Перейти на украинский язык Перейти на английский язык

«Домедична допомога в умовах воєнного стану для цивільних осіб»

«Домедична допомога в умовах воєнного стану для цивільних осіб» «Домедична допомога в умовах воєнного стану для цивільних осіб»

3 червня 2023 року на базі Центральної міської бібліотеки було проведено інформаційно-просвітницький захід «Домедична допомога в умовах воєнного стану для цивільних осіб». Були присутні співробітники бібліотек Централізованої бібліотечної системи Шевченківського району.
Для більшості людей такі поняття як турнікет, тиснуча пов'язка, або гемостатичний бинт, трохи часу тому зовсім нічого не означали. Зараз майже кожен з нас усвідомлює, що за ними стоїть – життя людини, а можливо і власне. Тому кожна доросла освічена людина не має права бути необізнаною, якщо отримала поранення сама, або допомога знадобилася людині поряд. Як діяти у таких випадках, щоб дочекатися медиків, зберегти життя та мінімізувати наслідки для здоров'я? 
«Домедична допомога в умовах воєнного стану для цивільних осіб» «Домедична допомога в умовах воєнного стану для цивільних осіб» Лікар-хірург відділення торако-абдомінальної хірургії ДУ «Інститут загальної та невідкладної хірургії їм. В. Т. Зайцева НАМНУ» Антон Серенко познайомив присутніх із правилами поведінки та допомоги постраждалим в умовах воєнного часу. 
Під час тренінгу присутні ознайомилися із золотим правилом: надавати допомогу лише за умови, що це безпечно для Вас! Тому необхідно чітко диференціювати зони можливої дислокації: красна, жовта, зелена. 

«Домедична допомога в умовах воєнного стану для цивільних осіб» «Домедична допомога в умовах воєнного стану для цивільних осіб»

Антон Андрійович познайомив із послідовністю дій при наданні медичної допомоги постраждалим в умовах воєнних дій, яка вивірена часом і в реальних боях. Її умовно позначають чотирма літерами латинського алфавіту CABC: 
C (critical bleeding) – контроль критичної кровотечі. Її швидше потрібно виявити та зупинити, інакше людина може загинути протягом 2 хв; 
A (airway) – прохідність дихальних шляхів. Від непрохідності дихальних шляхів людина гине протягом 3-4 хв; 
B (breathing) – дихання. Напружений пневмоторакс – найнебезпечніший стан, який можна розпізнати та попередити на етапі домедичної допомоги; 
C (circulation) – огляд інших поранень, термоконтроль. Цей алгоритм зібрав усі невідкладні стани, превентивні для запобігання смерті. 

«Домедична допомога в умовах воєнного стану для цивільних осіб» «Домедична допомога в умовах воєнного стану для цивільних осіб»

Під час тренінгу Антон Андрійович звернув увагу на можливості зупинки крові залежно від виду ушкодження. Присутні зрозуміли що долікарська допомога в умовах воєнної години передбачає дезінфекцію ділянок навколо рани та зупинку кровотечі шляхом накладання джгута або пов'язки, що давить.
Насправді перша допомога має велике значення для порятунку життя і здоров'я постраждалих. Дії самого потерпілого, людей, які знаходяться поруч, у початкові хвилини після поранення або травми, багато в чому визначають тяжкість наслідків у майбутньому. Якщо маніпуляції з надання першої допомоги були виконані грамотно, це може суттєво знизити ризик ускладнень, зменшити страждання та зберегти життя.
Дуже дякуємо Серенко Антону Андрійовичу, справжньому фахівцю, за нові знання. Дуже вдячні за надання корисної та актуальної інформації, яка сьогодні необхідна кожному. 


На нашому сайті з'явився ресурс, який допоможе знайти найближчу до вас бібліотеку, дізнатися, як з нею зв'язатися і скористатися її послугами. Будемо ближче в цифровому і реальному світі!
Календар подій
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Банери партнерів

Проверка тИЦ и PR
Центральна міська бібліотека ім. В. Г. Бєлінського

Адреса: Україна, Харків, 61058, вул. Данилевського, б. 34
Телефон: (057) 705-19-90.
Телефон: +38 097-158-98-41.
E-mail: citylibbelin@gmail.com
Розклад роботи - з 10.00 до 18.00
Вихідний день – вівторок, влітку: субота та неділя
Санітарний день – останній день місяця
Детальна контактна інформація
©Copyright ЦМБ ім. В. Г. Бєлінського
2011-2024