Перейти на украинский язык Перейти на английский язык

«Слава козацька вічно жива»

До Дня українського козацтва та Дня захисників України
 
14 жовтня українці святкують День українського козацтва та День захисника України. Тому члени літературного клубу «Літtera» вирішили здійснити історично-літературну подорож під назвою  «Слава козацька вічно жива» і згадати твори відомих українських письменників та їхніх літературних героїв – славетних українських козаків.
10 жовтня 2021  керівник літературного клубу «Літtera» Лідія Яківна Прилуцька провела цікаву історично-літературну подорож «Слава козацька вічно жива» і нагадала слухачам відомі історичні та літературні твори відомих українських авторів.
 
Образ козака як національного героя вплинув на творчість українських письменників, зумовив появу великої кількості літературних творів присвячених цій тематиці. Важливим провісником української художньої літератури про козацтво був народний історичний епос – думи та історичні пісні, в яких оспівувалися мужність та патріотизм козаків Запорозької Січі. Козацтво – яскраве соціально-політичне та культурне явище в історії  нашої країни, а його власна історія нараховує багато століть. Надзвичайно багато спільного було між козацтвом та спартанцями Древньої Греції. 
 
Іван Петрович Котляревський, створюючи безсмертну перлину української літератури – «Енеїду» – звертається до відомого сюжету Вергілія, тому що в тяжкі часи після скасування Січі стало необхідністю звернутися до езопової мови, щоб створити оригінальний літературний твір про українське козацтво – самобутній цікавий твір. «Енеїда» стала не тільки цікавим, примірником української літератури, а й і глибоко патріотичним твором.
 
Тарас Григорович Шевченко цікавився історією України і не оминав у своїх творах теми українського козацтва. У поемах «Гайдамаки», «Іван Підкова», «Тарасова ніч», «Холодний Яр» та багатьох інших творах  Шевченко теж торкається історичної теми і героями творів робить представників козацтва, зображуючи велич і красу козацької звитяги.
 
Микола Васильович Гоголь в повісті «Тарас Бульба» розкрив картину життя запорозьких козаків, з любов’ю та повагою зобразив їхні героїчні подвиги, історичні битви та побут. В образі Тараса Бульби Гоголь втілив кращі риси запорозьких козаків вірних своєму обов’язку перед Батьківщиною і товариством. Історично-літературну подорож «Слава козацька вічно жива» була проілюстрована цікавими художніми матеріалами та тематичною книжковою виставкою.

Козацькі пісні Козацька «Енеїда» Тарас Бульба


На нашому сайті з'явився ресурс, який допоможе знайти найближчу до вас бібліотеку, дізнатися, як з нею зв'язатися і скористатися її послугами. Будемо ближче в цифровому і реальному світі!
Календар подій
ПнВтСрЧтПтСбНд
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Банери партнерів

Проверка тИЦ и PR
Центральна міська бібліотека ім. В. Г. Бєлінського

Адреса: Україна, Харків, 61058, вул. Данилевського, б. 34
Телефон: (057) 705-19-90.
Телефон: +38 097-158-98-41.
E-mail: citylibbelin@gmail.com
Розклад роботи - з 10.00 до 18.00
Вихідний день – вівторок, влітку: субота та неділя
Санітарний день – останній день місяця
Детальна контактна інформація
©Copyright ЦМБ ім. В. Г. Бєлінського
2011-2024