Перейти на украинский язык Перейти на английский язык

Програма
розвитку ЦБС Шевченківського району
міста Харкова
на 1 і 5 років

2017-2021

Презентация программы

«Бібліотеки і надалі залишаться
важливим структурним елементом
культури в суспільстві
майбутнього»
Ісмаїл Серагельдін


ЗМІСТ:

 

 

ВСТУП

Згідно зі Стратегією розвитку бібліотечної справи в Україні до 2025 року «Якісні зміни бібліотек задля забезпечення сталого розвитку України», бібліотеки України є базовим елементом культурної, наукової, освітньої, інформаційної інфраструктури країни. Бібліотеки сприяють розвитку читаючої та мислячої нації, інформаційної та мовної культури суспільства, патріотичного, правового та екологічного виховання, формування стійкого інтересу до вивчення та розуміння національної історії та культури.

Сталий розвиток демократичного громадянського суспільства, дотримання прав і свобод людини, реалізація державної політики неможливі без сучасних бібліотек.

Виходячи з цього, сучасний розвиток бібліотеки вимагає інноваційних підходів до її діяльності, інформатизації основних напрямків бібліотечної роботи.

У розвитку ЦБС Шевченківського району важливу роль відіграє постійний моніторинг, аналіз цілей та завдань, їх прив'язка до суспільних потреб.

Стратегічний план розвитку ЦБС Шевченківського району на період 2017–2021 року розроблений згідно з Конституцією України, Законом України «Про бібліотеки та бібліотечну справу» (зі змінами та доповненнями), іншими законодавчими та нормативними документами у галузі інформаційно-бібліотечної справи та щорічним аналізом роботи бібліотек ЦБС.

Концепція спрямована на посилення ролі бібліотек у соціально-економічному і духовному житті Шевченківського району та міста Харкова до 2021 року.

 

1. СУЧАСНИЙ СТАН ЦБС ШЕВЧЕНКІВСЬКОГО РАЙОНУ

На сьогодні до складу ЦБС Шевченківського району входить 7 бібліотек:

  •  Центральна міська бібліотека ім. В. Г. Бєлінського
  •  Центральна дитяча бібліотека ім. П. Панча
  •  Філія «Бібліотека сімейного читання»
  •  Філія № 11 сімейного читання
  •  Філія № 35 для дітей
  •  Філія № 17 для сліпих
  •  Філія № 22 для дорослих

 

Щорічно бібліотеки ЦБС обслуговують близько 26 300 користувачів, з відвідуваністю 173 000 од., книговидачею — 532 800 од.

Центральна міська бібліотека ім. В. Г. Бєлінського є головним методичним центром для публічних бібліотек міста. Співробітники організаційно-методичного відділу разом із провідними спеціалістами ЦМБ постійно надають методичну та практичну допомогу бібліотекам міста шляхом проведення семінарів, тренінгів, методичних годин, консультацій з різних напрямків бібліотечно-інформаційної діяльності бібліотек, стажувань молодих спеціалістів. Організовують виїзди з метою надання практичної допомоги бібліотекам міста (8 за рік). Щорічно методисти надають понад 100 консультацій працівникам бібліотек та ЦБС Шевченківського району і ЦБС міста, проводять 2 міських семінари,16 методичних годин з різноманітних питань бібліотечно-інформаційної роботи.

Важливою ділянкою організаційно-методичної роботи є надання інформацій та аналітичних довідок для Департаменту культури міської ради і обласних бібліотек з різних питань діяльності бібліотек міста.

Спеціалісти ОМВ центральної міської бібліотеки співпрацюють з Обласним науково-методичним центром підвищення кваліфікації працівників культосвітніх закладів, з науковими відділами ХДНБ ім. В. Г. Короленка й обласних бібліотек міста Харкова.

У бібліотеках активізовано впровадження в практику роботи нових інформаційних технологій. 2006 року почалася реалізація міської програми «Корпоративна мережа масових бібліотек м. Харкова 2005‒2006 рр. Упровадження нових інформаційних технологій». Відповідно до реалізації проекту була створена Корпоративна мережа міських масових бібліотек м. Харкова. У корпорацію увійшли і були об'єднані в локальну мережу на основі АІБС Absotheque Unicode ЦБ дев'яти районів міста та ГСМТБ ім. К. С. Станіславського.

