Перейти на украинский язык Перейти на английский язык

«Маленька жінка з великим серцем»

 
175 років твору «Джейн Ейр» Шарлотти Бронте
 
«Джейн Ейр» – англійської письменниці Шарлотти Бронте – роман багато в чому автобіографічний. Він присвячений історії скромної, але гордої та незалежної дівчини-сироти. Героїня книги Джейн Ейр завзято бореться з безліччю перешкод, що стоять на її шляху до самостійного життя та особистого щастя.
 
Історія створення роману почалася в один із нудних та довгих вечорів. Тоді о дев'ятій годині батько Шарлотти відходив до сну і зачиняв вхідні двері. Саме в цей час сестри Бронте збиралися разом, обговорювали написане ними за день та перипетії життя, боротьби та кохання своїх персонажів. В один із таких днів Шарлотта зауважила: чому героїні романів нелюдські прекрасні. «Але інакше читача не привабиш», — заперечили Емілі та Енн. «Ви помиляєтесь, – сказала Шарлотта. — Хочете, моя героїня буде негарною зовні, але по-людськи настільки цікавою, гідною та привабливою, що її полюблять?»
 
Джейн Ейр стала такою героїнею. Варто зазначити, що в основу цього роману було покладено реальні історії. Цей факт описаний у книзі англійської письменниці, подруги Шарлотти Бронте Елізабет Гаскелл «Життя Шарлотти Бронте», 1857. Шарлотта Бронте вперше почула цю історію у той час, коли сама вона викладала у школі Маргарет Вулер у Роу Хеді.
 
Тієї пори, якраз у розпал робочого семестру, неподалік Лідса сталася дуже цікава подія, яка надовго переполошила округу. Службовець одного поважного власника фірми одружився з молодою дівчиною, гувернанткою свого господаря. А через рік після вінчання відкрилося, що у людини, яку гувернантка по праву вважала своїм законним чоловіком і від якої вона на той час вже народила дитину, була інша дружина.
 
Події, що описуються на початку роману, коли Джейн навчається у Ловудській школі, засновані на особистому досвіді автора. Дві її сестри померли в дитинстві через погані умови в школі «Clergy Daughters» в Коуен-Бріджі, де навчалася і сама письменниця. У цих порядках та умовах легко впізнається Ловудська школа з Джейн Ейр. Вільям Керус Вілсон (1791-1859) - прототип містера Брокльхерста (засновника школи), а прототипом подруги Джейн Ейр Елен Бернс - послужила Марія Бронте, старша сестра письменниці. Ці факти також були опубліковані в книзі «Життя Шарлотти Бронте.
 
Цього року твору Шарлотти Бронте виповнюється 175 років та бібліотека ім. В. Г. Бєлінського з нагоди знаменної дати створила для читачів віртуальну виставку «Маленька жінка з великим серцем».


На нашому сайті з'явився ресурс, який допоможе знайти найближчу до вас бібліотеку, дізнатися, як з нею зв'язатися і скористатися її послугами. Будемо ближче в цифровому і реальному світі!
Календар подій
ПнВтСрЧтПтСбНд
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Банери партнерів

Проверка тИЦ и PR
Центральна міська бібліотека ім. В. Г. Бєлінського

Адреса: Україна, Харків, 61058, вул. Данилевського, б. 34
Телефон: (057) 705-19-90.
Телефон: +38 097-158-98-41.
E-mail: citylibbelin@gmail.com
Розклад роботи - з 10.00 до 18.00
Вихідний день – вівторок, влітку: субота та неділя
Санітарний день – останній день місяця
Детальна контактна інформація
©Copyright ЦМБ ім. В. Г. Бєлінського
2011-2024