Перейти на украинский язык Перейти на английский язык

Працюємо в новому форматі: нетрадиційне проведення навчального семінару

Працюємо в новому форматі: нетрадиційне проведення навчального семінару. Марія Володимирівна Юдіна Працюємо в новому форматі: нетрадиційне проведення навчального семінару. «Добрий день, шановні колеги! ЦМБ ім. Бєлінського рада приймати в себе курси підвищення кваліфікації. Це завжди нові знайомства і нові враження, а щоб зробити ці враження яскравішими, ми пропонуємо провести нашу зустріч у нетрадиційному форматі. Тому що класичний формат: лектор говорить, група — дослухається, як нам здається, трохи застарів. А хочеться живого діалогу, практики і ваших посмішок. Спробуємо?» Такими словами Марія Володимирівна Юдіна вітала учасників навчально-тематичного семінару обласних курсів підвищення кваліфікації «Організація обслуговування читачів у сучасних умовах», який пройшов у ЦМБ ім. В. Г. Бєлінського 16 лютого 2016 року. Що було нового? Стільці — півколом: всі учасники розташовані, як кажуть англійці, face to face — це зручно для ведення діалогу.

Перша вправа — «Знайомство». Кожен написав на бейджі своє ім'я, а потім учасникам були запропоновані міні-анкети. Хитрість вправи в тому, що кожен повинен відповісти на питання не від свого імені, а взяти інтерв'ю у свого сусіда. Учасники посміхаються і перешіптуються... «Я познайомилася з прекрасною жінкою, бібліотекарем, її досвід роботи  — понад 25 років, головним своїм досягненням вона вважає трьох дітей і чудового онука... вона вишиває бісером і проводить  чудові дитячі заходи в своїй бібліотеці... мріє, що фонди бібліотек поповнюватимуться, а нові технології впроваджуватимуть інтенсивніше», — такі слова звучать під час представлення учасників. Усі познайомилися і  потоваришували: в залі вже не просто слухачі курсів, а колектив яскравих індивідуальностей.

Для подальшої роботи учасники об'єднуються в чотири групи за «цукерковою ознакою»: кому дісталися однакові солодощі, створюють команду. Завдання груп: після кожного теоретичного виступу  поставити спікеру по три питання від кожної групи. «Тому слухаємо уважно, незрозумілі моменти фіксуємо для уточнення, думаємо, як отриману інформацію ви можете застосувати на практиці, чи корисний буде для вас наш досвід, яку допомогу наша бібліотека може надати вам в цьому питанні тощо», — уточнює завдання фасилітатор (ведучий).

Працюємо в новому форматі: нетрадиційне проведення навчального семінару. Ірина Володимирівна Серенко Працюємо в новому форматі: нетрадиційне проведення навчального семінару.

Виступ Ірини Володимирівни Серенко, заступника директора з інновацій ЦМБ ім. В. Г. Бєлінського, присвячене інноваційним процесам у сучасній бібліотеці. Упровадження інформаційних технологій (АІБС Absotheque Unicode), об'єднання бібліотек у корпорацію (Корпоративна мережа публічних бібліотек міста Харкова «PUBLIBNET»), освоєння Web-простору (Офіційний веб-сайт, сторінки в соціальних мережах, тематичний блог «Душы прекрасные порыви...», відеоролики в YouTube, електронні газети), надання додаткових можливостей користувачам Інтернет-центрів — пріоритетні напрямки розвитку бібліотеки. Питання слухачів були найрізноманітніші — від «Що ви робитимете з картковим каталогом, коли створите електронний?» до «Де купити АИБС?». Крім того, кожен учасник зміг здійснити пошук в електронному каталозі ABSOPAC UNICODE, як читач і створити бібліографічний опис в програмі Absoteque Unicode, як учасник електронного каталогу, "походити" сторінками сайту…

Працюємо в новому форматі: нетрадиційне проведення навчального семінару. Ганна Павлівна Калініна Працюємо в новому форматі: нетрадиційне проведення навчального семінару.