Усю координаційну та методичну роботу з реалізації цієї програми, з навчання фахівців бібліотек комп'ютерної грамотності та роботі в АІБС проводить ЦМБ ім. В. Г. Бєлінського, як базовий центр. Технічна реалізація програми стала можлива завдяки фінансовій підтримці Департаменту культури Харківської міської ради.

Співробітники ЦБС беруть активну участь у створенні корпоративного електронного каталогу. З 2016 року Електронний каталог Корпоративної мережі публічних бібліотек міста Харкова «PUBLIBNET» розміщено на офіційному сайті ЦБС, він став доступним зовнішнім користувачам. На 30.06.2016 року Електронний каталог Корпоративної мережі публічних бібліотек міста Харкова містить 90 168 записів.

З 2010 року працівники ЦБС активно беруть участь у конкурсах Програми «Бібліоміст», яка сприяє модернізації бібліотек, забезпеченню бібліотек України комп'ютерною технікою. В одному з проектів у Конкурсі «Організація нових бібліотечних послуг з використанням вільного доступу до Інтернет» ми досягли успіху: ЦМБ ім. В. Г. Бєлінського і три бібліотеки ЦБС Шевченківського (Дзержинського) району (ЦДБ ім. П. Панча, бібліотека сімейного читання, бібліотека сімейного читання № 11) виграли грант, за яким 2011 року отримали 15 комп'ютерів з ліцензійним програмним забезпеченням, 15 веб-камер, 4 принтери, 4 сканери.

У бібліотеках Шевченківської ЦБС працюють інтернет-центри, де вільний доступ в інтернет надано читачам бібліотек, діють інтерактивні центри допомоги громадянам «Громада-бібліотека-влада». Кваліфіковані фахівці із задоволенням приходять на допомогу користувачам. У стінах бібліотек проходять індивідуальні заняття з основ комп'ютерної грамотності для літніх людей «Комп'ютерний лікнеп».

Офіційний сайт ЦМБ ім. В. Г. Бєлінського ЦБС Шевченківського району функціонує з кінця 2011 року. Кількість переглядів сайту за 2015 р. склало — 81 080, відвідувачів — 28 843.

Діє віртуальна довідкова служба.

Кожна бібліотека ЦБС має сторінки в соціальних мережах: з 2013 року ВКонтакте, Мой мир і Facebook.

2015 року створено тематичний блог «Души прекрасные порывы ...», де публікують творчі роботи читачів ЦБС.

Централізовану бібліотечну систему Шевченківського району відрізняє різноманіття форм дозвільної та просвітницької діяльності. Тільки 2016 року в бібліотеках району та за їх межами було проведено 324 масові заходи, на яких були присутні 5922 відвідувачі.

Читачі бібліотек Шевченківського району впевнені, що бібліотека — не тільки місце, де можна почитати книжку, але й дім творчості, у якому влаштовують виставки, покази, концерти, тренінги та майстер-класи. Основні «зірки» — це творчі читачі бібліотек.

Протягом п'яти років ЦМБ ім. В. Г. Бєлінського проводить літературний конкурс духовно-філософської та громадянської поезії (прози) «Человек. Судьба. Эпоха». Щорічно видають альманах «Человек. Судьба. Эпоха».

Багато років у бібліотеці працює літературно-музична вітальня «Слобожанщина». Щочетверга проходять цікаві зустрічі з відомими письменниками, науковцями, краєзнавцями і музикантами міста.

Клуби «Собеседник», «Лада», «Литterra», «Нива» пропонують усім шанувальникам літератури та мистецтва захоплюючі лекції, музичні вечори.

За підсумками щорічного творчого конкурсу «Грани мастерства» міжнародного жіночого клубу духовного спілкування «Лада» видають літературно-художній альманах «Я — женщина...».

2016 року був започаткований та успішно пройшов фестиваль молодих авторів з усієї країни «Харківград».

Основні проблеми:

Поряд з певними досягненнями у сфері бібліотечної справи існує ціла низка проблем, що потребують рішення.

1.1. Стан фондів бібліотек Шевченківського району

Загальний фонд бібліотек ЦБС Шевченківського району на 01. 07. 2016 р. становить 305 117 примірників.

