Перейти на украинский язык Перейти на английский язык

В'язання на дотик: харків'янка в'яже м'яких звірів, розрізняючи лише силуети і кольори

Ірина Денисенко В'язання на дотик

Харків'янка Ірина Денисенкостворює оригінальні в'язані іграшки. 42-річна інвалід по зору, яка розрізняє тільки контури, силуети і кольори, може вив'язати вироби будь-якої складності, а їх кількість вже обчислюється сотнями. "Сегодня" зустрілася з майстринею і дізналася, як їй вдається створювати свої іграшки.

Ірина Денисенко навчилася в'язати ще у 16 ​​років. Будучи ученицею випускного класу Харківської обласної спеціальної гімназії-інтернату для сліпих дітей ім. Короленка, паралельно вона працювала в Українському товаристві сліпих. У той час в'язання для Ірини було лише цікавим хобі. А ось з 2000-го, коли більшу частину часу вона почала проводити вдома, захоплення стало основним заняттям.

В'язання на дотик В'язання на дотик

"Мені подобається творити, створювати щось нове. Для своїх виробів використовую як готові шаблони, так і придумую щось сама", - розповідає Ірина.

В арсеналі в'язальниці багато інструментів: наприклад, жилетки і шкарпетки вона в'яже звичайними спицями, а ось для створення іграшок використовує спеціальні дерев'яні станочки. "Для роботи з дерев'яними станочками мені не потрібен зір. Це копітка робота пальцями, яку можна робити і на дотик", - пояснює Ірина. За 17 років практики жінка освоїла панчішний і ажурний види в'язок.

ВИРОБИ. За цей час Ірина створила вже сотні іграшок. Клубки ниток в її руках найчастіше перетворюються на звірів, птахів і риб: гордість колекції - синій павич, сріблястий пудель, сірий дельфін, рожевий фламінго, ведмедик з парасолькою. Є серед виробів і вигадані, казкові або мультиплікаційні персонажі, наприклад, інопланетянин на повітряній кулі, Капітошка і Лунтик. Деякі іграшки в умілих руках Ірини з'являються вже за день, на інші у неї може піти і місяць роботи.

"Довше за всіх я в'язала синього павича. На створення цього красеня пішло близько місяця. Мені допомагав чоловік - він зробив металеву основу з дроту", - ділиться майстриня. До слова, головний помічник в'язальниці - чоловік Микола, з яким вона познайомилася під час роботи в Українському товаристві сліпих. Маючи більш гострим зором, він описує Ірині ескізи виробів, допомагає вибирати і купувати нитки, підказує і направляє під час роботи, а також і сам іноді береться за голку і пришиває до тулуба майбутньої іграшки лапки, вушка, клеїть очі і вишиває. "Микола займається оформленням іграшок на фінальній стадії. Шиє, вишиває візерунки, стежить, щоб все було акуратно і красиво", - розповідає Ірина.

В'язання на дотик В'язання на дотик

Напередодні новорічних свят жінка вирішила створити серію маленьких тематичних іграшок, якими можна прикрасити ялинку. "Це совята, ведмедики, песики. Вони невеликі і з ниточками для кріплення на ялинку", - розповідає Ірина.

Поки в'язальниця створила лише кілька іграшок, але попереду - ще місяць для реалізації творчих планів.

Більшу частину іграшок Ірина роздарувала рідним, друзям і знайомим, деякі вона спочатку створювала під замовлення. Частина виробів в'язальниці прикрашають Спеціалізовану бібліотеку-філіал №17 для сліпих ім. Гіршмана на вулиці Клочківській, 61/63. Зустріти визнаних звіряток майстрині можна і в Харківській міськраді.


На нашому сайті з'явився ресурс, який допоможе знайти найближчу до вас бібліотеку, дізнатися, як з нею зв'язатися і скористатися її послугами. Будемо ближче в цифровому і реальному світі!
Календар подій
ПнВтСрЧтПтСбНд
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Банери партнерів

Проверка тИЦ и PR
Центральна міська бібліотека ім. В. Г. Бєлінського

Адреса: Україна, Харків, 61058, вул. Данилевського, б. 34
Телефон: (057) 705-19-90.
Телефон: +38 097-158-98-41.
E-mail: citylibbelin@gmail.com
Розклад роботи - з 10.00 до 18.00
Вихідний день – вівторок, влітку: субота та неділя
Санітарний день – останній день місяця
Детальна контактна інформація
©Copyright ЦМБ ім. В. Г. Бєлінського
2011-2024