Перейти на украинский язык Перейти на английский язык

Центральна міська бібліотека
ЦБС Шевченківського району м. Харкова

«Стоп, гепатит!»

«Стоп, гепатит!»

Щорічно 28-го липня відзначається Всесвітній день боротьби з гепатитом. Бібліотека-філія № 22 у рамках онлайн-проєкту #HELP_inform до цієї дати пропонує інформацію про дане захворювання, шляхи його поширення  і можливу профілактику.
Вірус гепатиту А (HAV) передається при споживанні забруднених продуктів харчування та води або при прямому контакті з інфікованою людиною.  Майже всі люди повністю одужують від гепатиту А з довічним імунітетом.  Для профілактики гепатиту А є безпечна і ефективна вакцина.
Згідно з оцінками 2016 року, 240 мільйонів чоловік хронічно інфіковані вірусом гепатиту В. Він є вірусною інфекцією, що вражає печінку і здатний викликати як гостру, так і хронічну хворобу.  Захворювання можна запобігти за допомогою наявної в даний час безпечної та ефективної вакцини. Вона була розроблена у 1982 році і її ефективність становить 95%.

«Стоп, гепатит!»

Гепатит C - це хвороба печінки, що викликається вірусом гепатиту C. У даному випадку вірус може викликати як гостру, так і хронічну інфекцію гепатиту, яка варіюється по тяжкості від легкої хвороби, яка триває кілька тижнів, до серйозної довічної хвороби.  Вакцини від гепатиту C не існує.
Гепатит Е, також хвороба печінки, що викликається вірусом, відомим як вірус гепатиту Е (ВГЕ).  Як правило, захворювання самовиліковується, але в деяких випадках може розвиватися в швидкоплинний гепатит (гостру печінкову недостатність). В Китаї була розроблена і отримала ліцензію вакцина для профілактики вірусної інфекції гепатиту Е, але вона поки не є доступною повсюдно.
Вірус гепатиту Е передається фекально-оральним шляхом, головним чином через контаміновану воду, проте були виявлені і інші шляхи передачі: споживання недостатньо термічно обробленого м’яса або м’ясних продуктів, отриманих від інфікованих тварин; переливання інфікованих продуктів крові та вертикальна передача від вагітної жінки її плоду.

«Стоп, гепатит!»

Для усіх типів вірусного гепатиту існують певні правила, дотримання яких допоможе уникнути інфікування і розвитку захворювань:
– обов’язково дотримуватися правил гігієни – мити руки після кожного відвідування туалету, після приходу з вулиці і перед їдою; підтримувати чистоту в приміщеннях;
– не вживати некип’ячену воду з незнайомих джерел, овочі і фрукти перед вживанням обов’язково ретельно мити в чистій проточній воді;
– уникати контактів з кров’ю інфікованої людини (індивідуальними мають бути манікюрні ножиці, бритвені прилади, зубні щітки і так далі), при проведенні медичних маніпуляцій обов’язковим є використання одноразових шприців.
При підозрі на вірусний гепатит чи при отриманому ПОЗИТИВНОМУ результаті швидкого тесту на маркери вірусних гепатитів пацієнту необхідно звернутися до сімейного лікаря та отримати направлення на консультацію лікаря-інфекціоніста
Бережіть себе і своїх близьких!
Про особливості захворювання і профілактику дізнайтесь більше на сайтах:
 


На нашому сайті з'явився ресурс, який допоможе знайти найближчу до вас бібліотеку, дізнатися, як з нею зв'язатися і скористатися її послугами. Будемо ближче в цифровому і реальному світі!
Календар подій
ПнВтСрЧтПтСбНд
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Банери партнерів

Проверка тИЦ и PR
Центральна міська бібліотека централізованої бібліотечної системи Шевченківського району м. Харкова

Адреса: Україна, Харків, 61058, вул. Данилевського, б. 34
Телефон: (057) 705-19-90.
Телефон: +38 096-860-08-20.
E-mail: citylibbelin@gmail.com
Розклад роботи - з 10.00 до 18.00
Вихідний день – вівторок, влітку: субота та неділя
Санітарний день – останній день місяця
Детальна контактна інформація
©Copyright ЦМБ ЦБС Шевченківського району м. Харкова
2011-2024