Зміст фонду — універсальний. ЦМБ та бібліотеки-філії для дорослих укомплектовані фондами, які розраховані на задоволення інформаційних потреб дорослих читачів, ЦДБ та філії для дітей — обслуговують маленьких читачів та підлітків, бібліотеки сімейного читання — мають відділи дитячої літератури і літератури для дорослих.

Спеціальний фонд має бібліотека-філія № 17 для сліпих — літературу шрифтом Брайля, озвучену літературу на різних носіях.

2015 року надходження у фонди бібліотек ЦБС становили 2407 примірників. Якісним показником формування фонду є його оновлюваність (рекомендований мінімальний норматив — 5 %). Станом на 2015 рік цей показник менш за 1 %. Основну частину нових надходжень становлять подаровані видання (зокрема 51 примірник шрифтом Брайля), що не в достатньому рівні задовольняє читацький попит користувачів.

1.2. Стан матеріально-технічної бази бібліотек Шевченківського району

Загальна площа приміщень — 1652,5 кв. м. Для зберігання фондів — 470, 5 кв. м. Для обслуговування користувачів — 909,6 кв. м

Бібліотеки ЦБС оснащені комп'ютерною та копіювально-розмножувальною технікою. Кількість комп'ютерів становить 54 одиниці. Зокрема з доступом до інтернету — 52. Кількість копіювально-розмножувальної техніки — 27. Всі бібліотеки ЦБС мають доступ в інтернет. Автоматизованих місць для користувачів — 26.

Відчувається брак сучасного обладнання (комп’ютерної техніки, робочих столів, кондиціонерів), систем пожежно-охоронної сигналізації, кліматичного контролю. Приміщення бібліотек не оснащені системами охорони і сучасним обладнанням для обслуговування інвалідів та інших маломобільних категорій населення.

Є потреба в косметичному ремонті Бібліотеки сімейного читання; ремонту потребує підлога в Центральній міській бібліотеці ім. В. Г. Бєлінського.

1.3. Кадрове забезпечення

Штат ЦБС Шевченківського району — 48 працівників. З них мають вищу освіту — 46. Зокрема за фахом — 40.

Використання сучасних комп'ютерних технологій висуває нові вимоги до підготовки і перепідготовки кадрів.

Спостерігається кадрова стагнація, спричинена зростанням кількості пенсіонерів, які працюють.

 

2. СТРАТЕГІЧНІ НАПРЯМКИ ДІЯЛЬНОСТІ БІБЛІОТЕК ЦБС ШЕВЧЕНКІВСЬКОГО РАЙОНУ МІСТА ХАРКОВА

 

  • 1. Розвиток ЦБС. Бібліотеки в житті міста
  • 2. Організація обслуговування користувачів бібліотеками ЦБС
  • 3. Актуалізація фондів бібліотек ЦБС
  • 4. Інформатизація. Надання електронних ресурсів користувачам міста
  • 5. Розвиток кадрового потенціалу
  • 6. Стратегія зовнішніх зв'язків, співпраця, спонсори

 

1. Розвиток ЦБС. Бібліотеки в житті міста

1.1. Діяльність ЦБС Шевченківського району залучена до соціального життя міста та є важливою складовою культурного та інформаційного простору Харкова.

1.2. Публічні бібліотеки загальнодоступні для всіх категорій користувачів. Вони забезпечують конституційне право громадян на вільний доступ до інформаційних ресурсів, задоволення їхніх культурних, освітніх, професійних, особистих потреб.

1.3. Інформаційне обслуговування інвалідів зору забезпечує єдина в місті спеціальна бібліотека для сліпих № 17 ім. Гіршмана. Вона задовольняє потреби інвалідів у читанні та інформації та наближує книгу до місця їх перебування, роботи, мешкання.

1.4. Сучасна бібліотека завжди вчасно реагує на соціальні зміни, активно співпрацює з органами місцевої влади, взаємодіє з партнерами по культурній діяльності, з громадськими організаціями, засобами масової інформації, розвиває творчі зв’язки з діячами культури, мистецтва.

