Перейти на украинский язык Перейти на английский язык

Центральна міська бібліотека
ЦБС Шевченківського району м. Харкова

«І вогник, ним засвічений, не згасає»

«І вогник, ним засвічений, не згасає»«І вогник, ним засвічений, не згасає»

Цього року виповнюється 255 років від дня народження Івана Петровича Котляревського і Центральна міська бібліотека підготувала віртуальну виставку «І вогник, ним засвічений, не згас» з найвідомішими творами Івана Котляревського
Іван Петрович Котляревський, постать, яка назавжди увійшла в пантеон української літератури, його життя було тісно пов'язане з Україною, її історією та культурою. Син дрібного чиновника, Котляревський здобув освіту в Полтавській духовній семінарії, однак духовна кар'єра його не приваблювала. Після закінчення семінарії він пройшов шлях від канцеляриста до військового, а згодом і викладача. Ці різноманітні життєві досвіди збагатили його внутрішній світ і стали безцінним матеріалом для майбутньої творчості.

«І вогник, ним засвічений, не згасає»

Саме спілкування з простим народом, його мовою та звичаями, стало фундаментом для формування Котляревського як письменника. Він глибоко поважав народну мудрість, гумор і сатиру, які згодом стали невід'ємними рисами його творів.
Найвизначнішим досягненням Котляревського стала його бурлескна поема «Енеїда», написана живою українською народною мовою. Цей твір став справжнім проривом у розвитку української літератури, адже поет використав живі народні мотиви та гумор для переказу давньоримської епопеї Вергілія. «Енеїда» Котляревського стала не лише літературним шедевром, а й важливим внеском у становлення української літературної мови.
Крім «Енеїди», письменник написав низку п’єс, зокрема «Наталку Полтавку», яка стала першою українською національною комедією. У своїх творах Котляревський змальовував життя українського села, його звичаї та побут, висміював вади людської натури та соціальні проблеми. Його твори були просякнуті гумором, сатирою та любов'ю до рідної землі.


На нашому сайті з'явився ресурс, який допоможе знайти найближчу до вас бібліотеку, дізнатися, як з нею зв'язатися і скористатися її послугами. Будемо ближче в цифровому і реальному світі!
Календар подій
ПнВтСрЧтПтСбНд
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Банери партнерів

Проверка тИЦ и PR
Центральна міська бібліотека централізованої бібліотечної системи Шевченківського району м. Харкова

Адреса: Україна, Харків, 61058, вул. Данилевського, б. 34
Телефон: (057) 705-19-90.
Телефон: +38 096-860-08-20.
E-mail: citylibbelin@gmail.com
Розклад роботи - з 10.00 до 18.00
Вихідний день – вівторок, влітку: субота та неділя
Санітарний день – останній день місяця
Детальна контактна інформація
©Copyright ЦМБ ЦБС Шевченківського району м. Харкова
2011-2024