Перейти на украинский язык Перейти на английский язык

«Актуалізація бібліотечних фондів у зв'язку зі збройною агресією російської федерації проти України»

семінар «Актуалізація бібліотечних фондів у зв'язку зі збройною агресією російської федерації проти України»

25 січня 2023 року співробітники Центральної міської бібліотеці Бєлінського та бібліотек-філій ЦБС Шевченківського району відвідали семінар «Актуалізація бібліотечних фондів у зв'язку зі збройною агресією російської федерації проти України». Захід своєчасно організовано Департаментом культури Харківської міської ради для керівників та працівників централізованих бібліотечних систем міста Харкова.
Міністерство культури та інформаційної політики України спільно з консультативно-дорадчим органом – Радою з питань розвитку бібліотечної справи, розробили рекомендації щодо актуалізації бібліотечних фондів у зв’язку зі збройною агресією Російської Федерації проти України
Доповіла Наталія Іванівна Шостко, директор Харківської обласної універсальної наукової бібліотеки, яка входить до складу Ради з питань розвитку бібліотечної справи і безпосередньо брала участь в розробці рекомендацій. 

семінар «Актуалізація бібліотечних фондів у зв'язку зі збройною агресією російської федерації проти України»

Відповідно до статті 11 Закону України «Про бібліотеки і бібліотечну справу» бібліотеки України є складовою частиною інформаційної системи держави, а бібліотечні ресурси – складовою частиною інформаційних ресурсів держави.
В умовах російсько-української війни зберігати в бібліотечних фондах види документів, зазначених у рекомендаціях, є неприпустимим з точки зору інформаційної безпеки нашої країни та впливу на суспільну свідомість громадян. 
Рекомендовано не залишати в бібліотечних фондах видання: які пропагують війну, національну та релігійну ворожнечу, зміну шляхом насильства конституційного ладу або територіальної цілісності України, які містять виправдовування, визнання правомірною, заперечення  збройної агресії російської федерації проти України, які глорифікують осіб, які здійснювали збройну агресію російської федерації проти України.

семінар «Актуалізація бібліотечних фондів у зв'язку зі збройною агресією російської федерації проти України»

Рекомендовано не залишати в бібліотечних фондах видання: внесені до Переліку книжкових видань, зміст яких спрямований на ліквідацію незалежності України, пропаганду насильства, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, вчинення терористичних актів, посягання на права і свободи людини, що ведеться Державним комітетом телебачення і радіомовлення України та оприлюднюється на його офіційному вебсайті: https://cutt.ly/CHD24vq
Рекомендовано не залишати в бібліотечних фондах видання: внесені до Переліку видавничої продукції держави-агресора, на  ввезення якої надано відмови у видачі дозволів на підставі негативних  висновків експертної ради Держкомтелерадіо у зв’язку з невідповідністю  видань Критеріям оцінки видавничої продукції, що ведеться Державним  комітетом телебачення і радіомовлення України та оприлюднюється на його  офіційному вебсайті.
Рекомендовано не залишати в бібліотечних фондах видання: автора (одного з авторів), яких внесені до Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці, що ведеться Міністерством  культури та інформаційної політики України та оприлюднюється на його  офіційному вебсайті: https://cutt.ly/IHD9wm3

семінар «Актуалізація бібліотечних фондів у зв'язку зі збройною агресією російської федерації проти України»

Рекомендовано не залишати в бібліотечних фондах видання про: діячів культури, дії яких створюють загрозу національній безпеці України (Служба безпеки України надала Міністерству культури список осіб). https://cutt.ly/SHD9ogQ
Рекомендовано не залишати в бібліотечних фондах видання: до видавців або авторів яких застосовано спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції) відповідно до рішень Ради національної безпеки і оборони України.
Рекомендовано не залишати в бібліотечних фондах видання: автори яких публічно підтримали агресію російської федерації проти України, інформація про що міститься у відкритому доступі в мережі Інтернет.
Також не рекомендується зберігати в бібліотечних фондах фізично зношені та морально застарілі видання, зокрема періоду СРСР, за виключенням окремих документів, що становлять ядро бібліотечного фонду зокрема, видання краєзнавчого характеру, книжкові пам’ятки тощо).
Стаття 18. Облік, зберігання та використання документів Закону України «Про бібліотеки і бібліотечну справу»: Вилучення документів з бібліотечних фондів за ідеологічними чи політичними ознаками забороняється.
Рекомендовано вести окремий службовий облік документів, списаних у зв'язку зі збройною агресією російської федерації проти України, з метою подальшого врахування при поповненні бібліотечних фондів за рахунок відповідних бюджетних програм.
Крім того, зважаючи на наказ Держкомтелерадіо «Про припинення та зупинення дії дозволів на ввезення видавничої продукції з території держави-агресора»: Припинити поповнення бібліотечних фондів  виданнями, що мають походження або виготовлені та/або ввезені з території  держави-агресора, тимчасово окупованої території України.

Наталія Іванівна Шостко відповіла на питання, що виникли по ходу. 


На нашому сайті з'явився ресурс, який допоможе знайти найближчу до вас бібліотеку, дізнатися, як з нею зв'язатися і скористатися її послугами. Будемо ближче в цифровому і реальному світі!
Календар подій
ПнВтСрЧтПтСбНд
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Банери партнерів

Проверка тИЦ и PR
Центральна міська бібліотека ім. В. Г. Бєлінського

Адреса: Україна, Харків, 61058, вул. Данилевського, б. 34
Телефон: (057) 705-19-90.
Телефон: +38 097-158-98-41.
E-mail: citylibbelin@gmail.com
Розклад роботи - з 10.00 до 18.00
Вихідний день – вівторок, влітку: субота та неділя
Санітарний день – останній день місяця
Детальна контактна інформація
©Copyright ЦМБ ім. В. Г. Бєлінського
2011-2024