Перейти на украинский язык Перейти на английский язык

Центральна міська бібліотека
ЦБС Шевченківського району м. Харкова

«Закон життя - це боротьба»

«Закон життя - це боротьба»«Закон життя - це боротьба»;«Закон життя - це боротьба»;

Бібліотека-філія № 35 для дітей пропонує переглянути літературний відео-огляд «Закон життя - це боротьба» до 155 річчя від дня народження Фелікса Зигмунда Зальтена, австрійського прозаїка, літературного критика, журналіста.
Зальтен - автор цілого ряду романів, новел, драм, оповідань, статей, нарисів, проте найважливішою книжкою його життя стала невелика повість «Бембі». Казка «Бембі» розкриває перед читачем життя лісових мешканців у його суперечливій різноманітності. З одного боку, ліс сповнений масою див, незбагненних для розуму, різнобарв'я галявини, візерунок на крилах метелика, таємнича мова звірів і птахів створюють перед читачем світ, здавалося б, ідеальний, але, з іншого боку, світ «Бембі» існує за суворими законами боротьби. Враження першого дня щойно народженого оленятка «Бембі» - вбивство миші тхором, бійка яструбів за їжу, страх і жорстокість лісових мешканців. Але такий незмінний спосіб життя лісу, він звичний для героїв казки. «Бембі» з ним примиряється, але не звикає до нього. 
Доброта, шляхетність і співчуття - якості, притаманні йому і його роду. Справжньою проблемою в житті лісу є постійна незрима присутність людини. Людина у казці наводить жах. «Вона» - безіменна - розставляє незчисленні пастки та сильця, від її смертоносної зброї та вишколених зрадників - собак неможливо сховатися. Страх і покора спотворюють душі героїв казки.

«Закон життя - це боротьба»«Закон життя - це боротьба»;«Закон життя - це боротьба»;

«Страшне не вбивство, - скаже старий олень, батько «Бембі», дивлячись на розтерзану переконаним у своїй правоті псом лисицю, - страшна віра в те, що говорила собака. Вони лісові мешканці вірять у її всемогутність і живуть у постійному страху. Вони ненавидять її та зневажають себе і мовчки приймають загибель від її руки!». 
Зальтен переконаний у можливості розумного спілкування з живою природою, хоча «Вона» в казці показана лише суто як носій лихої, руйнівної, фатальної стихії. Спроба дружби її та дітей лісу приречена на трагічну невдачу те, що контакт людини і природи не показаний у книзі, не свідчить про його неможливість. Книга прагне спонукати читача до пошуку шляхів досягнення такого контакту. Справжній мисливець повинен бути добрим, повинен знати, як своє, рідне, життя природи, ліс, поле, болото, озеро. Книга Зальтена показує, що ліс готовий прийняти доброту людини, якщо це істинна доброта, котра поширюється на всіх його мешканців, а не порожня сентиментальність - блакитний бантик на шиї прирученого оленятка. «Закон життя - це боротьба», - скаже у фіналі казки змужнілий «Бембі». Але розуміння цього закону не робить «Бембі» жорстоким - його серце назавжди зостанеться відкритим для добра. 


На нашому сайті з'явився ресурс, який допоможе знайти найближчу до вас бібліотеку, дізнатися, як з нею зв'язатися і скористатися її послугами. Будемо ближче в цифровому і реальному світі!
Календар подій
ПнВтСрЧтПтСбНд
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Банери партнерів

Проверка тИЦ и PR
Центральна міська бібліотека централізованої бібліотечної системи Шевченківського району м. Харкова

Адреса: Україна, Харків, 61058, вул. Данилевського, б. 34
Телефон: (057) 705-19-90.
Телефон: +38 096-860-08-20.
E-mail: citylibbelin@gmail.com
Розклад роботи - з 10.00 до 18.00
Вихідний день – вівторок, влітку: субота та неділя
Санітарний день – останній день місяця
Детальна контактна інформація
©Copyright ЦМБ ЦБС Шевченківського району м. Харкова
2011-2024