Кроки втілення:

  • Збереження і зміцнення чинної системи публічних бібліотек міста; подальша їх адаптація до змін, умов обслуговування, максимальне використання ще не реалізованих можливостей.
  •  Безперервність модернізації бібліотек.
  •  Якісні зміни в технології обслуговування читачів, ресурсній та матеріально-технічній базі бібліотек.
  •  Особлива увага — обслуговуванню інвалідів зору, задоволення їхніх інформаційних потреб, комплектування бібліотеки-філії № 17 літературою шрифтом Брайля, технічними засобами та пристроями, а також програмним забезпеченням, що дозволяють читачам-інвалідам отримувати доступ до інформації як у друкованому так і в електронному форматі.
  •  Розширення меж бібліотечного обслуговування, як локальних, так і віддалених користувачів за допомогою сайту бібліотеки, соціальних мереж, блогів, віртуальної довідкової служби тощо.
  • Збільшення обсягів фінансування бібліотек.

 

2. Організація обслуговування користувачів у бібліотеках ЦБС

2.1. Діяльність бібліотек ЦБС ґрунтується на принципах безкоштовності і загальнодоступності.

2.2. Публічна бібліотека забезпечує права на доступ до інформації та досягненням вітчизняної і світової культури особливим групам населення: людям, що мають обмеження по здоров’ю (інваліди зору, слуху, інваліди інших категорій та інші соціально незахищені групи).

2.3. Вдосконалення діяльності бібліотек як культурних центрів: відродження кращих традицій духовності, толерантності, різноманіття української культури і культури Харківщини, розвиток різних форм роботи для розкриття творчого потенціалу читачів, співпраця з установами культури та освіти.

2.4. Дитячі бібліотеки та бібліотеки сімейного читання, повинні бути центрами інформаційного та комунікаційного забезпечення в питаннях освіти і самоосвіти, в духовному та естетичному розвитку дітей.

2.5. Розвиток інформаційної культури користувачів.

Кроки втілення:

  • Оптимізація розпорядку роботи з позиції зручності для користувачів, відкритість бібліотечних фондів, комплекс форм обслуговування для віддалених користувачів з надання копій документів на будь-якому носії (ЕДД).
  • Забезпечення доступу до Корпоративного електронного каталогу.
  • Участь бібліотек ЦБС в організації змістовного дозвілля громадян, що сприяє розвитку їхніх творчих здібностей, залучає до культурної спадщини (літературні та мистецькі конкурси, зустрічі з письменниками, митцями, просто цікавими людьми; різноманітні клуби).
  • Організація спеціальних уроків, семінарів, тренінгів з користування комп’ютером, навчання читачів основам роботи з Інтернетом, з електронними ресурсами, з навчальними програмами.

 

3. Актуалізація фондів бібліотек ЦБС

3.1. Фонд публічної бібліотеки, яка обслуговує всі категорії місцевого населення, є універсальним за змістом, забезпечує соціальні гарантії населення на доступ до інформації, повинен відповідати потребам і запитам користувачів та постійно оновлюватись.

3.2. Повноцінне і якісне обслуговування населення припускає наявність у фондах публічних бібліотек достатньої кількості сучасної періодики і книжкової продукції центральних і місцевих видавництв і краєзнавчих документів.

3.3. Безпека бібліотечних фондів.

Кроки втілення:

  • Під час формування бібліотечних фондів розвивати систему комплектування, яка гармонійно поєднує традиційні джерела (книжкові магазини) і нові: книготорговельні фірми, спеціалізовані книготорговельні структури на базі видавництв і видавничих організацій, спонсорську допомогу.
  • Співпрацювати з місцевими видавництвами.
  • Регулярно проводити обстеження бібліотек з метою визначення рівня технічних засобів охорони, стану захищеності приміщень, фондів, навчання персоналу по роботі в надзвичайних ситуаціях (пожежа, затоплення), обладнати бібліотеки сучасними комплексами технічних засобів безпеки, їх постійне вдосконалення і забезпечення безперебійної роботи.

 

4. Інформатизація. Надання електронних ресурсів користувачам міста

4.1. Цілеспрямована діяльність зі створення і використання у всіх сферах бібліотечної діяльності провідних інформаційних технологій з метою вдосконалення інформаційно-бібліотечного обслуговування читачів.

4.2. Якісно нова система обслуговування користувачів, що забезпечує оперативність, адекватність і повноту задоволення інформаційних потреб.

