Перейти на украинский язык Перейти на английский язык

Через століття – до незалежності і суверенітету України

16 липня 2020 року минає 30 років з дня проголошення Верховною Радою УРСР Декларації про державний суверенітет України – документа, з яким, без перебільшення, закінчилася історія України Радянської і почалася історія України незалежної. Саме цей документ став основою для Акта проголошення незалежності України 24 серпня 1991 року, а від нього – також і Конституції, і всіх законів України, що спеціально зафіксовано в нашому Основному законі. Декларація про суверенітет – документ, що лежить в самому фундаменті незалежної Української держави.
 
На момент прийняття Декларації в Україні та інших республіках вже сформувалися адміністративна, економічна та культурна інфраструктура майбутньої державної незалежності. На цій базі запустилися процеси розпаду Союзу РСР, почався «Парад суверенітетів» союзних республік. Ще в 1988 році республіки Прибалтики прийняли свої Декларації про суверенітет. Наступним етапом суверенізації республік Союзу стало оприлюднення Декларації про державний суверенітет РФСР, схваленої Верховною Радою Росії 12 червня 1990 року. Цей документ, який проголошував пріоритет республіканських законів над законами Союзу, по суті, означав вихід Росії зі складу СРСР і зробив розпад Союзу незворотнім. Вже 20 – 23 червня оголосили про свій суверенітет Узбекистан і Молдова, а 16 липня настала черга України.
Потрібно відзначити, що слово «декларація» в перекладі з латинської означає «проголошення, оголошення, офіційну заяву». Для нашої держави прийняття Декларації про державний суверенітет означало публічне оголошення верховенства, самостійності та повноти влади Української республіки на всій її території. Вперше в історії України в документі оголошувалося про поділ влади на виконавчу, законодавчу і судову гілки, також вперше визнавався загальнодержавний пріоритет прав і свобод людини.
Декларація в числі іншого заявляла про рівність громадян України всіх національностей, які всі разом складають Український народ. Підкреслювався намір створити в Україні банківську, фінансову, митну системи, сформувати армію, ввести власну грошову одиницю. В сфері міжнародного права Декларація закріплювала право України безпосередньо здійснювати відносини з іншими державами та їх об'єднаннями, зокрема, проводити інтеграцію країни в різні європейські структури.
 
Прийнятий Верховною Радою України 16 липня 1990 року доленосний документ через 1,5 року, 1 грудня 1991-го, отримав підтримку українського народу на загальнонаціональному референдумі. На ньому більше 90% тих, хто проголосував, підтвердили свою згоду з Декларацією про державний суверенітет і заснованому на ній Актом про незалежність України. Народ України взяв свою долю у власні руки, перед країною відкрилася широка дорога для вільного і незалежного розвитку.
 
Давайте ще раз згадаємо основні етапи становлення Української державності – віхи, які через століття привели наш народ до проголошення свого державного суверенітету.

Зірка Незалежності та Суверенітету


На нашому сайті з'явився ресурс, який допоможе знайти найближчу до вас бібліотеку, дізнатися, як з нею зв'язатися і скористатися її послугами. Будемо ближче в цифровому і реальному світі!
Календар подій
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Банери партнерів

Проверка тИЦ и PR
Центральна міська бібліотека ім. В. Г. Бєлінського

Адреса: Україна, Харків, 61058, вул. Данилевського, б. 34
Телефон: (057) 705-19-90.
Телефон: +38 097-158-98-41.
E-mail: citylibbelin@gmail.com
Розклад роботи - з 10.00 до 18.00
Вихідний день – вівторок, влітку: субота та неділя
Санітарний день – останній день місяця
Детальна контактна інформація
©Copyright ЦМБ ім. В. Г. Бєлінського
2011-2024