Анонс виступу наступного спікера звучав так: «У гонитві за новими технологіями ми незаслужено забуваємо про таку суто бібліотечну форму, як книжкова виставка. Ні, безумовно, ми їх робимо, але найчастіше формально: якщо треба, то нехай буде... І читач уже звик, що книжкова виставка — не те місце в бібліотеці, куди варто підійти, помилуватися, поцікавитися... Зараз Ганна Павлівна Калініна, зав. філією № 17 для сліпих, розповість вам про деякі хитрощі бібліотечного дизайну і проведе невеликий майстер-клас зі створення виставки однієї книги, а потім кожній групі, буде запропоновано самостійно створити виставку однієї з книг ювілярів з нашого списку».
Практична робота, напевно, найприємніший момент будь-якого тренінгу. Учасники вибирають із запропонованих матеріалів (кераміка, тканини, кольоровий папір, фотографії, вирізки з журналів, іграшки, стрічки, намистини та ін.) ті, що прикрасять їхню виставку, створять настрій, хтось підбирає цитати в Інтернеті, хтось створює експозицію — натхнення й азарт.
Після презентації виставок довго не могли заспокоїтися: обговорювали, пропонували ідеї, ділилися думками.

Працюємо в новому форматі: нетрадиційне проведення навчального семінару. Адайкіна Олена Олександрівна Працюємо в новому форматі: нетрадиційне проведення навчального семінару.

Адайкіна Олена Олександрівна, зав. відділом обслуговування ЦМБ, побудувала свій виступ у формі інтерактиву: слухачі разом зі спікером сформували і озвучили «золоті правила» масової роботи. У рамках виступу «Бібліотека без кордонів» Олена Олександрівна розповіла про напрямки діяльності ЦМБ ім. В. Г. Бєлінського: співпраця з музеями, центром народної творчості, літературними студіями, народними театрами. Представила об'єднання, що працюють у бібліотеці: літературно-музична вітальня «Слобожанщина», жіночий клуб «Лада», клуб-лекторій «Собеседник», літературне об'єднання «Нива», клуб «Літterra». Особливо наголосила, що ЦМБ ім. В. Г. Бєлінського єдина публічна бібліотека міста, яка проводить творчі конкурси міжнародного масштабу і видає альманахи: «Я — жінка» і «Людина. Доля. Епоха».

Працюємо в новому форматі: нетрадиційне проведення навчального семінару. Ольга Федорівна Кощеєва Працюємо в новому форматі: нетрадиційне проведення навчального семінару. Валерія Павлівна Жукова

Виступ Ольги Федорівни Кощеєвої, зав. метод відділом ЦМБ, присвячений конкурсам професійної майстерності, які проходять у публічних бібліотеках, було супроводжено показом відеороликів, переможців конкурсу «Реклама як спосіб просування до успіху».
На закінчення Валерія Павлівна Жукова, доцент кафедри бібліотекознавства та соціальних комунікацій Харківської академії культури, познайомила з комплексом умов функціонування і розвитку бібліотеки, з факторами, які впливають на ефективність праці персоналу, з правилами охорони праці бібліотекарів «Професійно-діяльнісне середовище бібліотек: охорона праці».

Слухачі схвально оцінили представлений матеріал і форму подачі, що не залишило байдужими найдосвідченіших фахівців. 


На нашому сайті з'явився ресурс, який допоможе знайти найближчу до вас бібліотеку, дізнатися, як з нею зв'язатися і скористатися її послугами. Будемо ближче в цифровому і реальному світі!
Календар подій
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Банери партнерів

Проверка тИЦ и PR
Центральна міська бібліотека ім. В. Г. Бєлінського

Адреса: Україна, Харків, 61058, вул. Данилевського, б. 34
Телефон: (057) 705-19-90.
Телефон: +38 097-158-98-41.
E-mail: citylibbelin@gmail.com
Розклад роботи - з 10.00 до 18.00
Вихідний день – вівторок, влітку: субота та неділя
Санітарний день – останній день місяця
Детальна контактна інформація
©Copyright ЦМБ ім. В. Г. Бєлінського
2011-2024