Перейти на украинский язык Перейти на английский язык

Видатні жінки України: княгиня Ольга

До дня рівноапостольної княгині Ольги

Видатні жінки України: княгиня Ольга

Княгиня Ольга – одна з найяскравіших жінок Давньої Русі. Після смерті чоловіка вона не зламалася і взяла в свої руки кермо влади великою державою і виховання спадкоємця. Не дарма церква зарахувала її до лику святих. Прийнявши християнство, вона ненасильницькими методами сприяла його поширенню в Київській Русі. Княгиня Ольга провадила правдиво християнське життя. Вона побудувала в Києві церкви святого Миколая і святої Софії, а також возвела церковцю у своєму рідному селі Либуті, поблизу Пскова, над рікою Великою. За її прикладом в Києві багато людей прийняли християнство. Син її Святослав нікому не перечив бути християнином, але сам, як воїн, не міг прийняти віри, яка каже платити добром за зло і любити ворогів.
 
У своїх подорожах свята Ольга всюди ставила придорожні хрести, і досі є місця, які називаються «Ольжин хрест», а в Пскові донині стоїть каплиця на місці, на якому, згідно з переданням, свята Ольга поставила хрест і провістила місту розвій і славу. Правління княгині Ольги було вирішальним поворотом в історії Київської Русі. Країна здобула впорядковану владу й почала інтегруватися в політичну систему християнського світу. Її справу підхопив онук Володимир, який і охрестив Київську Русь. 

Для народу його історія – це не просто минуле, це його душа. Кожен повинен знати історію свого народу, своєї держави. Історія – це велика література, в якій є все: любов і зрада, шляхетність і підлість, сміливість і боягузтво, жертовність і користь, мудрість і дурість, сміх і сльози… Вивчайте історію держави. І в цьому вам завжди прийдуть на допомогу фахівці Центральної міської бібліотеки ім. В. Г. Бєлінського: ознайомлять з безцінними фондами бібліотеки, підберуть літературу за потрібною тематикою.

В електронному каталозі бібліотеки можна знайти книги по історії України:
Котляр, Микола Федорович. Історія України в особах: Давньоруська держава; 
Ричка, Володимир Михайлович. За літописним рядком: історичні оповіді про Київську Русь; 
Греков, Борис Дмитрович. Київська Русь; 
Усі видатні постаті історії України; 
100 знаменитих жінок України.

Літературно-музична вітальня «Слобожанщина», що вже 28 років плідно працює в нашій бібліотеці, запросить на цікаві екскурсії  до історичного та художнього музеїв, запропонує чудові прогулянки історичним містом.


На нашому сайті з'явився ресурс, який допоможе знайти найближчу до вас бібліотеку, дізнатися, як з нею зв'язатися і скористатися її послугами. Будемо ближче в цифровому і реальному світі!
Календар подій
ПнВтСрЧтПтСбНд
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Банери партнерів

Проверка тИЦ и PR
Центральна міська бібліотека ім. В. Г. Бєлінського

Адреса: Україна, Харків, 61058, вул. Данилевського, б. 34
Телефон: (057) 705-19-90.
Телефон: +38 097-158-98-41.
E-mail: citylibbelin@gmail.com
Розклад роботи - з 10.00 до 18.00
Вихідний день – вівторок, влітку: субота та неділя
Санітарний день – останній день місяця
Детальна контактна інформація
©Copyright ЦМБ ім. В. Г. Бєлінського
2011-2024