Перейти на украинский язык Перейти на английский язык

Харківський квілт - клуб «Злата» в гостях у бібліотеки

Клуб «Злата» в гостях у бібліотеки Клуб «Злата» в гостях у бібліотеки

З 13 січня по 22 лютого 2014 року в читальному залі бібліотеки № 22 проходила виставка клаптикового шиття (пенчворк) і виробів hand-made ​​харківського квілт - клубу «Злата» «Новорічна феєрія».
 Мета виставки - познайомити читачів з сучасною різноманітністю напрямків пенчворка і квілта в Харкові: від предметів тільки прикладного характеру (покривала, наволочки, "прихватки", сумочки, одяг) до високохудожніх зразків, таких, як декоративні панно. Подібні виставки є окрасою простору бібліотеки, створюють відчуття комфорту, привертають яскравістю і унікальністю виставлених робіт. 

 

Натела Мкртичян демонструє свою роботу (панно з краваток) Рижикова Л. П. представляє своє покривало

 Пенчворк, в перекладі з англійської мови - робота з клаптями, а квілт - прошита ковдра, як різновиди декоративно-прикладного мистецтва, відомі давно. Окремі зразки одягу, виконані в такій техніці, відомі ще з XIII століття в Німеччині. В XVI столітті це мистецтво почало активно розвиватися в Англії, завдяки яскравим новим тканинам, які привозили з Індії. 
 Разом з переселенцями цей вид рукоділля з'явився в Америці, де клаптева техніка шиття поступово стала національним видом декоративно-прикладного мистецтва. Розкішне декоративно прошите покривало тепер - обов'язкова річ в інтер'єрі традиційного американського будинку, атрибут достатку. Перші небагаті переселенці майстрували свої "квілти" з практичних міркувань: щоб було чим укритися від холоду. За останні два століття їх нащадки розробили величезну кількість прекрасних узорів, які стали традиційними. Рукодільниці збиралися разом і займалися шиттям на єдиній для всіх великій рамі. На цих зустрічах жінки спілкувалися, обмінювалися візерунками і таємницями майстерності. З таких зустрічей ведуть початок клуби пенчворка. 
 

Омел`яненко С. А. ділиться секретами своєї майстерності Відвідувачка милується роботами Дембської Г. А.

 Сьогодні мистецтво клаптикового шиття (пенчворка) переживає своє друге народження. З'явилося багато майстрів, які підняли цей вид рукоділля на небувалу висоту, створено численні клуби, студії, майстерні, які вивчають і розвивають таке давнє і вічно нове клаптикове шиття (пенчворк). Одним з таких клубів є харківський квілт - клуб «Злата», чиї роботи були представлені на виставці. 
 Відвідувачі виставки з великою цікавістью милувалися роботами майстринь клубу: Соловйової Г. В. («Тиха українська ніч», «Моя Україна», «Клаптеві сни», «Блакитна казка»); Рижикової Л. П («Дід Мороз», «Великдень»); Федоренко І. Н. («Гілка сакури», «Край рідний», «Зимовий етюд», прихватки); Чепелевич Н. («Зимова казка», «Левеня»); Дембської Г. А. («Квітучі лілії», «Чарівна новорічна ніч»); Натели Мкртичян (панно і покривала). Великий інтерес викликали роботи С. А. Омел'яненко в стилі hand-made ​​(прикраси зі шкіри, каменів, бісеру, декоративно прикрашені рукавички). На прохання читачів була організована зустріч з рукодільницями клубу, на якій керівник клубу Соловйова Г. В. провела майстер - клас для всіх охочих. 
 

Інтерес до виставки Читачі милуються роботами Федоренко І. Н.

 Коли люди приходять до бібліотеки не тільки за книгою, але і за позитивними емоціями, досвідом, - це здорово! Про це говорять і відгуки читачів: «Багато прекрасного в світі цьому! Але талант людей прекрасен подвійно »(Мєлкозєрова Н. А.); «Краса - осліпнути можна! Схиляю голову перед терпінням і майстерністю »(Березовська В. М.); «Чудова виставка! Гріє душу теплотою, затишком, гармонією, позитивом, радує фантазією майстринь! »(Авер'янова С. Є.). 
Виставка створила атмосферу радості. Йдучи, кожен з присутніх забрав з собою почуття зустрічі з чарівністю та з надією на подальші зустрічі. 

 «Тиха українська ніч» (Соловйова Г. В.)  «Моя Україна» (Соловйова Г. В.)  Роботи Л.П. Рижикової   Роботи Федоренко І. Н.

 «Квітучі лілії» (Дембська Г. А.)  Роботи Федоренко І. Н.  «Три дуже милих феєчки» (Соловьева Г. В.)  «Ми поряд – і все прекрасно» (Соловьева Г. В.) «Любовний трикутник» (Соловьева Г. В.)

 Прихватки Федоренко И. Н.  «Левеня» (Чепелевич Н.)


На нашому сайті з'явився ресурс, який допоможе знайти найближчу до вас бібліотеку, дізнатися, як з нею зв'язатися і скористатися її послугами. Будемо ближче в цифровому і реальному світі!
Календар подій
ПнВтСрЧтПтСбНд
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Банери партнерів

Проверка тИЦ и PR
Центральна міська бібліотека ім. В. Г. Бєлінського

Адреса: Україна, Харків, 61058, вул. Данилевського, б. 34
Телефон: (057) 705-19-90.
Телефон: +38 097-158-98-41.
E-mail: citylibbelin@gmail.com
Розклад роботи - з 10.00 до 18.00
Вихідний день – вівторок, влітку: субота та неділя
Санітарний день – останній день місяця
Детальна контактна інформація
©Copyright ЦМБ ім. В. Г. Бєлінського
2011-2024