4.3. Бібліотеки ЦБС — центри доступу до інформаційних ресурсів України, світу.

Кроки втілення:

  • Забезпечити доступ населення до соціально значущої інформації через бібліотеки, приділення уваги вихованню інформаційної культури користувачів, розширення асортименту бібліотечно-інформаційних послуг.
  • Організувати довідково-бібліографічне обслуговування в автоматизованому режимі за допомогою «Корпоративного електронного каталогу».
  • Пропагувати інтерактивні центри служби інформаційної допомоги громадянам «Громада — бібліотека — влада».
  • Створити краєзнавчий електронний ресурс: тематичні бази даних, що відображають напрямки розвитку місцевої громади, її історичну пам'ять.
  • Запровадити віртуальне інформаційне обслуговування за допомогою Інтернет, через офіційний сайт та інші ресурси.
  • Сприяти інтеграції в міжбібліотечний інформаційний простір.
  • Розвивати корпоративну співпрацю, яка передбачає об'єднання зусиль публічних бібліотек міста зі створення та використання інформаційних та інших ресурсів, упровадження нових технологій (Корпоративна мережа публічних бібліотек міста Харкова).

 

5. Розвиток кадрового потенціалу

5.1. Реалізація стратегії неможлива без відповідних кадрів, адаптації знань і навичок бібліотечних працівників до нових, швидко змінюваних вимог суспільства.

Кроки втілення:

  • Далі розвивати інноваційну політику бібліотечного обслуговування населення за допомогою багаторівневої системи підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників бібліотек.
  • Особливе місце приділяти підготовці кадрів для роботи у сфері інформаційних технологій, адаптація знань і навичок бібліотечних працівників до нових, швидко змінюваних вимог суспільства.
  • Упроваджувати систему дистанційного навчання бібліотечних працівників через вебінари і on-line-конференції.
  • Залучати активних творчих молодих фахівців.
  • Організовувати і проводити професійні конкурси.

 

6. Стратегія зовнішніх зв'язків, співпраця, спонсори

6.1. Розвиток громадської активності, співпраця з різними організаціями особливо актуальні сьогодні і сприятливо впливають на діяльність бібліотек. Успіх бібліотеки багато в чому залежить від того, наскільки вдало збудовані її взаємини в зовнішньому середовищі.

Кроки втілення:

  • Встановити взаємини з владою з метою лобіювання професійних інтересів бібліотекарів на всіх рівнях.
  • Розвивати співпрацю з музеями міста, творчими спілками, громадськими об'єднаннями.
  • Надалі співпрацювати з міжнародними організаціями.
  • Випускати різного роду бібліотечні новини, публікації, рекламу бібліотеки.

 

 

3. СТРАТЕГІЧНІ НАПРЯМКИ РОЗВИТКУ 2017–2018 РОКІВ

1. Провести діагностику та заправку вогнегасників, придбати вогнегасники, провести замір опору пожежної безпеки.

2. Встановити захисну сигналізацію для забезпечення збереження бібліотечних фондів і комп'ютерної техніки та іншого обладнання.

3. Забезпечити технічне оснащення бібліотек сучасним обладнанням, зокрема для обслуговування інвалідів(за наявності коштів): жорсткий диск 2.5 USB3.0 500Gb WD Elements Portable Black(WDBUZG5000ABK-EESN)(ф.17); навушники Gembird MHS-402; Web камера Logitech C270 HD (960-001063); Маршрутизатор Mikrotik RB951-2HND; монітор ДСВ 19 Samsung S 19F350H (LS19F350HNIXCI); жорсткий диск 3.5" SATA 500Gb WD Blue (WD5000AZLX); комп’ютерна миша Logitech M90 Dark (910-001794); Клавіатура Sven Standart 303 White USB; блок живлення 400W AeroCool VX 400 (4713105953541); модуль пам’яті DDR2 2Gb 800MHz GoodRam (GR800D264L6/2G) (філія № 17).

4. Організувати обслуговування комп’ютерної та копіювальної техніки (діагностика, ремонт); заправку картриджів для принтерів.

5. Продовжити роботу над створенням Корпоративного електронного каталогу та бази даних читачів.

6. Придбати Модуль «Пошук одним рядком — ABSOPAC DISCOVERY» для корпоративної мережі.

