Перейти на украинский язык Перейти на английский язык

«Історія одягнена в роман»

250 років тому Вальтер Скотт вважався одним з найвидатніших письменників світової літератури.
Бальзак розглядав його романи як зразки художньої досконалості, Стендаль вважав його батьком сучасних романістів, Гете відгукувався про нього з найбільшим схваленням, Бєлінський захоплювався ним, Пушкін називав його «шотландським чарівником».
Сотні тисяч читачів у всіх кінцях Європи з нетерпінням чекали його нових творів, які відразу ж переводилися на кілька мов і виходили багатьма виданнями. На мотиви його творів художники писали картини, а композитори - опери. Сотні європейських письменників складали романи «в манері Вальтера Скотта».
Мудрість Скотта, його тонке проникнення в психологію різних суспільних класів і цілих епох, майстерність історичного живопису зробили його одним з улюблених авторів сучасного читача. Історичний роман, на думку Скотта, повинен відтворити історію повніше, ніж науково-історичне дослідження, тому що суху археологію він повинен заповнити психологічним змістом, пристрастями і «думками», створюючи історію людей, окремих особистостей так само, як і великого людського потоку. Для того щоб вирішити цю задачу, історичний роман має зображати приватне життя приватних людей, поєднувати любовну інтригу реальних історичних осіб та осіб вигаданих. Вальтер Скотт, як вже говорилося, був родоначальником історичного роману у його сучасному розумінні.
Велика заслуга видатного шотландського письменника Вальтера Скотта в тому, що він вніс у літературу принцип історизму, написав цілий ряд блискучих історичних романів. У них перед читачами постає картина боротьби суперечливих і складних інтересів різних соціальних груп. Його історичні романи дозволяли краще зрозуміти сучасні проблеми.
Бібліотека – філія № 35 для дітей пропонує до перегляду віртуальну подорож «Історія одягнена в роман»


На нашому сайті з'явився ресурс, який допоможе знайти найближчу до вас бібліотеку, дізнатися, як з нею зв'язатися і скористатися її послугами. Будемо ближче в цифровому і реальному світі!
Календар подій
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Банери партнерів

Проверка тИЦ и PR
Центральна міська бібліотека ім. В. Г. Бєлінського

Адреса: Україна, Харків, 61058, вул. Данилевського, б. 34
Телефон: (057) 705-19-90.
Телефон: +38 097-158-98-41.
E-mail: citylibbelin@gmail.com
Розклад роботи - з 10.00 до 18.00
Вихідний день – вівторок, влітку: субота та неділя
Санітарний день – останній день місяця
Детальна контактна інформація
©Copyright ЦМБ ім. В. Г. Бєлінського
2011-2024