Перейти на украинский язык Перейти на английский язык

«На небі перша зіронька зійшла, народження Ісуса сповістила…»

Різдвяні листівки, як свідки минулого

Колекцію різдвяних поштових листівок 1936-1944 років зберігає тернопільський філокартист Юрій Максим’як. Пожовклі від часу картки із біблійними сюжетами, сценками різдвяного побуту українських родин, храмами, пейзажами – частина майбутньої виставки.

Різдвяні листівки Різдвяні листівки Різдвяні листівки

Старими поштовими листівками Юрій Максим’як почав цікавитися у 1960-х роках, хоча займатися подібним колекціонуванням було у ті часи не тільки складно, а й навіть небезпечно.

Основну частину збірки різдвяних листівок чоловік отримав від своєї покійної тітки. Тітка зберігала їх на горищі, а коли переїжджали звідти, то і знайшли серед старих речей і частину старих листівок.

Проте і ті листівки, які збереглися, є справжнім скарбом – вони прикрасили б експозицію музею. «Вони були простіші, аніж теперішні, але мали традиційні українські сюжети, як-то: люди йдуть до церкви чи сім’я за Святою вечерею», – говорить колекціонер.

Нещодавно на підставі колекції найавторитетнішого філокартиста Михайла Забочені у Києві був виданий альбом «Україна на старій листівці», в якому представлено понад сім тисяч рідкісних поштових карток які розповідають про Україну.

Величезна розмаїтість листівок, що з’явилися на межі століть, надихнула згодом філокартистів називати двадцятиріччя 1898-1918 «золотим» століттям листівок.

Різдвяні листівки Різдвяні листівки

Різдвяно-новорічні листівки друкувалися в нас найчастіше з трьома видами написів: «З Різдвом Христовим!», «З Різдвом Христовим і Новим роком!», «З Новим роком!». 

Листівка, що надійшла поштою, сприймалася як подарунок художньої мініатюри, її унікальність зумовлювалася тим, що на зворотному боці було особисте звертання, що зберігало тепло рідних чи дружніх рук.

Зустрічалися листівки гігантські та зовсім маленькі, з матерії, дерев’яні, із візерунковими просіками, ароматні, що звучали… Для їхнього зберігання випускали спеціальні альбоми, листівками прикрашали інтер’єри будинків, щоденники й шкатулки.

Хочеться вірити, що сьогодні, коли спілкування відбувається через інтернет, ми збережемо традицію наших пращурів і будемо вітати  наших близьких та знайомих зі святами саме листівками.

Різдвяні листівки Різдвяні листівки


На нашому сайті з'явився ресурс, який допоможе знайти найближчу до вас бібліотеку, дізнатися, як з нею зв'язатися і скористатися її послугами. Будемо ближче в цифровому і реальному світі!
Календар подій
ПнВтСрЧтПтСбНд
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Банери партнерів

Проверка тИЦ и PR
Центральна міська бібліотека ім. В. Г. Бєлінського

Адреса: Україна, Харків, 61058, вул. Данилевського, б. 34
Телефон: (057) 705-19-90.
Телефон: +38 097-158-98-41.
E-mail: citylibbelin@gmail.com
Розклад роботи - з 10.00 до 18.00
Вихідний день – вівторок, влітку: субота та неділя
Санітарний день – останній день місяця
Детальна контактна інформація
©Copyright ЦМБ ім. В. Г. Бєлінського
2011-2024