідання російською мовою «В сумерки» за підписом Г. Тютюнник-Ташанський, яке було надруковано в журналі «Крестьянка» в 1961 році.
Значний вплив на формування літературних смаків, на ставлення до літературної праці справив брат Григора — письменник Григорій Тютюнник. Саме Григорій наполягав, щоб його брат писав рідною українською мовою. Після смерті старшого брата чоловік переклав свої «Сумерки» українською мовою і відтоді писав лише нею.
Літературні твори митця підлягали жорсткій цензурі. Тютюнника дуже не любили за прямоту. І коли почалося переслідування української інтелігенції в 1974 році, його занесли в чорний список для всіх видавництв. Його ім’я стало забороненим у будь-яких публікаціях. Сам письменник переживав це дуже складно, і говорив, що він писав тільки половину правди, а якщо б він написав всю, то його напевно вбили б.
До дня народження українського письменника Григора Тютюнника бібліотека-філія № 11 підготувала ювілейну віртуальну поличку «Немає загадки таланту. Є вічна загадка любові», приємного ознайомлення з творчістю митця.


На нашому сайті з'явився ресурс, який допоможе знайти найближчу до вас бібліотеку, дізнатися, як з нею зв'язатися і скористатися її послугами. Будемо ближче в цифровому і реальному світі!
Календар подій
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Банери партнерів

Проверка тИЦ и PR
Центральна міська бібліотека ім. В. Г. Бєлінського

Адреса: Україна, Харків, 61058, вул. Данилевського, б. 34
Телефон: (057) 705-19-90.
Телефон: +38 097-158-98-41.
E-mail: citylibbelin@gmail.com
Розклад роботи - з 10.00 до 18.00
Вихідний день – вівторок, влітку: субота та неділя
Санітарний день – останній день місяця
Детальна контактна інформація
©Copyright ЦМБ ім. В. Г. Бєлінського
2011-2024