Перейти на украинский язык Перейти на английский язык

Нам пам’ять більше не дозволить помилок…

До дня пам’яті жертв Голодомору

 
І знов літературний клуб «Літtera» запрошує своїх шанувальників до Харківського Будинку вчених на цікаві та пізнавальні зустрічі.
Літературний клуб «Літtera» – це місце різнобічного спілкування людей, що мають одну мету: обмін думками, виступ зі своїми зауваженнями про прочитане, про те, що хвилює найбільше, спілкування з однодумцями, удосконалення знань в галузі літератури, історії, людської діяльності.
 
27 листопада керівник літературного клубу «Літtera» Лідія Яківна Прилуцька присвятила чергове засідання клубу сумній даті в історії нашої країни – дню пам’яті жертв Голодомору і провела літературно-історичну подорож під назвою «Нам пам’ять більше не дозволить помилок…».
 
Першим тему Голодомору 1932-1933рр. висвітив у художній світовій літературі український письменник Василь Барка (Василь Очерет).
Сьогодні Лідія Яківна Прилуцька запропонувала присутнім здійснити літературно-історичну подорож за історією створення роману Василя Барки «Жовтий князь».
Члени літературного клубу «Літtera» дізналися про складну долю Василя Барки, який був живим свідком страшного злочину влади проти свого народу. В основу роману «Жовтий князь» автор поклав свої особисті спогади, долю своєї родини та долю усього українського народу.
Роман Василя Барки «Жовтий князь» побачив світ в 1963 році і став першим в світі художнім твором, який розповів про штучний голод, створений владою на території нашої країни. В Україні роман «Жовтий князь» став відомим широкому читацькому колу лише в 1991 році.
 
За мотивами роману Василя Барки «Жовтий князь» в 1991 році режисером Олесем Янчуком було створено художній фільм «Голод 33» на кіностудії Довженко, який увійшов у скарбницю найвизначніших українських кіно шедеврів. 
«Голод 33» став першим фільмом, який розповів про страшний злочин сталінського режиму проти народу України, про трагічні долі простих українців, що помирали цілими родинами.  Режисер Олесь Янчук з максимальною точністю відтворив історичні події тих часів, вдало підібрав акторський склад, вміло переніс на екран задум письменника, розкрив перед глядачем увесь жах національної трагедії українського народу.
Кіноперегляд викликав жваве обговорення фільму «Голод 33» за мотивами роману Василя Барки «Жовтий князь». Члени літературного клубу «Літtera» вшанували жертв Голодомору 1932-1933рр. хвилиною мовчання.
І хоча тема зустрічі була дуже тяжкою, відвідувачі визнали те, що нам усім необхідно знати і розуміти історію своєї країни – бо ж пам’ять нам більше не дозволить помилок…

Василь Барка – видатний український письменник Перша афіша художнього фільму «Голод 33» Виступ керівника літературного клубу «Літtera» Лідії Яківни ПрилуцькоїЧлени літературного клубу «Літtera»

 


На нашому сайті з'явився ресурс, який допоможе знайти найближчу до вас бібліотеку, дізнатися, як з нею зв'язатися і скористатися її послугами. Будемо ближче в цифровому і реальному світі!
Календар подій
ПнВтСрЧтПтСбНд
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Банери партнерів

Проверка тИЦ и PR
Центральна міська бібліотека ім. В. Г. Бєлінського

Адреса: Україна, Харків, 61058, вул. Данилевського, б. 34
Телефон: (057) 705-19-90.
Телефон: +38 097-158-98-41.
E-mail: citylibbelin@gmail.com
Розклад роботи - з 10.00 до 18.00
Вихідний день – вівторок, влітку: субота та неділя
Санітарний день – останній день місяця
Детальна контактна інформація
©Copyright ЦМБ ім. В. Г. Бєлінського
2011-2024