7. Продовжити роботу Інтерактивні центри служби інформаційної допомоги громадянам «Громада — бібліотека — влада».

8. Регулярно проводити індивідуальні та групові заняття з основ комп’ютерної грамотності літніх людей «Комп’ютерний лікнеп».

9. Удосконалити роботу офіційного сайту та відкрити нові сторінки та служби.

10. Зробити більш оперативною службу віртуальної довідки.

11. Підготувати й провести конкурси:

  • Міський літературний конкурс «Человек. Судьба. Эпоха» за підтримки Департаменту культури Харківської міської ради. За результатами конкурсу — видати альманах.
  • Творчий міжнародний конкурс «Грани мастерства». За результатами конкурсу — видати альманах «Я — женщина» (за підтримки спонсорів).

12. Провести загально районну рекламну кампанію до Всеукраїнського дня бібліотек.

13. Взяти участь у Всеукраїнському щорічному конкурсі «Книгоманія» разом зі школами району.

14. Активізувати роботу бібліотечних клубів ЦБС: Літературно-музична вітальня «Слобожанщина»; Жіночий клуб «Лада»; Клуб-лекторій «Собеседник»; Літературний клуб «Литterra»; Літературна студія «Нива» (ЦМБ); Клуб цікавих зустрічей «В кругу друзей» (ф.22); Хобі-центр (С/Ч); Дитячий краєзнавчий клуб «Юний етнограф» (ф. 11); Дитячий ляльковий театр «Книга. Кукла. Буратино»; Клуб практичної психології (ЦДБ)

15. Організувати: піар-акції, конкурси (зокрема для публічних бібліотек міста Харкова), рекламу бібліотек ЦБС.

16. Продовжити роботу навчального циклу «Авторська школа» з викладання авторської майстерності для молоді міста.

17. Співпрацювати з ОМНЦ підвищення кваліфікації працівників культури.

18. Провести косметичний ремонт Бібліотеки сімейного читання; ремонт підлоги в Центральній міській бібліотеці ім. В. Г. Бєлінського(за наявності коштів).

19. Співпрацювати з Харківською державною академією культури.

 

4. СТРАТЕГІЧНІ НАПРЯМКИ НА 2017–2021 РОКИ

1. Зберегти мережу ЦБС.

2. Оновити парк персональних комп'ютерів і придбати нове програмне забезпечення з різних напрямків бібліотечної діяльності(за наявності коштів).

3. Підключити бібліотеки району до оптоволоконного швидкісного інтернету.

4. Оптимізувати і модернізувати систему обслуговування (електронна книговидача, електронна доставка документів).

5. Перевести карткові каталоги в електронний вигляд.

6. Створити повнотекстову краєзнавчу базу і ЕДД з дотриманням авторських прав.

7. Щорічно проводити професійні конкурси серед публічних бібліотек міста Харкова.

8. Співпрацювати з міжнародними організаціями IREX (Рада міжнародних наукових досліджень та обмінів), Представництвом ЄС в Україні.

9. Координувати діяльність бібліотек різної відомчої підпорядкованості, активізувати роботу зі створення сукупних інформаційних ресурсів, їх ефективного використання для поліпшення інформаційного обслуговування населення.

10. Розвивати і розширювати інформаційні можливості сайту та інших інтернет-ресурсів.

11. Придбати бібліотечні меблі (комп'ютерні столи) за наявності коштів.

На нашому сайті з'явився ресурс, який допоможе знайти найближчу до вас бібліотеку, дізнатися, як з нею зв'язатися і скористатися її послугами. Будемо ближче в цифровому і реальному світі!
Календар подій
ПнВтСрЧтПтСбНд
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Банери партнерів

Проверка тИЦ и PR
Центральна міська бібліотека ім. В. Г. Бєлінського

Адреса: Україна, Харків, 61058, вул. Данилевського, б. 34
Телефон: (057) 705-19-90.
Телефон: +38 097-158-98-41.
E-mail: citylibbelin@gmail.com
Розклад роботи - з 10.00 до 18.00
Вихідний день – вівторок, влітку: субота та неділя
Санітарний день – останній день місяця
Детальна контактна інформація
©Copyright ЦМБ ім. В. Г. Бєлінського
2011-2024