Перейти на украинский язык Перейти на английский язык

Центральна міська бібліотека
ЦБС Шевченківського району м. Харкова

«Буковинський Кобзар»

«Я наш народ цілим серцем люблю, 
і душа моя віщує, що його велика доля жде».
Юрій Федькович

«Буковинський Кобзар»«Буковинський Кобзар»

Так хто ж він?
- Простолюдин, яким себе завжди вважав?; 
Або непроста людина не з простого роду (батько Адальберт де Гординський був ополяченим шляхтичом, а мати – донькою православного священника)?;
Офіцер у цісарському війську, куди завербувався у 1852 році під тиском батька,  но у військових діях прямої участі не брав?;
Німецький письменник, бо ж німецька культура ніколи не була для нього чужою, а багато його творів були написані німецькою мовою, якою він продовжував користуватись все життя?;
Епігон Шевченка, як скажуть про нього деякі дослідники його творчості?;
Або самобутній автор, який міг говорити з народом про те, що його пекло і боліло?

«Буковинський Кобзар»«Буковинський Кобзар»

Ви зможете відповісти на всі ці питання, відвідавши Бібліотеку-філію № 17, в якій діє виставка, присвячена нелегкому та часом загадковому життєвому шляху і яскравій та колоритній творчості цієї людини. До 190-річчя від дня народження Юрія Адальбертовича Федьковича.
Юрій Федькович, письменник, почесний член НТШ, багаторічний редактор видавництва товариства «Просвіта» у Львові народився на буковинській Гуцульщині, де літератури українською, чи то руською, мовою практично не було, і став символом українського відродження Буковини.
Став першим світським учителем на Гуцульщині, написав перший на Буковині «Букварик для господарських діточок», і першим же заговорив  про потребу створення українського правопису….
Майже все життя тривала його боротьба за національну ідентичність народу, «загубленого на західних кресах великої України, роздертої навпіл двома найбільшими світовими імперіями Австрійською і Російською. Народу, у якого забрано усе: гори, явори, ліси й полонини, навіть ім’я»
І він переміг!
Пам’ять його увічнена літературно-меморіальним музеєм у Чернівцях і в райцентрі Путила, портретами, пам’ятниками, науковими дослідженнями, романами, гуцульськими фестинами і літературно-мистецьким святом «Шовкова косиця».
Його ім’я носить Чернівецький національний університет - місце, де «переплелись строкаті ідеї видатних постатей Буковини».
У нашій бібліотеці ви зможете познайомитися з книгами про життя та творчість письменника, з його творами у різних форматах (плоскодрукарському, електронному, аудіо), а також подивитися фільм про нього. «Юрій Федькович. Школа його життя».
Завжди вам раді!


На нашому сайті з'явився ресурс, який допоможе знайти найближчу до вас бібліотеку, дізнатися, як з нею зв'язатися і скористатися її послугами. Будемо ближче в цифровому і реальному світі!
Календар подій
ПнВтСрЧтПтСбНд
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Банери партнерів

Проверка тИЦ и PR
Центральна міська бібліотека централізованої бібліотечної системи Шевченківського району м. Харкова

Адреса: Україна, Харків, 61058, вул. Данилевського, б. 34
Телефон: (057) 705-19-90.
Телефон: +38 096-860-08-20.
E-mail: citylibbelin@gmail.com
Розклад роботи - з 10.00 до 18.00
Вихідний день – вівторок, влітку: субота та неділя
Санітарний день – останній день місяця
Детальна контактна інформація
©Copyright ЦМБ ЦБС Шевченківського району м. Харкова
2011-2024