Перейти на украинский язык Перейти на английский язык

По сторінках професійних журналів

 

Центральна міська бібліотека ім. В.Г. Бєлінського.

 

По сторінках журналів…

«Бібліотечний форум України», бібліотечні Інтернет ресурси

 

Інформаційний список

 

61058 г. Харків

вул. Данилевського, 34

тел (057) 705-19-90

e-mail: citylibbelin@mail.ru

 

2017

Коло професійних періодичних видань з бібліотечної справи досить велике. Проблема полягає в тому, що багато бібліотек не мають можливості здійснювати підписку на них, ставлячи, тим самим, в скрутне становище бібліотечних фахівців, позбавляючи їх можливості професійної самоосвіти. Адже саме періодичні видання оперативно реагують на всілякі нововведення, що відбуваються в бібліотечній сфері, на їх сторінках проводяться дискусії з найбільш актуальних тем, описуються інноваційні методи, розглядається досвід роботи бібліотек, друкуються готові розробки бібліотечних заходів та багато іншого.

До цього списку внесені статті з журналу «Бібліотечний форум України», що надійшов до фонду Центральної міської бібліотеки ім. В. Г. Бєлінського в 2017р., А також посилання на ресурси Інтернет, де деякі журнали знаходяться у відкритому доступі. Всередині розділів всі статті перераховані в алфавіті авторів або назв.

Читайте, вивчайте, аналізуйте і впроваджуйте!

 

Держава, бібліотеки, суспільство

 

Зніщенко, Микола. Об'єднані територіальні громади та їх вплив на формування інноваційних бібліотечних процесів в Україні (за матеріалами Х науково-практичної конференції "Бібліотека і книга в контексті часу") : [діяльність бібліотек в умовах новостворених територіальних громад] / Микола Зніщенко, Наталія Острікова // Бібліотечний форум: історія, теорія і практика . – 2017 . – № 03 . – С. 43 - 45 . 

 

Макарейчук, Тетяна. Ярмарок бібліотечних послуг "Це цікаво місцевій громаді" : [бібліотека як інформаційна платформа розвитку громади, новітні бібліотечні послуги] / Тетяна Макарейчук, Алла Лупан // Бібліотечний форум: історія, теорія і практика . – 2017 . – № 03 . – С. 28 - 32 . 

 

Соцков, Олег. Тренди для бібліотек у соціальних мережах : [соціальний маркетинг, просування бібліотечних послуг та сервісів у соцмережах] / Олег Соцков // Бібліотечний форум: історія, теорія і практика . – 2017 . – № 03 . – С. 15 - 17 . - Література: с. 17 . 

 

Адреса досвіду

 

Волян, Наталія. Місце публічної бібліотеки в туристичній інфраструктурі краю : [досвід публічних бібліотек з популяризації туристичної привабливості краю через поширення туристичної інформації та розвиток екскурсійних послуг] / Наталія Волян, Любов Жук // Бібліотечний форум: історія, теорія і практика . – 2017 . – № 04 . – С. 22 - 24 . 

 

Данилевич, Тетяна. На бібліотечній платформі "Кварталу МироТворчрсті" : [проектна діяльність в розвитку комунікації і взаємодії з різними культурними, громадськими, гуманітарними інституціями задля розвитку соціального партнерства] / Тетяна Данилевич // Бібліотечний форум: історія, теорія і практика . – 2017 . – № 02 . – С. 43 - 46 . 

 

Іванова, Наталя. Співпраця бібліотек і музеїв Мелітопольщини як ресурс розвитку освіти дорослих : [розширення функцій культурних інституцій, розробка культурних та освітніх програм для різних груп населення, партнерство з місцевими громадами] / Наталя Іванова // Бібліотечний форум: історія, теорія і практика . – 2017 . – № 02 . – С. 54 - 56 . 

 

Калініна, Наталія. Керівник за контрактом та зміни у сфері вищої освіти : [зміни щодо визначення освітньо-кваліфікаційних вимог до бібліотечних посад відповідно до новел законодавчої бази України в сфері вищої освіти та призначення керівників на посади на конкурсних засадах] / Наталія Калініна // Бібліотечний форум: історія, теорія і практика . – 2017 . – № 02 . – С. 61 . 

 

Інформаційні технології та бібліотечні фонди

 

Бондарчук, Оксана. Збереження та використання інформаційного ресурсу: традиційні та новітні підходи : [збереження документного ресурсу бібліотеки, у тому числі рідкісних видань] / Оксана Бондарчук // Бібліотечний форум: історія, теорія і практика . – 2017 . – № 03 . – С. 18 - 20 . 

 

Шубенкова, Тетяна. Бібліотечні електронні ресурси на базі фотодокументів: аналіз способів створення, збереження і надання користувачам : [специфіка формування якісного електронного ресурсу з фотозображень і представлення його в електронному середовищі для потреб користувачів] / Тетяна Шубенкова // Бібліотечний форум: історія, теорія і практика . – 2017 . – № 03 . – С. 25 - 27 . - Література: с. 27 .

 

Менеджмент; Спеціальні бібліотеки

 

Романуха, Зоя. Безбар'єрний доступ до інформації користувачів з порушеннями зору в Рівненській обласній універсальній науковій бібліотеці : [створення власних інформаційних продуктів: аудіоподкастів, колекції аудіокниг, виготовлення тактильних книг] / Зоя Романуха, Петро Поліщук // Бібліотечний форум: історія, теорія і практика . – 2017 . – № 04 . – С. 12 - 14 . - Література: с. 14 . 

