Перейти на украинский язык Перейти на английский язык

«Хрещення Київської Русі: першооснови та сьогодення»

Цикл тематичних екскурсій по залах Харківського художнього музею

Харківський художній музей Шедеври іконопису

29 липня 2021 року відвідувачі літературно-музичної вітальні «Слобожанщина», що 28 років плідно працює при Центральній міській бібліотеки ім. В. Г. Бєлінського, завітали в гості до стародавніх друзів – співпрацівників Харківського художнього музею на тематичну екскурсію «Хрещення Київської Русі: першооснови та сьогодення».
Співпрацівники музею розповіли що формування колекції почалося ще в кінці 19 ст. Кістяком майбутньої експозиції стали роботи російських майстрів, переданих художньому музею Петербурзькою академією мистецтв. Пізніше збори було поповнено за рахунок колекцій Харитоненка та Філонова.
Дуже вразили відвідувачів справжні шедеври іконопису – рідкісні ікони Волинської школи, що датуються 16 ст. В їхніх сюжетах і манері оформлення чітко простежуються риси італійського Відродження.

Ікона «Трійця» Відвідувачі літературно-музичної вітальні «Слобожанщина»

Багато часу провели відвідувачі біля ікони «Трійця», що представлена в постійній експозиції «Українське і російське мистецтво 16 – початку 20 ст.». Твір надійшов до музею в 1930-і роки з полтавського селища Баришівка. Ікона належить пензлю невідомого майстра слобожанської школи 17 ст. 
Ікона найбільш яскраво передає риси українського бароко часів його розвитку. Жанрове трактування відомого біблійного мотиву демонструє ідейну розбіжність з традиційним православним каноном. Автор сміливо використовує головні досягнення барочного художнього мислення. Для ікони характерні насичений контрастами колорит, декоративність позолоченого фону, покритого пишним рослинним орнаментом. Лінії малюнку динамічні, чітко позначені, форми нагадують листя дуба, винограду, аканта, завитки стебел, «чаші» кольорів. Око радіє соковитим червоним, синім, зеленим і рожевим тонам, далеким від аскетизму і мінімалізму. Зображення в іконі природи, архітектури і людей є втіленням ідеалу земної краси, близького до Бога світу, раю.
Викликали жваву зацікавленість роботи сучасних харківських художників, що представили чудові краєвиди з зображенням церков та соборів Харківщини.
Відвідувачам літературно-музичної вітальні «Слобожанщина» дуже сподобалася тематична екскурсія залами Харківського художнього музею, вони були вдячні співпрацівникам музею за цікаві та пізнавальні розповіді, щиро дякували за чудові враження та добрий настрій.


На нашому сайті з'явився ресурс, який допоможе знайти найближчу до вас бібліотеку, дізнатися, як з нею зв'язатися і скористатися її послугами. Будемо ближче в цифровому і реальному світі!
Календар подій
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Банери партнерів

Проверка тИЦ и PR
Центральна міська бібліотека ім. В. Г. Бєлінського

Адреса: Україна, Харків, 61058, вул. Данилевського, б. 34
Телефон: (057) 705-19-90.
Телефон: +38 097-158-98-41.
E-mail: citylibbelin@gmail.com
Розклад роботи - з 10.00 до 18.00
Вихідний день – вівторок, влітку: субота та неділя
Санітарний день – останній день місяця
Детальна контактна інформація
©Copyright ЦМБ ім. В. Г. Бєлінського
2011-2024