Перейти на украинский язык Перейти на английский язык

«Це було у кам’яну добу»

Яна Волкова

2020-07-02

Твори, що увійшли до збірки «Це було у кам’яну добу», належать до золотого фонду пригодницької літератури. Всесвітньо відомі автори майстерно у найменших дрібницях відтворюють спосіб життя людини кам’яної доби.
    На мене справило неабияке враження введення у композицію повісті Джека Лондона «До Адама» тогочасного уявлення про еволюцію людини: у підсвідомості сучасна людина знає, що відбувалося з її пращурами сотні тисяч років тому. Оповідь від особи людини початку ХХ сторіччя, яка з дитинства відчувала множинну особистість. Альтер-его головного героя – підліток племені печерних мавполюдей (пітекантропів). Описується і більше розвинене плем’я Людей Вогню (неандертальців), які вже вправляються з луками та стрілами. На сторінках твору зустрічаємо і менш розвинене плем’я деревних людей – Лісову Орду.
     Дуже сподобалося як Роні Старший у своїх творах провадить думку про розвиток якостей, що відрізняють людину від тварини (вміння домовлятися, великодушність, спроби приручення диких тварин). «Вамірех» вважається першим доісторичним романом. Він побачив світ 1892 року. «Печерний лев» є продовженням «Боротьби за вогонь», але має самостійний сюжет, а тому можна прочитати окремо.
     Твір «Пригоди доісторичного хлопчика» викликав бурю суперечливих емоцій. Сприйняття сучасної людини періоду дитинства як «безхмарного» конфліктує з описаними жорсткими законами печерних людей. Адже за втрату вогню головного героя прирекли на вигнання у холодну пору року. Звісно, коли люди жили у печерах, з неабиякими зусиллями добували та підтримували вогонь, вони намагалися його вберегти за будь-яку ціну. Адже без нього плем’я було приречене на загибель. Головного героя було шкода до сліз. На щастя, як-то кажуть, усе обійшлося.
      Збірку довершено твором класика фантастичної літератури Герберта Уеллса «Це було у кам’яну добу». Не можна залишитися осторонь, читаючи про пригоди первісної людини та її боротьбу за місце серед подібних.
     Книгу видано російської мовою. Буде цікавою не тільки юним прихильникам пригодницького жанру, а й дорослим. Адже кожен там знайде щось для себе: чи то яскравий жвавий сюжет, чи то переживання героїв.

На нашому сайті з'явився ресурс, який допоможе знайти найближчу до вас бібліотеку, дізнатися, як з нею зв'язатися і скористатися її послугами. Будемо ближче в цифровому і реальному світі!
Календар подій