Перейти на украинский язык Перейти на английский язык

«В душі стільки радості і почуття»

Лекція завідуючої сектором Обласної бібліотеки для дітей, заступника голови Неформального товариства друзів Зінаїди Серебрякової Наталії Юріївни Саліна в бібліотеці-філії №22 10 грудня виповнюється 135 років від дня народження всесвітньо відомої художниці Зінаїди Серебрякової. У нашому місті проходить багато заходів, присвячених цій даті: виставки, лекції. Бібліотека-філія № 22 теж не залишилася осторонь від цієї події.
7 грудня 2019 року відбулася лекція завідуючої сектором Обласної бібліотеки для дітей, заступника голови Неформального товариства друзів Зінаїди Серебрякової Наталії Юріївни Саліної.
Присутні дізналися багато нового і цікавого про нелегку долю художниці, її предків і нащадків, про її творчість. Зінаїда Серебрякова (в дівоцтві - Лансере) - художниця з творчої династії Бенуа-Лансере-Серебрякових. Вона народилася в 1884 році в маєтку Нескучне під Харковом, вчилася живопису в школі Марії Тенишевой, в майстерні Осипа Бразил і в паризькій академії Гран-Шомье. Серебрякова стала однією з перших жінок, яких Академія мистецтв висунула на звання академіка живопису.

Лекція завідуючої сектором Обласної бібліотеки для дітей, заступника голови Неформального товариства друзів Зінаїди Серебрякової Наталії Юріївни Саліна в бібліотеці-філії №22

У творчій манері Серебрякової переважає схильність до зображення природи, людей, але зустрічаються і натюрморти. Належачи до руху «Світ мистецтва», вона цуралася агітаційного напрямку. Опинившись у Франції на початку 1930-х років, Зінаїда Серебрякова довгий час не могла повернутися на батьківщину. Вона прийняла французьке громадянство і знову зустрілася з родичами лише в 1966-му.
Сьогодні її твори виставляються в найзнаменитіших музеях світу.
Великий інтерес присутніх викликали картини художниці харківського періоду, а також написані в еміграції і в Марокко.
 

Наталя Юріївна Саліна представила читачам книгу-альбом «Нескучне: Зустріч через століття» (укладачі М. М. Красиков і Н. Ю. Саліна), присвячений творчості Зінаїди Серебрякової

Наталія Юріївна представила читачам книгу-альбом «Нескучне: Зустріч через століття» (укладачі М. М. Красиков і Н. Ю. Саліна), присвячений творчості відомої художниці, а також інших представників династій Лансере, Бенуа, Серебрякових, життя і діяльність яких були пов'язані з селом Нескучне Харківського району Харківської області.
Бібліотека-філія №22 дуже вдячна Наталії Юріївні Саліній за цікаву зустріч і за безцінний подарунок - книгу. 


На нашому сайті з'явився ресурс, який допоможе знайти найближчу до вас бібліотеку, дізнатися, як з нею зв'язатися і скористатися її послугами. Будемо ближче в цифровому і реальному світі!
Календар подій
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Банери партнерів

Проверка тИЦ и PR
Центральна міська бібліотека ім. В. Г. Бєлінського

Адреса: Україна, Харків, 61058, вул. Данилевського, б. 34
Телефон: (057) 705-19-90.
Телефон: +38 097-158-98-41.
E-mail: citylibbelin@gmail.com
Розклад роботи - з 10.00 до 18.00
Вихідний день – вівторок, влітку: субота та неділя
Санітарний день – останній день місяця
Детальна контактна інформація
©Copyright ЦМБ ім. В. Г. Бєлінського
2011-2024