Перейти на украинский язык Перейти на английский язык

«Російська та російськомовна література у публічних бібліотеках України. Рік війни. Що змінилося?»

13 квітня 2023 року співробітники Центральної міської бібліотеки ім. В. Г. Бєлінського взяли участь у другій відкритій розмові «Російська та російськомовна література у публічних бібліотеках України. Рік війни. Що змінилося?» онлайн.

«Російська та російськомовна література у публічних бібліотеках України. Рік війни. Що змінилося?»

Організатори: ВГО Українська бібліотечна асоціація спільно з Національною бібліотекою України імені Ярослава Мудрого та ГО «Бібліотека майбутнього»
Модераторка: Вероніка Селега, співзасновниця ГО «Бібліотека майбутнього».
Питання, що обговорювалися:
У червні 2022 року за ініціативи ВГО Українська бібліотечна асоціація було проведено першу публічну розмову щодо російської та російськомовної літератури у публічних бібліотеках України. Були порушені питання, що робити з тим «надбанням», як вибудувати єдину спільну концепцію щодо літератури, яка може залишитись у бібліотечних фондах, та літератури, яка підлягає вилученню. Говорили і про, мабуть, головне болюче питання − як бібліотекарам позбавитись страхів та стереотипів і ставати безапеляційними щодо книг та інших документів, які становлять загрозу національній безпеці України.
Пройшло майже 9 місяців. Фонди бібліотек очистились. У звітності за 2021 рік та 2022 рік у рядку «російська література» маємо дві зовсім різні картини. Але… Питань все ще залишається багато. І тепер вони стають глибшими.
Бо якщо з рекомендаціями Міністерства культури та інформаційної політики розібралися і відповідно до них фонди актуалізували, то на поверхню виходять питання глибші, більш світоглядні: чи дійсно російська література — українофобна за своєю суттю; як бути з українськими авторами, які творили у імперському/радянському контексті; як провадити літературну деколонізацію в Україні? 
І поглиблюються питання більш прикладні, практичні, для бібліотекарів досить болючі – страх позбутися фондів, страх залишитися з обмаль літератури, бо ж «старе спішимо, а де взяти нове», страх втратити тих читачів, які читали тільки умовну «Донцову» чи «російський воєнний роман», а таких, на жаль, досить багато.
Як зі всім цим зараз бути? Чи дійсно очищувати українські бібліотеки від пушкіних і «совєтських пісатєлєй» так само важливо, як звільняти наші землі з-під тимчасової окупації.
Тема найактуальніша.
Відкрита розмова відбулася онлайн на платформі Zoom із трансляцією у мережу Facebook на сторінці ВГО Українська бібліотечна асоціація. 


На нашому сайті з'явився ресурс, який допоможе знайти найближчу до вас бібліотеку, дізнатися, як з нею зв'язатися і скористатися її послугами. Будемо ближче в цифровому і реальному світі!
Календар подій
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Банери партнерів

Проверка тИЦ и PR
Центральна міська бібліотека ім. В. Г. Бєлінського

Адреса: Україна, Харків, 61058, вул. Данилевського, б. 34
Телефон: (057) 705-19-90.
Телефон: +38 097-158-98-41.
E-mail: citylibbelin@gmail.com
Розклад роботи - з 10.00 до 18.00
Вихідний день – вівторок, влітку: субота та неділя
Санітарний день – останній день місяця
Детальна контактна інформація
©Copyright ЦМБ ім. В. Г. Бєлінського
2011-2024