Перейти на украинский язык Перейти на английский язык

«СТОП стресс!»

«СТОП стресс!»

2 березня відзначають Всесвітній день психічного здоров’я підлітків. Метою його є підвищення обізнаності тінейджерів щодо психічного добробуту та подолання невпевненості у собі за допомогою танців, музики, спорту тощо. Ця подія заохочує підлітків спілкуватись між собою у соціальних мережах й демонструвати власний спосіб подолання психологічного дискомфорту. До цієї дати  бібліотека-філія № 22 пропонує публікацію у рамках проєкту #HELP_inform про психічне здоров'я підлітків.
Проблеми з психічним здоров’ям, на жаль, поширені серед підлітків, складають 16% захворювань і травм у людей віком від 10 до 19 років. Самогубство та депресія є одними з основних причин смерті серед підлітків і навіть можуть призвести до інших проблем, таких як зловживання психоактивними речовинами в майбутньому.
Для сучасних українських підлітків тема психічного здоров’я обтяжена травмами, що спричинила війна. Це треба враховувати тим, хто поруч з підлітком, системі охорони здоров’я, системі освіти.
Поради батькам підлітків
- Підтримуйте з дитиною довірливі та відкриті стосунки, бережіть їх. Не соромтеся обговорювати з нею будь-які теми, можна навіть розповідати, які переживання мама й тато відчували, коли самі були тінейджерами. Нехай молода людина знає, що вона не самотня у своїх страхах.
- Будьте уважні до поведінки дитини. Серйозні зміни в поведінці або характері, що сталися за короткий, до декількох тижнів, термін, можуть свідчити про розвиток психічного розладу.
- Довіряйте лікарям: психічні розлади коректуються й лікуються тим успішніше, ніж раніше виявилися виявленими. Поговоріть про проблему з педіатрами, педагогічним колективом, представниками церковних конфесій.
Які ознаки психічних розладів у підлітків?
- Незвично довгий сон, підвищена сонливість протягом дня. Тут потрібно пам’ятати, що підліток може спати довше звичайного через звичайну втому. Однак такий же симптом відзначається і в наркоманів, токсикоманів.

«СТОП стресс!»

- Порушення сну. Безсоння, розбитість вранці, неефективний сон – ймовірні ознаки наближення депресії.
- Зниження самооцінки.
- Втрата інтересу до улюблених занять, хобі, відеоігор.
- Несподіване погіршення успішності в школі, інституті.
- Перепади маси тіла – схуднення або набір кілограмів за короткий час (в межах місяця).
- Зміни особистості – агресивність, спалахи гніву й люті. Особливо, коли вони виникають у раніше поступливого і спокійного підлітка. Агресія нерідко стає симптомом сексуальних, психологічних проблем, наслідком наркотичної залежності.
Ознаки поширених розладів
Серед усього розмаїття психічної патології, у підлітків найчастіше зустрічаються три проблеми: депресія, розлади харчової поведінки та формування наркотичної залежності. Розглянемо характерні для всіх трьох аномалій ознаки.
Депресія
Клінічну депресію не можна вважати просто епізодом поганого настрою: це серйозна та затяжна патологія. Для неї характерні:
зміни структури сну, частіше в бік безсоння;
перепади настрою – безпричинний плач, необгрунтовані веселощі;
порушення режиму харчування, що призводять до коливань маси тіла;
членоушкодження або загроза нанесення собі каліцтв;
відчуття безнадійності, критичне зниження самооцінки;
параноїдальна поведінка, надмірна секретність;
надумані претензії до власної зовнішності;
прагнення усамітнюватися;
відмова від спілкування з друзями й однолітками, відсутність уваги до профілю в соцмережах.

«СТОП стресс!»

Останню ознаку помітити дуже легко. Для цього батькам слід заздалегідь стати друзями зі своєю дитиною в соцмережах.
Розлади харчової поведінки
Вони є наслідком претензій підлітка до власної зовнішності та відображаються у двох крайнощах:
- Анорексія – відмова від їжі з метою схуднути. Виявити можна по майже незайманій тарілці, переконати припинити голодування, як правило, не вдається.
- Булімія – споживання занадто великих обсягів їжі. На тарілці нічого не залишається, але основний симптом – штучна блювота після їжі з метою поїсти ще. Увагу необхідно звертати на походи підлітка в туалет відразу після їжі, мокрі плями на верхньому одязі й та інші.
Наркотична залежність
Вкрай важкий варіант підліткових психічних розладів. Причин багато: депресія, вплив підліткової субкультури, прагнення усунутися від негативізму реальності й та інші.
Запідозрити те, що підліток споживає наркотики не так просто, особливо – з огляду на велику кількість препаратів, які не потребують внутрішньовенного введення. Тому батькам слід звертати увагу на перепади настрою в дитини. Характерні зневіра і гнів, які змінюються періодом веселощів після того, як дитина вийде на деякий час на вулицю або усамітниться.
Як допомогти?
Справитися з підлітковими психічними розладами непросто. Перш за все, батькам не слід соромитися своєї дитини та намагатися замовчувати, ігнорувати будь-яку проблему. Чим раніше звернутися до фахівців, тим менше часу й зусиль буде потрібно для відновлення психічних процесів у молодої людини.
Здоров’я вам та вашим близьким!


На нашому сайті з'явився ресурс, який допоможе знайти найближчу до вас бібліотеку, дізнатися, як з нею зв'язатися і скористатися її послугами. Будемо ближче в цифровому і реальному світі!
Календар подій
ПнВтСрЧтПтСбНд
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Банери партнерів

Проверка тИЦ и PR
Центральна міська бібліотека ім. В. Г. Бєлінського

Адреса: Україна, Харків, 61058, вул. Данилевського, б. 34
Телефон: (057) 705-19-90.
Телефон: +38 097-158-98-41.
E-mail: citylibbelin@gmail.com
Розклад роботи - з 10.00 до 18.00
Вихідний день – вівторок, влітку: субота та неділя
Санітарний день – останній день місяця
Детальна контактна інформація
©Copyright ЦМБ ім. В. Г. Бєлінського
2011-2024