Перейти на украинский язык Перейти на английский язык

Творчість Чемериса

8 липня Валентин Лукич Чемерис буде відзначати 85 річницю від дня народження. Бібліотека імені Петра Панча пропонує до перегляду віртуальну виставку «Історичні повісті Валентина Чемериса».
Валентин Лукич Чемерис народився у селі Заїчинці Полтавської області. У 1954 році закінчив дніпропетровську середню школу. Якийсь період потім працював у радгоспі «Нижньодніпровський», після нього був працівником металургійного заводу ім. Комінтерну.
Після закінчення літературного інституту ім. Максима Горького, працював на підприємствах Придніпров’я, в редакціях обласних газет, Дніпропетровському видавництві «Промінь». В 1989-1993 р.р. – голова Дніпропетровської організації Спілки письменників України, працював в Адміністрації Президента України головним консультантом Президента з питань літератури. Був секретар Національної Спілки письменників України, член її Президії і Вищої Ради. Багато років працював у редакції газети «Літературна Україна» заступником головного редактора й завідуючим відділом сатири «Вишняк».
 
Видається з 1962 року, в тому числі й іноземними мовами.
Загалом у письменника вийшли історичні твори, фантастика, гумор, романи-ессе. Також видав 20 веселих збірок – гуморески, пародії, веселі повісті. Серед них: «Вибори таємного агента», «Як стати щасливим», «Коли спокушає диявол», «Операція «Земфіра», «Царська охота», «Де хазяйнує Валя Чемерис», «Ярлик на князівство», «Пригоди богині Іштар», «Сатирик у Кремлі».
За романи з історії України «Фортеця на Бористені» та «Ордер на любов» автору присуджена Міжнародна премія Українського козацтва «Лицарське перо», 2008 рік.
В 2009 році присуджена літературна премія ім. Івана Мазепи за історичний роман про гетьмана Петра Дорошенка «Без права повернення».
 
Валентин Чемерис – автор  історичних романів: «Ольвія», «Скандал в імператорському сімействі», «Смерть Атея», «Епірська відьма, або Олімпіада – цариця македонська», «Фортеця на Бористені», «Генерали імперії», «Трагедія гетьмана Мазепи»; повісті: «Її звали янголом смерті», «Я любила Шевченка», «Кохання в Україні», «Життя і смерть Володимира Глібовича, князя переяславського», «Убивство на хуторі біля Диканьки», «Три шаблі над скарбом», «Державна коханка», «День Ворона» та ін.; фантастичних: «Білий король детективу», «Приречені на щастя», «В Сузір’ї Дракона»; оповідань, збірок і повістей: «Три секунди на вибір», «Маруся Чурай», «Тайна Агати Крісті»;  романів-есе: «Президент», «Голгофа українського православ’я»,  «Веселий смуток мій», «Бомба для Патріарха»; романів: «Сини змієногої богині», «Ордер на любов», «Таємнича пригода на Орілі», «Золотий саркофаг», «Феномен Фенікса», «Ваші пальці пахнуть ладаном …», роман-есе, «Тузітала – вождь самоанців», «Пригоди богині Іштар», «Пришельці з планети Земля», «Марина – цариця Московська», «Ярославна», «Верхи на птеродактилі» повість-химерія, вона ж – фентезі, «Коник з дерев’яною ногою», оповідання і повісті для дітей, та багато інших. 
 
Валентин Чемерис – автор творів для дітей. Повість «Аравійська пустеля» вміщена в підручнику з української літератури для 5-го класу, уривок з роману «Ольвія» – в хрестоматії української літератури для 7-8-х класів, у 4-му класі вивчається оповідання «Три секунди на вибір», також твори із збірки «Візантійський кінь». 


На нашому сайті з'явився ресурс, який допоможе знайти найближчу до вас бібліотеку, дізнатися, як з нею зв'язатися і скористатися її послугами. Будемо ближче в цифровому і реальному світі!
Календар подій
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Банери партнерів

Проверка тИЦ и PR
Центральна міська бібліотека ім. В. Г. Бєлінського

Адреса: Україна, Харків, 61058, вул. Данилевського, б. 34
Телефон: (057) 705-19-90.
Телефон: +38 097-158-98-41.
E-mail: citylibbelin@gmail.com
Розклад роботи - з 10.00 до 18.00
Вихідний день – вівторок, влітку: субота та неділя
Санітарний день – останній день місяця
Детальна контактна інформація
©Copyright ЦМБ ім. В. Г. Бєлінського
2011-2024