Перейти на украинский язык Перейти на английский язык

Круглий стіл «Шляхи розвитку публічних бібліотек»

Круглий стіл & laquo; Шляхи розвитку публічних бібліотек Круглий стіл & laquo; Шляхи розвитку публічних бібліотек15 жовтня 2013 р. в Центральній міській бібліотеці ім. В.Г.Бєлінського за підсумками Бібліотечних ярмарків у рамках співпраці з програмою «Бібліоміст» відбувся Круглий стіл «Шляхи розвитку публічних бібліотек».

У роботі Круглого столу взяли участь: В.П.Щетінін, регіональний представник програми «Бібліоміст», Н.І.Шостко, директор ХОУНБ, В.А.Ільганаєва, представник ХДАК, керівники та представники публічних бібліотек централізованих бібліотечних систем міста Харкова. Всього 25 чоловік.
 
Ведучі Круглого столу - директор ЦМБ ім. В.Г.Бєлінського Передерій Світлана Іванівна і заст. директора з інновацій ЦМБ ім. В.Г.БєлінськогоСеренко Ірина Володимирівна.
 
Відкрила ділове спілкування учасників Круглого столу з пропозицією обговорити перспективи і можливості розвитку сучасних бібліотек Передерій Світлана Іванівна.

Круглий стіл & laquo; Шляхи розвитку публічних бібліотек Круглий стіл & laquo; Шляхи розвитку публічних бібліотек

Були розглянуті такі важливі напрямки як: впровадження інноваційних послуг у бібліотеках, подальше освоєння сучасних інформаційних технологій, ефективне використання бібліотечних ресурсів для найбільш повного і оперативного задоволення зростаючих потреб користувачів.
 
Говорилося про проектну діяльність бібліотек, можливості корпоративної взаємодії. Участь публічних бібліотек у забезпеченні рівного і вільного доступу громадян до державних послуг, що надаються в електронному вигляді; можливості публічних бібліотек у підвищенні рівня комп'ютерної грамотності соціально незахищених верств населення.
 
Особливу увагу було приділено питанням підвищення кваліфікації співробітників бібліотек, питань етики бібліотекаря.
 
Було наголошено на необхідності співпраці бібліотек з органами влади, державними та громадськими організаціями, ЗМІ з метою просування інноваційних процесів в бібліотеках.

Круглий стіл & laquo; Шляхи розвитку публічних бібліотек Круглий стіл & laquo; Шляхи розвитку публічних бібліотек

З повідомленнями на круглому столі виступили:
 
Щетінін В.П., регіональний представник програми «Бібліоміст» представництва Ради міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX) - «Підсумки четвертого і п'ятого раундів конкурсу« Організація НОВИХ бібліотечних послуг з використаних вільного доступу до інтернету »програми« Бібліоміст ».
 
Шостко Н. І., директор ХОУНБ. - «Бібліотечні інновації для громад: створюємо майбутнє»: за підсумками бібліотечних ярмарків ».
 
Іванова В.Г., директор ЦБС Комінтернівського району; Терещенко О.В., заст. директора з роботи з дітьми, ЦБ ім. Тургенєва ЦБС Комінтернівського району - «Творчі майстерні - крок сучасної бібліотеки в майбутнє».
 
Адайкіна О.О. зав. відділом обслуговування ЦМБ ім. В.Г.Бєлінського - «Е - урядування». Практичний досвід роботи публічних бібліотек по забезпеченню вільного доступу населення до державної інформації і правовим електронних ресурсів ».
 
Вострикова М.С., гл. бібліотекар ХГСМТБ ім. К.С..Станіславского - «У пошуках мистецьких скарбів» - проект для всієї родини.
 
Заслухавши та обговоривши виступи і думки учасників з тематики круглого столу, була відзначена актуальність розглянутих питань і прийняті Рекомендації круглого столу.
 
Рекомендації круглого столу на тему:
 
«Шляхи розвитку публічних бібліотек»
 
Для оптимізації бібліотечного обслуговування та надання якісних послуг населенню, максимальному задоволенню потреб користувачів, Круглий стіл рекомендує публічним бібліотекам:
 
1. використовувати Інтернет як потужний інформаційний ресурс бібліотек;
 
2. обов'язкове представництво бібліотек в Інтернеті;
 
3. використовувати інформаційні технології для впровадження сучасних послуг;
 
4. впроваджувати в роботу бібліотек соціальні проекти (забезпечення вільного доступу до традиційних і електронних ресурсів бібліотек; організація навчання літніх, соціально незахищених користувачів сучасними комп'ютерними та інформаційно-комунікаційними технологіями);
 
5. приділяти особливу увагу сімейному відвідуванню бібліотек;
 
6. відкрити бібліотечні фонди;
 
7. приділяти увагу підвищенню кваліфікації кадрів, питанням етики бібліотекаря;
 
8. співпрацювати з владою і громадськими організаціями, щоб сприяти просуванню інноваційних процесів в бібліотеці;
 
9. бібліотекам, державним та громадським організаціям шукати шляхи і форми спільної роботи з метою задоволення потреб громадян;
 
10. залучати ЗМІ для висвітлення найбільш яскравих проектів;
 
11. особливу увагу приділяти створенню позитивного іміджу бібліотеки.
 
Доручити ЦМБ ім. В.Г.Бєлінського підготувати інформаційне повідомлення за підсумками круглого столу для надання в засоби масової інформації та розсилки всім зацікавленим особам та організаціям.
 
Ініціатори та організатори Круглого столу висловлюють сподівання, що досвід, ініціативи, якими щедро ділилися всі, хто виступав, будуть корисні, затребувані і, в кінцевому підсумку, втілені в діяльність бібліотек.


На нашому сайті з'явився ресурс, який допоможе знайти найближчу до вас бібліотеку, дізнатися, як з нею зв'язатися і скористатися її послугами. Будемо ближче в цифровому і реальному світі!
Календар подій
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Банери партнерів

Проверка тИЦ и PR
Центральна міська бібліотека ім. В. Г. Бєлінського

Адреса: Україна, Харків, 61058, вул. Данилевського, б. 34
Телефон: (057) 705-19-90.
Телефон: +38 097-158-98-41.
E-mail: citylibbelin@gmail.com
Розклад роботи - з 10.00 до 18.00
Вихідний день – вівторок, влітку: субота та неділя
Санітарний день – останній день місяця
Детальна контактна інформація
©Copyright ЦМБ ім. В. Г. Бєлінського
2011-2024