 

Тверда,Тетяна. Стратегія розвитку ЦБС як запорука її успішності : [стратегічне планування ЦБС, його вплив на успішний розвиток бібліотек регіону та запоруку запроваджених і майбутніх інновацій] / Тетяна Тверда, Любов Варюхіна // Бібліотечний форум: історія, теорія і практика . – 2017 . – № 03 . – С. 33 - 35 . 

 

 

Діти

 

Баранова, Олена. Підлітки та читання: за чи проти? : [досвід роботи з популяризації читання в підлітковому середовищі] / Олена Баранова // Бібліотечний форум: історія, теорія і практика . – 2017 . – № 04 . – С. 20 - 21 . 

 

Молчанова, Світлана. Корпорація "Бібліоігротека": сервіси Веб 2.0 та партнерська взаємодія : [створення інтерактивних ресурсів для веб-сайту, ігрових завдань, мультимедійних форм для дітей] / Світлана Молчанова // Бібліотечний форум: історія, теорія і практика . – 2017 . – № 03 . – С. 8 - 9 . 

 

Нахова, Тетяна. Сучасний медіапростір: ефективні технології по залученню дітей до читання : [досвід використання бібліотекою для дітей комплексу каналів масової комунікацї для просування книги, читання та бібліотечних послуг] / Тетяна Нахова, Ірина Голенко // Бібліотечний форум: історія, теорія і практика . – 2017 . – № 03 . – С. 10 - 14 .

 

Он-лайн ресурси

 

«Бібліотечна планета» - видання є щоквартальним науково-виробничим журналом. Цей друкований орган, заснований у березні 1998 р. Національною парламентською бібліотекою України, має як суто професійний, так і суспільно-культурний характер. Він висвітлює теоретико-методологічні основи бібліотечної справи, сприяє професійному самовдосконаленню бібліотечних працівників та розробці сучасних стратегій інформаційного забезпечення різних верств суспільства. http://elib.nlu.org.ua/object.html?id=1504

 

«Бібліотечний вісник [Bìblìotečnij vìsnik]» - періодичне фахове науково-теоретичне та практичне видання, в якому висвітлюються актуальні проблеми бібліотечно-інформаційної діяльності, бібліографознавства, книгознавства, соціальних комунікацій у бібліотечно-інформаційній галузі. Журнал «Бібліотечний вісник» заснований у 1993 році Національною академією наук України та Національною бібліотекою України імені В. І. Вернадського (НБУВ). http://bv.nbuv.gov.ua/

 

 

«Библиотечное дело» - журнал видається спільно з Російською національною бібліотекою. Журнал є науково-практичним виданням, призначеним для працівників бібліотек усіх типів, присвячений дослідженню теорії і практики сучасної бібліотеки. Автори журналу - російські та зарубіжні вчені та практики. Тематика статей найрізноманітніша - питання природи читання, інформаційного аналізу, класифікацій та каталогізації фонду, бібліотечного співробітництва, етики та психології, конфліктології обслуговування. Кожен номер журналу присвячений певній темі. http://www.bibliograf.ru/

 

«Современная библиотека» - науково-практичний журнал. В журналі висвітлюються різноманітні питання розвитку бібліотечно-інформаційних установ світу. Є постійні рубрики: «Читання», «Тема», «Бібліорегіон», «Персона», «Позиція», «Ідея», «Досвід», «Події» та ін. Журнал має власний сайт, де, звернувшись до архіву, можна ознайомитися зі змістом випусків і повними текстами обраних статей. Крім цього, доступні повнотекстові PDF версії деяких номерів журналу за більш ранні роки. https://modern-lib.ru/

 

«Медиатека и мир» - журнал присвячений впровадженню в практику бібліотек нових інформаційно-комунікаційних технологій, забезпеченню доступу до інформації всіх верств населення, особливостям ІКТ на етапі побудови інформаційного суспільства. Журнал приділяє велику увагу зарубіжному досвіду. На сайті Російської державної бібліотеки можна знайти архів змісту журналу, починаючи з 2008 року. У кожному новому номері є можливість повністю прочитати кілька статей. https://www.rsl.ru/ru/editions/magazines-rgb/mediateka/

 

 

Матеріал підготовлений ІБВ ЦМБ ім. Бєлінського

 

На нашому сайті з'явився ресурс, який допоможе знайти найближчу до вас бібліотеку, дізнатися, як з нею зв'язатися і скористатися її послугами. Будемо ближче в цифровому і реальному світі!
Календар подій
ПнВтСрЧтПтСбНд
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Банери партнерів

Проверка тИЦ и PR
Центральна міська бібліотека ім. В. Г. Бєлінського

Адреса: Україна, Харків, 61058, вул. Данилевського, б. 34
Телефон: (057) 705-19-90.
Телефон: +38 097-158-98-41.
E-mail: citylibbelin@gmail.com
Розклад роботи - з 10.00 до 18.00
Вихідний день – вівторок, влітку: субота та неділя
Санітарний день – останній день місяця
Детальна контактна інформація
©Copyright ЦМБ ім. В. Г. Бєлінського
2011-2024