Перейти на украинский язык Перейти на английский язык

Зелені святки…

Слухаємо про Трійцю «Страшні казки на Трійцу»День Святої Трійці святкується всіма християнами нарівні з Великоднем і Різдвом. На Трійцю православні священики здійснюють богослужіння в особливому смарагдово-зеленому вбранні. Саме свято оповито ароматами м'яти, аїру, любистку...
В Україні Трійцю називають ще Зеленими Святками, бо хати й храми прикрашають зеленими гілками, травами, квітами. Трави і квіти збирають жінки, а гілки дерев для прикраси будинку і двору - чоловіки. Вони ж косять траву і аїр, щоб вистелити ними підлогу. В особливій пошані на Трійцю гілки клена, дуба, липи, тополі, вільхи. З трав - аїр болотний, лепеха, татарське зілля. Вважається, що їх аромат привертає в будинок добрих духів, чистить повітря, виганяє хвороби. У гілках же дерев, за повір'ями, ховаються душі померлих родичів, які прилітають до живих.
Зелені Святки - час гостей і сватань - «на Трійцю - заручини, на Покрова - вінчання». Троїцькі страви славляться великою кількістю зелені, яєць. Існує, навіть, давній звичай красити до Трійці яйця в зелений і жовтий колір.
А для збереження сімейного щастя було прийнято готувати троїцьку яєчню: два яйця, що були знесені куркою в четвер, смажили, тричі промовляючи молитву до Пресвятої Трійці, додавали сіль, щедро посипали цілими гілочками зелені і цілою (різати і рвати не можна), викладали на блюдо між двома скибками освяченого в церкві круглого житнього короваю. З'їсти таку яєчню треба було удвох з коханим чоловіком бажано на природі під берізкою. Також на Трійцю варили киселі з першими ягодами, робили кутю, накривали рясний стіл.
На Трійцю під час церковної служби прийнято було плакати, щоб сльози падали на принесений для освячення букет з трав і квітів. Такий букет потім засушували.

В Україні здавна Трійця вважалася своєрідним Днем Землі, турбувати її в цей час було не можна. Жінки підгодовували землю, залишаючи після спільної трапези на природі, шматочки їжі. На Зелені свята задобрювали русалок і мавок, залишаючи їм на річці зелені крашанки і віночки.

Про ці та інші традиції дізналися школярі ліцею 149, які проводять перші дні канікул в літньому таборі. На фольклорне свято, присвячене Дню Трійці, вони зібралися в ЦДБ ім. Петра Панча 2 червня 2017 року. Після розповіді про звичаї святкування Дня Трійці в Україні, вони слухали «Страшні історії на Трійцю», грали в національні ігри «Птах без гнізда», «Голуби», та ін. Як і повинно бути на радісне свято Трійці – було цікаво та весело.


На нашому сайті з'явився ресурс, який допоможе знайти найближчу до вас бібліотеку, дізнатися, як з нею зв'язатися і скористатися її послугами. Будемо ближче в цифровому і реальному світі!
Календар подій
ПнВтСрЧтПтСбНд
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Банери партнерів

Проверка тИЦ и PR
Центральна міська бібліотека ім. В. Г. Бєлінського

Адреса: Україна, Харків, 61058, вул. Данилевського, б. 34
Телефон: (057) 705-19-90.
Телефон: +38 097-158-98-41.
E-mail: citylibbelin@gmail.com
Розклад роботи - з 10.00 до 18.00
Вихідний день – вівторок, влітку: субота та неділя
Санітарний день – останній день місяця
Детальна контактна інформація
©Copyright ЦМБ ім. В. Г. Бєлінського
2011-2024