Перейти на украинский язык Перейти на английский язык

«Невідомий Чайковський»

«Неизвестный Чайковский» Дуэт «Ягодки опять» «Неизвестный Чайковский» М.В. Вервильский

 
29 травня 2014 р.  в ЦДБ ім. Петра  Панча відбулася зустріч з читачами бібліотеки «Невідомий Чайковський», присвячена великому російському композитору, диригенту Петру Іллічу Чайковському. 
До уваги глядачів була представлена літературно – музична композиція «Доля генія: П.І. Чайковський» (по книзі А.Н. Познанського « Чайковський»). Під керівництвом відомого харківського театрознавця Михайла Васильовича Вервільского  учасниці дуету «Ягідки знову» Галина Шокурова і Наталія Кегеджі розповіли про великого композитора. Композиція почалася віршем «Молитва», яку Петро Ілліч написав у восьмирічному віці: 
«Коли молюся від серця я 
Господь мою молитву чує.
Молитва наша є сестра 
Вона, як світло, нам душу осяває ». 
 
Композиція складалася з трьох частин: втрачений рай, романс, adajio lamentoso, кожна з них оповідала про різні періоди життя великого композитора. Петро Ілліч Чайковський народився 7 травня 1840 в місті Воткінськ в багатодітній сім'ї. У будинку Чайковського часто звучала музика. Його батьки захоплювалися грою на фортепіано, органі. У віці п'яти років Петро Чайковський вже вмів грати на фортепіано, ще через три роки чудово грав по нотах. У 1849 році родина Чайковських переїхала в Алапаевськ, а потім у Санкт-Петербург. Спочатку Петро Ілліч  отримав  домашню  освіту. Потім Петро два роки займався в пансіоні, після чого - в училище правознавства Петербурга. Творчість Чайковського в цей період проявлялося в факультативних заняттях музикою. Смерть матері в 1862 році сильно вплинула на вразливу дитину. Після закінчення училища Петро став служити в Департаменті юстиції. 
Проявивши схильність до створення музики, Чайковський вступає до консерваторії Петербурга. Подальші заняття в житті Чайковського у чудових викладачів Заремби, Рубінштейна допомогли формуванню музичної особистості. Після закінчення консерваторії композитор Чайковський був запрошений Миколою Рубінштейном (братом викладача) в Московську консерваторію на посаду професора. 
Багато концерти Чайковського були написані тоді. Опера «Ундіна» не була поставлена повністю, автор знищив її. Лише невелика частина її пізніше була представлена як опера Чайковського «Лебедине озеро». 

«Неизвестный Чайковский» «Неизвестный Чайковский»

У 1877році Чайковський одружується на Антоніні Мілюковій. Водночас близько спілкується з Надією фон Мекк – багатою любителькою музики Чайковського. Він не  любив свою дружину   і назавжди  поїхав від нее. Цей відрізок творчості Чайковського наповнений почуттям провини автора по відношенню до себе. За дворічний час проживання в Італії, Швейцарії з'являються нові чудові твори Чайковського - опера «Євгеній Онєгін», Четверта симфонія. Після матеріальної допомоги Надії фон Мекк, композитор багато подорожує. З 1881 по 1888 року ним було написано безліч творів. Зокрема, вальси Чайковського, симфонії, увертюри, сюїти. Нарешті в біографії Петра Ілліча Чайковського встановився спокійний творчий період, тоді ж автор сам зміг диригувати на концертах. Помер Чайковський в Петербурзі 6 листопада 1893 від холери. 
Вистава зворушила глядачів, подумки зануривши їх у епоху Чайковського. 
А завершилося все дружнім творчим чаюванням. 


На нашому сайті з'явився ресурс, який допоможе знайти найближчу до вас бібліотеку, дізнатися, як з нею зв'язатися і скористатися її послугами. Будемо ближче в цифровому і реальному світі!
Календар подій
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Банери партнерів

Проверка тИЦ и PR
Центральна міська бібліотека ім. В. Г. Бєлінського

Адреса: Україна, Харків, 61058, вул. Данилевського, б. 34
Телефон: (057) 705-19-90.
Телефон: +38 097-158-98-41.
E-mail: citylibbelin@gmail.com
Розклад роботи - з 10.00 до 18.00
Вихідний день – вівторок, влітку: субота та неділя
Санітарний день – останній день місяця
Детальна контактна інформація
©Copyright ЦМБ ім. В. Г. Бєлінського
2011-2024