Перейти на украинский язык Перейти на английский язык

Стрітення Господнє

Щорічно, 15 лютого, українці святкують Стрітення. Для християн східного обряду – це одне з 12 найголовніших свят у календарі. Проте, у Стрітення є й дохристиянська історія. 

Для християн це свято знаменує важливу подію: зустріч Ісуса з праведником Симонеоном і пророчицею Анною, які впізнали Месію у звичайному немовляті. Відбулася зустріч у Єрусалимі, коли діва Марія принесла Ісуса на посвяту. Святкування зустрічі Старого й Нового завітів згадується ще в християнських творах III століття. Проте, в Україні це свято з’явилося значно пізніше.

Народне свято Стрітення має дохристиянське коріння та знаменує час, коли зима вперше зустрічається з весною. Його ще називають Зимобор, Стрічення, Стріщення або Громниці.

Вважалося, що зима з весною перетинаються на дорозі та сперечаються, хто ще залишиться в цих краях господарем. Визначали переможця за погодою під вечір: якщо стало холодніше, то зима ще залишиться у своїх володіннях, а якщо потеплішало – весна взяла гору і її прихід буде раннім. Назву Громниці свято дістало через те, що це був єдиний день зими, коли можна було почути відлуння грому.

Також існували повір’я, пов’язані із цим днем. Наприклад, якщо на даху висіли бурульки – їх збивали й розтоплювали. Ця тала вода вважалась цілющою. Її додавали в ліки чи освячували нею обереги, будинки, худобу, подвір’я. Навіть вулики пасічники кропили цією водою.

Жінки раніше готували на Стрітення обрядове печиво у формі жайворонків. Це печиво давали дітям, а ті мали закликати разом із цими птахами весну. Чоловіки, тим часом, ворожили на врожай: ставили на ґанок тарілку із зерном та чекали до ранку. Якщо зерно вкрилося росою – значить наступного року земля буде родюча.

Коли на території сучасної України прийняли християнство – Стрітення Господнє змістило народне свято. Проте, багато традицій залишилися. Наприклад, християни цього дня носять до церкви святити воду. Ще, запалюють свічки, які називаються «громничими».

Народні прикмети:

Ясна й тиха погода цього дня – до гарного врожаю на полях та роїнню бджіл.

Відлига віщує пізню весну, а, відповідно, у поле люди вийдуть ще не скоро.

Якщо під вечір тепло – весна буде сонячною.

Якщо все снігом замело – зима закінчиться не скоро, а весна буде дощовою.

Якщо на деревах іній – вродять добре гречка й картопля.

Вночі небо без хмар – до доброго врожаю фруктів.

Сильний вітер 15 лютого – до поганих посівів, але й до хорошого врожаю плодових дерев.


На нашому сайті з'явився ресурс, який допоможе знайти найближчу до вас бібліотеку, дізнатися, як з нею зв'язатися і скористатися її послугами. Будемо ближче в цифровому і реальному світі!
Календар подій
ПнВтСрЧтПтСбНд
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Банери партнерів

Проверка тИЦ и PR
Центральна міська бібліотека ім. В. Г. Бєлінського

Адреса: Україна, Харків, 61058, вул. Данилевського, б. 34
Телефон: (057) 705-19-90.
Телефон: +38 097-158-98-41.
E-mail: citylibbelin@gmail.com
Розклад роботи - з 10.00 до 18.00
Вихідний день – вівторок, влітку: субота та неділя
Санітарний день – останній день місяця
Детальна контактна інформація
©Copyright ЦМБ ім. В. Г. Бєлінського
2011-2024