Перейти на украинский язык Перейти на английский язык

«Бібліотекар і читач: грані співпраці»

Мария Медведская, заместитель директора по менеджменту и проблемно – аналитичным вопросам ХОЮБ 25 листопада 2015 року в Центральній міській бібліотеці ім. В. Г. Бєлінського пройшов семінар для провідних фахівців масових бібліотек міста Харкова «Бібліотекар і читач: грані співпраці».

Відкриваючи семінар, директор бібліотеки Світлана Передерій, підкреслила важливість обраної теми, актуальність якої зросла у зв'язку з підвищенням ролі комунікативних функцій бібліотек.
Креативність - здатність творити, здатність до творчих актів, які ведуть до нового незвичного бачення проблеми або ситуації. У роботі ХОЮБ з'явилося багато нових нестандартних форм роботи, покликаних сприяти просуванню книги та читання. Деякі з них вже увійшли в практику, інші чекають свого застосування, про це розповіла Марія Медведська, заступник директора з менеджменту та проблемно - аналітичних питань ХОЮБ у виступі «Бібліотека, як креативний простір».

Анна Калинина, заведующая филиалом № 17 для слепых ЦБС Дзержинского района

Цікаво була представлена індивідуальна робота філії № 17 для сліпих ЦБС Дзержинського району завідуючою філіалом Ганни Калініної. «Обмежені можливості НЕ обмежують творчість» - це про Евеліну Ахматову. Вона творить, щоб жити.
Як відомо, сліпота відноситься до найбільш важких форм інвалідності, оскільки тягне за собою найсерйозніші обмеження в життєдіяльності. Сліпі й слабозорі люди потребують спілкування, як ніхто інший. До фахівців, що працюють з людьми з обмеженими фізичними можливостями, пред'являються високі вимоги. Крім знання бібліотечних технологій, бібліотекарю необхідно володіти навичками соціальної та педагогічної роботи, знати психологічні особливості сліпих. Велику роль у цій роботі відіграють особистісні якості: такт, бажання допомогти, терпіння, увага. Мета співробітника бібліотеки - реабілітація, повернення інвалідів по зору до нормального життя і праці в межах їх можливостей.

Зоя Шарапова, главный библиотекарь ЦБ им. И. С. Тургенева

В останні роки відбувається переосмислення діяльності бібліотек: оновлюються і модернізуються традиційні форми обслуговування, запозичуються форми, які раніше не вважалися бібліотечними. «Language cafe: веселе спілкування». У ЦБ ім. І. С. Тургенєва ЦБС Комінтернівського району працює «Language cafe», де учні за допомогою онлайн-навчання покращують свої знання англійської мови і розвивають мовні навички. Для молодших школярів проводяться «Веселі уроки English» - діти у формі музичної ігротеки освоюють мову. Новий учасник команди - студент з Нігерії, учень ХНУРЕ Тойво Каш. Про це розповіла Зоя Шарапова, головний бібліотекар ЦБ ім. І. С. Тургенєва.

Мария Юдина, главный методист ОМО ЦГБ им. В. Г. Белинского

В тему - виступ Марії Юдіної, головного методиста ОМВ ЦМБ ім. В. Г. Бєлінського «Де знайти натхнення: Розвиваємо творчі здібності» - про практичне застосування книги Джулії Кемерон «Шлях художника». Це курс, розрахований на 12 тижнів щоденних занять, що допомагають починаючому творцеві розглядати і розбудити в собі нові, часом несподівані таланти.
Творчий звіт перед читачами. Ця форма роботи була популярна за радянських часів, але, на жаль, незаслужено забута в наші дні. А адже кожен вправі знати, чим сьогодні живе бібліотека, які можливості вона відкриває для своїх читачів, які проблеми їй доводиться вирішувати. Творчий звіт бібліотеки - це привід згадати яскраві події, підвести підсумки, намітити нові напрями в роботі. У Всеукраїнський день бібліотек ЦДБ ім. Петра Панча ЦБС Дзержинського району підготувала творчий бенефіс «Нам душу гріє книга». Це був барвистий комп'ютерний звіт перед читачами за різними напрямками роботи бібліотеки, але не тільки. Читач пізнав працівників бібліотеки ближче, дізнався про їхні захоплення та хобі. Бібліотека придбала ще більше друзів і шанувальників. Про це розповіла Тетяна Шердіц - завідуюча ЦДБ ім. Петра Панча «Творчий звіт: Інтерактивна форма роботи з читачами».

Маринa Москаленко, зав. отделом обслуживания ЦБ им. Д. И. Писарева ЦБС Фрунзенского района Ольгa Саенко, библиотекарь 1й категории библиотеки – филиала № 2 ЦБС Московского района

Виступи Марини Москаленко, зав. відділом обслуговування ЦБ ім. Д. І. Писарєва ЦБС Фрунзенського району «Оn-line проект« Молоді таланти Харківщини» і Ольги Саєнко, бібліотекаря 1й категорії бібліотеки - філії № 2 ЦБС Московського району «Грані співтворчості: з досвіду роботи філіалу» також не залишилися без уваги.
В ході семінару відбувся конструктивний діалог, який допоміг виявити і обговорити ряд проблем, однаково цікавих і важливих для присутніх.
 
 

«Библиотекарь и читатель: грани сотрудничества»

Наприкінці семінару всім присутнім була запропонована анкета, в якій потрібно було відзначити: найбільш цікаві виступи, які не сподобалися, і пояснити, чому, а також запропонувати теми для розкриття на наступних семінарах.
 
Підводячи підсумки, варто відзначити, що, на думку бібліотечних фахівців, таке професійне спілкування, насичений інформаційний обмін досвідом роботи та новими технологіями, безперечно, допомагають не тільки вдосконалювати і підвищувати якість бібліотечного обслуговування, але й впроваджувати більш активно сучасні форми бібліотечної роботи, окреслюючи нові грані співпраці.


На нашому сайті з'явився ресурс, який допоможе знайти найближчу до вас бібліотеку, дізнатися, як з нею зв'язатися і скористатися її послугами. Будемо ближче в цифровому і реальному світі!
Календар подій
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Банери партнерів

Проверка тИЦ и PR
Центральна міська бібліотека ім. В. Г. Бєлінського

Адреса: Україна, Харків, 61058, вул. Данилевського, б. 34
Телефон: (057) 705-19-90.
Телефон: +38 097-158-98-41.
E-mail: citylibbelin@gmail.com
Розклад роботи - з 10.00 до 18.00
Вихідний день – вівторок, влітку: субота та неділя
Санітарний день – останній день місяця
Детальна контактна інформація
©Copyright ЦМБ ім. В. Г. Бєлінського
2011-2024