Перейти на украинский язык Перейти на английский язык

Людина величезного таланту з фантастичною уявою

до 155 – річчя від дня народження Герберта Веллса
Він прожив надзвичайно активне та насичене життя. Написав сто десять книг, обїздив увесь білий світ, втручався в усі головні суперечки свого часу, товаришував або сварився з самими видатними політиками Англії. Він завжди був поблизу центру подій, та виразив себе як ніхто інший. Так писав біограф про фантаста з неймовірною уявою Герберта Джорджа Веллса!
 
Письменник народився 21 вересня 1866 року неподалік від Лондона, у маленькому містечку Бромлі, в родині дрібного торговця. Початкову освіту Веллс здобув у приватній школі в Бромлі. На восьмому році життя з Веллсом трапилося таке саме лихо, як і з його батьком: він зламав ногу. У своїй «Спробі автобіографії», написаній на схилі літ, Веллс зізнається, що у дитинстві він зовсім не цікавився книгами. Але  перелом надовго прикував його до ліжка, і, сходячи з розуму з нудьги, він почав читати, щоби хоч якось розважитися. Книги так захопили юного Герберта, що він став завзятим читачем.
 
1888 року побачив світ його перший твір — повість «Аргонавти хроносу», на основі якої Веллс невдовзі створить свій перший роман «Машина часу».  З цього твору розпочалась історія наукової фантастики XX ст. Багато письменників-фантастів «передбачали» наукові відкриття, які пізніше дійсно відбувалися. Герберт Веллс  став лідером таких передбачень — наприклад, ідею про чотиривимірний простір він висловив за десяток років до Ейнштейна. Також він передбачив війни із застосуванням отруйних газів, лазери, бойові літаки, Другу світову війну, атомну бомбу, бездротовий зв'язок, політ на Місяць, навіть посудомийну машину. Створюється таке враження, ніби він дійсно бачив майбутнє.
 
У книгах Герберта Веллса вперше в історії літератури трапляється таке поняття, як паралельні світи. Зараз ця ідея популярна й у кінематографі, і в літературі, і вона здається нам звичною, але Веллс був першим, хто її придумав і ввів у вжиток. У 1938 році в  США відбулася одна з найвідоміших містифікацій у світі. Радіопостановка «Війни світів» Герберта Веллса була подана радіостанцією як реальний репортаж про вторгнення марсіан, що призвело до безпрецедентної паніки. Коли обман розкрився, розлючені мешканці ледь не повісили радіоведучих на найближчому дереві, але поліції вдалося відбити їх у натовпу.
 
На Нобелівську премію з літератури письменника номінували чотири рази, але він так її й не отримав. Причому відкинули його кандидатуру з досить незвичайної причини — через надмірну популярність у межах одного жанру. Для читачів усього світу Герберт Веллс був саме письменником-фантастом, незважаючи на його роботи в інших жанрах. Твори Веллса були екранізовані кілька десятків разів, причому перша екранізація відбулася ще в 1919 році, понад сто років тому. 
Помер Герберт Веллс 13 серпня 1946 року у віці 79 років. Тіло Письменника було кремовано, а його прах згодом був розсіяний у затоці Ла-Манш


На нашому сайті з'явився ресурс, який допоможе знайти найближчу до вас бібліотеку, дізнатися, як з нею зв'язатися і скористатися її послугами. Будемо ближче в цифровому і реальному світі!
Календар подій
ПнВтСрЧтПтСбНд
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Банери партнерів

Проверка тИЦ и PR
Центральна міська бібліотека ім. В. Г. Бєлінського

Адреса: Україна, Харків, 61058, вул. Данилевського, б. 34
Телефон: (057) 705-19-90.
Телефон: +38 097-158-98-41.
E-mail: citylibbelin@gmail.com
Розклад роботи - з 10.00 до 18.00
Вихідний день – вівторок, влітку: субота та неділя
Санітарний день – останній день місяця
Детальна контактна інформація
©Copyright ЦМБ ім. В. Г. Бєлінського
2011-2024